Gombás tartiflette
Életem
első tartiflette-jét Annecyben ettem pár éve, mikor a Mont Blanc volt a
nyaralásunk célja. Amúgy klasszikus téli étel, Franciaország Savoie régiójából
származik és krumpli, hagyma, füstölt, húsos szalonna és Reblochon sajt a
fő hozzávalói, amiből egy ízletes, gazdag "comfort food" keletkezik
a sütőben. Készítettem már korábban is, de most – mivel volt itthon
felhasználásra váró barna csiperke, azt is tettem bele és mondhatom, nem
rontott rajta, sőt!
Hozzávalók
4, igen laktató adaghoz:
1
kg krumpli
diónyi
vaj
200
g füstölt, húsos szalonna (vagy kockákra vágott füstölt bacon)
2
fej vöröshagyma, hámozva és kockára vágva
2
gerezd fokhagyma,
200
g barna csiperke, apró kockákra vágva
150
ml száraz fehérbor
500
g Reblochon sajt (ha nem jutunk hozzá, jó érett, zsíros camembert, vagy brie
sajttal helyettesíthető)
só,
frissen őrölt bors
30
g frissen reszelt kemény sajt (pld. parmezán)
krumplit lobogó, sós vízben puhára főzöm, de azért ne essen szét, legyen még
tartása. Leszűröm, meghámozom, nem túl vastagra felszeletelem és félreteszem.Serpenyőben minimális vajon megpirítom a füstölt szalonnát, majd hozzáadom a
közepesen finomra aprított hagymát is, amit üvegesre dinsztelek. Hozzáadom a zúzott
fokhagymát, majd 1 perc múlva az apróra kockázott csiperkét. Sózom, borsozom és
kevergetve összesütöm a hagymával és szalonnával.Egy kivajazott sütőedénybe teszem a szeletelt krumpli egyharmadát, a
hagymás-szalonnás-gombás ragu felét, és a reblonchon sajtkorongot vízszintesen
félbevágva, vágott felével lefelé, a rajtahagyott kéreggel együtt. Következik
még egy réteg krumpli, szalonnás-gombás ragu és sajt. A tetején elosztom a
maradék krumplit, ráöntöm a bort, picit borsozom, majd megszórom érett keménysajttal,
frissen reszelve (én parmezánt használtam).
200 Celsius-fokos előmelegített sütőben 20-25 percig sütöm, amíg az olvadt sajt
bugyogni kezd és a teteje picit megpirul. Savanyú uborkával tálalom.
A csiperke gombáért köszönet a CHEF gombának!
Ha tetszett a bejegyzés és megosztod, megköszönöm. Ha még nem lájkoltad a blog facebook oldalát, ITT megteheted. Instagramon is követhetsz.
0 Hozzászólás:
Legyél te az első hozzászóló!
Hozzászólás írásához be kell jelentkezni: