Loading...

"Anya, ez isteni!...", avagy Gabojsza konyhája

"Anya, ez isteni!...", avagy Gabojsza konyhája / 2023. március 13., hétfő

Gombás tartiflette

Életem
első tartiflette-jét Annecyben ettem pár éve, mikor a Mont Blanc volt a
nyaralásunk célja. Amúgy klasszikus téli étel, Franciaország Savoie régiójából
származik és krumpli, hagyma, füstölt, húsos szalonna és Reblochon sajt a
fő hozzávalói, amiből egy ízletes, gazdag "comfort food" keletkezik
a sütőben. Készítettem már korábban is, de most – mivel volt itthon
felhasználásra váró barna csiperke, azt is tettem bele és mondhatom, nem
rontott rajta, sőt!


Hozzávalók
4, igen laktató adaghoz:
1
kg krumpli
diónyi
vaj
200
g füstölt, húsos szalonna (vagy kockákra vágott füstölt bacon)
2
fej vöröshagyma, hámozva és kockára vágva
2
gerezd fokhagyma,
200
g barna csiperke, apró kockákra vágva
150
ml száraz fehérbor
500
g Reblochon sajt (ha nem jutunk hozzá, jó érett, zsíros camembert, vagy brie
sajttal helyettesíthető)
só,
frissen őrölt bors
30
g frissen reszelt kemény sajt (pld. parmezán)


 A
krumplit lobogó, sós vízben puhára főzöm, de azért ne essen szét, legyen még
tartása. Leszűröm, meghámozom, nem túl vastagra felszeletelem és félreteszem.
Serpenyőben minimális vajon megpirítom a füstölt szalonnát, majd hozzáadom a
közepesen finomra aprított hagymát is, amit üvegesre dinsztelek. Hozzáadom a zúzott
fokhagymát, majd 1 perc múlva az apróra kockázott csiperkét. Sózom, borsozom és
kevergetve összesütöm a hagymával és szalonnával.
Egy kivajazott sütőedénybe teszem a szeletelt krumpli egyharmadát, a
hagymás-szalonnás-gombás ragu felét, és a reblonchon sajtkorongot vízszintesen
félbevágva, vágott felével lefelé, a rajtahagyott kéreggel együtt. Következik
még egy réteg krumpli, szalonnás-gombás ragu és sajt. A tetején elosztom a
maradék krumplit, ráöntöm a bort, picit borsozom, majd megszórom érett keménysajttal,
frissen reszelve (én parmezánt használtam). 
200 Celsius-fokos előmelegített sütőben 20-25 percig sütöm, amíg az olvadt sajt
bugyogni kezd és a teteje picit megpirul.  Savanyú uborkával tálalom.

A csiperke gombáért köszönet a CHEF gombának!

Ha tetszett a bejegyzés és megosztod, megköszönöm. Ha még nem lájkoltad a blog facebook oldalát, ITT megteheted. Instagramon is követhetsz

Tovább az eredeti oldalra!
0 Hozzászólás:
Legyél te az első hozzászóló!
Hozzászólás írásához be kell jelentkezni: