Gombalekvár sárga gyűrűstinóruból
Pár éve szenvedélyes gombaszedő vagyok és attól eltekintve, hogy a gombát nem igazán szeretem, a gomba vadászat izgalma, az ezzel járó hosszú séta a csodás természetben, a jó levegőn vonzóvá teszi számomra ezt a "sportot".
Csak olyan gombát szedek és fogyasztok, amiben biztos vagyok, hogy ehető
.
Az alábbi receptúráról, valamint arról, hogy létezik olyan gomba, amiből finom lekvárt lehet főzni Sebestyén Árpádtól hallottam, akinek a szaktudása ebben is verhetetlen. Mégis, az elkészítés alatt kissé változtattam az interneten olvasottakon.
Hozzávalók:
1,5-2 kg sárga gyűrűstinóru
35-50 dkg cukor ízlés szerint
5-6 szegfűszeg
1 kiskanál citromsó
1 citrom reszelt héja
1 csomag 3:1 ben dzsemfix
A sárga gyűrűstinóru kalapbőrét lehúzzuk és eltávolítjuk. Elégg könnyen megy, nem okoz nagy gondot, de azért van vele munka. A gombát feldaraboljuk, a cukorral és a fűszerekkel 25-30 percig főzzük. Végezetül hozzáadjuk a dzsemfixet, további 5 percig főzzük, majd botmixerrel püréstjük.
Sterilizált kisebb befőttes üvegekbe szedjük és a kupakokat jól rácsavarjuk, hogy légmentes legyenek.
Nagyon-nagyon finom lett, az ízét semmi mással nem tudom összehasonlítani.
0 Hozzászólás:
Legyél te az első hozzászóló!
Hozzászólás írásához be kell jelentkezni: