Gigantes plaki (paradicsomos sült óriás fehérbab)
Ez a sült paradicsomos bab a vegák, sőt vegánok kedvence lehet. Tömény umami íz, valami isteni. Tavaly Görögországban kaptunk ilyet egy étteremben, friss fehér kenyérrel, előételként. Sikerült tökéletesen olyanra elkészítenem, amilyet ott kóstoltam. :) Egyébként nem csak Görögországra jellemző ez a paradicsomos sült bab, hanem az egész Balkánra. Készítik az albánoknál is, szerbeknél is, makedónoknál is (tavče gravče), kisebb eltérésekkel. A macedónban, szerbben, albánban van paprika is.
Hozzávalók 4 főre előételként:
- 40 dkg nagyszemű fehér bab
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 4 evőkanál olívaolaj
- 1 nagy babérlevél
- őrölt bors
- só
- 1 teáskanál oregano
- 1 darabolt paradicsom konzerv
- 1 kis fémdobozos sűrített paradicsom
- 2 csapottabb teáskanál kristálycukor
Az
óriás fehérbabot beáztatjuk 12 órára, majd nagyon enyhén sós vízben
megfőzzük. Vigyázzunk, hogy ne főzzük szét. Az olívaolajon
megdinszteljük az apróra kockázott vörös- és fokhagymát, majd hozzáadjuk
a darabolt paradicsomot és a sűrítettet is. Fűszerezzük babérlevéllel,
sóval, borssal, oreganoval, cukorral. Felforraljuk és főzzük 10 percig,
majd hozzákeverjük a megfőtt babot is, és egy kevés főzőlét is adunk
hozzá. Jó bőséges lében legyen a bab, de azt kalkuláljuk bele, hogy túl
hosszú lé se legyen rajta, mert akkor nagyon sok ideig tart elsütni
rajta.
óriás fehérbabot beáztatjuk 12 órára, majd nagyon enyhén sós vízben
megfőzzük. Vigyázzunk, hogy ne főzzük szét. Az olívaolajon
megdinszteljük az apróra kockázott vörös- és fokhagymát, majd hozzáadjuk
a darabolt paradicsomot és a sűrítettet is. Fűszerezzük babérlevéllel,
sóval, borssal, oreganoval, cukorral. Felforraljuk és főzzük 10 percig,
majd hozzákeverjük a megfőtt babot is, és egy kevés főzőlét is adunk
hozzá. Jó bőséges lében legyen a bab, de azt kalkuláljuk bele, hogy túl
hosszú lé se legyen rajta, mert akkor nagyon sok ideig tart elsütni
rajta.
Tegyük
előmelegített, 200 fokos sütőbe alsó-felső sütésre, és addig süssük, míg
a paradicsomos szaft nagyja szépen elsül róla, és besűrűsödik. Ez olyan
bő egy óra lehet.
előmelegített, 200 fokos sütőbe alsó-felső sütésre, és addig süssük, míg
a paradicsomos szaft nagyja szépen elsül róla, és besűrűsödik. Ez olyan
bő egy óra lehet.
Hagyjuk kihűlni, majd óvatosan keverjük át, és szobahőmérsékleten tálaljuk friss fehér kenyérrel.
0 Hozzászólás:
Legyél te az első hozzászóló!
Hozzászólás írásához be kell jelentkezni: