Loading...
Oliva / 2023. január 3., kedd

Fürjleves

img_8351.JPG


A fürj ritkán használt alapanyag, nem mindig lehet hozzájutni, de érdemes kipróbálni, mert nagyon finom. Korábban egy töltött fürj receptet már bemutattam, most leírom, hogy a levest hogyan készítem. Ebből a mennyiségből 4 nagy tányérnyi lesz. Levesbetétként egy fél adag töltikét készítettem.


Hozzávalók:


4 konyhakész fürj


1 fej vöröshagyma


2 sárgarépa


1 nagy petrezselyemgyökér


1 zellerszár (vagy 1 kisebb zellergumó)


3 gerezd fokhagyma


4 borókabogyó


10 szem fekete bors


1 szelet friss gyömbér


2-3 szelet szárított erdei gomba (vagy 1-2 friss gombafej)


1 csészényi zöldborsó


1 csokor friss petrezselyemzöld



 A hagymáról csak a legkülső száraz leveleit szedem le, maradhat rajta egy-két réteg vörös héj, majd félbevágom.


Egy kisebb fazék aljára nagyon vékonyan olajat kenek, felhevítem, és a félbevágott hagymákat a vágott felükkel lefelé téve jól megpirítom, majd felöntöm 1,5 liter hideg vízzel. Beleteszem a fürjeket, felforralom, lehabozom, majd hozzáadom a tisztított és darabolt zöldségeket és a fűszereket, megsózom és kis hőfokon gyöngyözve főzöm. A petrezselyemnek csak a vastag szárát adom hozzá, a leveleket tálaláskor aprítva fogom rászórni. A pirított vöröshagyma szép színt és ízt is ad a levesnek, akárcsak az erdei gomba ( de ebből tényleg csak kevés kell, hogy ne domináljon).


A levest én kb. másfél óráig főztem, az utolsó 5 percben adtam hozzá a zöldborsót.


Tovább az eredeti oldalra!
0 Hozzászólás:
Legyél te az első hozzászóló!
Hozzászólás írásához be kell jelentkezni: