Loading...

A parókia konyháján túl

A parókia konyháján túl / 2023. október 18., szerda

Füge alkohollal

Készítettem egyet a birslikőröm mintájára, és egy másikat csak alkoholban. Több helyen láttam fügelikőrt, legutóbb Katalin osztott meg egy alkoholosat.

 Az első változat nálam alapból likőrféle, de a második csak vodkában úszik egyenlőre. Nagyon sok füge termett, pedig kicsi a fa. Ilyen zöld fajta. Még tanulnom kell, hogy azonnal fel kell használni, mert nem tűri a tárolást. Egy kisebb adagot így ki kellett dobni a komposztra, jövőre másként lesz, az biztos.

Hozzávalók:


1 kg füge
3 dkg nádcukor
1,2 dl víz
fél citrom leve
1 teáskanál vaníliás cukor
fahéj darabok, csillagánizs, szegfűszeg
Elkészítés:

A vízben felfőzzük a cukrot és a fűszereket, majd hozzáadjuk a citromlét.  Közben a fügét megmossuk, feldaraboljuk, és egy literes üvegbe halmozzuk. Ráöntjük a kihűlt főzetet, majd felöntjük annyi vodkával, hogy teljesen ellepje. Jól lezárjuk, és a hűtőbe tesszük. A bal oldalon  a mai vodkás fügék. Jobb oldalon pedig látható, mennyire megváltozott a gyümölcs és a lé színe is. Mikor szűrjem le? Tanácstalan vagyok, 45 napot is írnak, de hónapokat is. Vajon nem romlik-e meg, ha csak ilyen kevés vodka van benne, ráadásul a citromlét és a fügét nem is forraltam fel. A birsalmát felfőztem, de a fügét nem akartam, nehogy szétmálljon. Majd kóstolgatom. 😊

Lehet, hogy ez csak egy bólé, és akkor hamar meg kell inni. 

Bibliás elmélkedés a fügelekvárnál, itt.

Tovább az eredeti oldalra!
0 Hozzászólás:
Legyél te az első hozzászóló!
Hozzászólás írásához be kell jelentkezni: