Ftira - a máltai kenyér (1. próbálkozás)
Nem találtam sehol igazi receptet, csak egy videót egy ausztrál faszitól. A videó alatt van egy hozzávalók listája, ezt vettem alapul, de első próbálkozásra nem 800 gramm lisztből csináltam, hanem 250 grammból. A videó kommentjei között viszont találtam egyet, ahol a formázásra kérdeznek rá, ugyanis ez az ausztrál fickó egy hengert formáz a tésztából és új hajlítja össze karikává, a komment szerint pedig az eredeti máltai ftira tésztáját hengergetik, gömbölyítik, lapítják és középen kilyukasztják. Ezt a kilyukasztós módszert választottam.
Az eredeti recept szerint hozzávalók:
- 800 g liszt
- 200 g biga - erre azt mutatta egy másik videóban, mintha kovász lenne, de azt írja, hogy az előző tésztából kell félretenni egy adagot a következő kenyérhez. Én csináltam egy kenyérlisztes kovászt
- 22 g só
- 7 g instant élesztő
- 800 ml víz
- 250 g kenyérliszt
- 250 g víz
- 50 g kovász
- 5,5 g só
- körömnyi méretű élesztő (nem instant) - elfelejtettem mérni sajnos
Olajat nem írnak, de én azért kicsit beolajoztam a tálat és a tésztát, és egy spatulát is, hogy könnyebb legyen hajtogatni, és kb. félóránként meghajtogattam a tésztát. A harmadiknál már elég jól nézett ki.
Aztán a sütőt előmelegítettem 250 fokra, egy tepsi vizet tettem az aljába, és így gőzösítettem a sütőt. A ftirákat lespricceltem vízzel és betoltam 15 percre. Majd 220 fokra vettem a hőfokot és újabb 10 percig sütöttem.
Amikor megsültek, kicsit megspricceltem őket és bent hagytam a kikapcsolt sütőben 5 percig. Ettől picit felpuhult a héjuk, úgyhogy ezt a lépést ki kell hagyni legközelebb.
Máltán bármikor bármi bárhol felbukkanhat. Főleg cicák, de gyakran kakasok is. Meg gyíkok. Meg hordótestű bárányok.
0 Hozzászólás:
Legyél te az első hozzászóló!
Hozzászólás írásához be kell jelentkezni: