Loading...

Paprikás krumpli blog

Paprikás krumpli blog / 2023. november 27., hétfő

Falusi tepertős pogácsa

 Nagyon finom tepertős pogácsát sütöttem, egy régi, jól bevált recept alapján.  






Hozzávalók:


35 dkg finomliszt 

7 dkg zsír
2 dkg élesztő, 1 dl tej
1/2 dl tejföl 
1 mk. kanál cukor 
2 kanál fehérbor, vagy 1/2 kanál ecet

20 dkg darált tepertő

őrölt bors

 


1 dl tejet a cukorral  meglangyosítok, az élesztőt belemorzsolom, megszórom liszttel és  felfuttatom. 


A lisztet elmorzsolom a zsírral, hozzáadom a sót, borsot, tejfölt,  bort, vagy ecetet és a  felfuttatott élesztővel, ha kell még egy kis tejjel  rétestészta keménységű tésztát gyúrok, jól kidolgozom.  Konyharuhával letakarom és kelesztem fél óráig.  

Amikor megkelt vékonyra kinyújtom, a darált tepertőt rákenem és  feltekerem, a nyújtófával  szétlapítom, majd a tekercs két végét egymásra hajtom. 20 percig  pihentetem, majd ismét kinyújtom, feltekerem és egymásra hajtom.

Ezt még kétszer megismétlem, végül kb.  2 cm vastagra nyújtom, tetejét bevagdosom rácsosra és kiszaggatom. 

Tepsibe rakom,  tetejét tojássárgájával lekenem, vigyázva, hogy az oldalára ne csorogjon le. Itt is pihentetem még 20 percig, majd jó forró sütőben szép pirosra sütöm. 





Tovább az eredeti oldalra!
0 Hozzászólás:
Legyél te az első hozzászóló!
Hozzászólás írásához be kell jelentkezni: