Fahéjas fonott csiga
Még amíg van kedvetek bekapcsolni a sütőt hozok egy régi receptet, amit gyakran sütök és valamiért elfelejtettem közzétenni. A fonással kis formás csigákat, vagy csiga-muffinokat lehet készíteni.
Hozzávalók (12 darabhoz):
Tészta:
150 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
300 g tönköly finomliszt
20 g élesztő
200-250 g meleg tej
100 g olvasztott vaj
2 tojás villával felverve
40 g cukor
csipet só
Töltelék:
100 g puha vaj
50 g cukor
50 g sötét barnacukor
2 ek. fahéj
1/2 tk. szegfűszeg
1 tojás a tetejére
Az élesztőt előbb csak 200 g langyos tejben futtatom. A liszteket egy nagy támba mérem, megy hozzá kinden összetevő, majd robotgéppel egy puha bucit dagasztok. A tej nennyisége a liszttől függ, fontos, hogy egy viszonylag puha, de nem ragadós bucit kapjak. Lefedve zárt mikróban 45-50 perc alatt duplájára kelesztem.
Elkészítem a tölteléket.
Egy nagy vagy két kisebb téglalapot nyújtok. Egyik felét megkenem a töltelékkel, ráhajtom.
Amennyiben 2 téglalapot nyújtottam úgy 6-6 részre vágom, aztán minden egyeset bevágom még 2 helyen, hogy fonni lehessen. Lentebbi képen látni. Fonás után feltekerem és sütőpapírral bélelt muffinformába teszem.
Megkenem a tojással.
180 fokon 25-30 perc alatt megsütöm.
Nagyon édesszájúak még tehetnek rá egy cukorszirupot is (60-60 g cukor víz arány), de én sokszor ezt elhagyom.
0 Hozzászólás:
Legyél te az első hozzászóló!
Hozzászólás írásához be kell jelentkezni: