Erdei gombás zakuszka
Hozzávalók:
1-1,5 kg hagyma
3 kg kövér húsú paprika (kápia vagy pritamin)
1 l sűrű paradicsomlé
0,5-0,7 l napraforgóolaj
3 kg erdei gomba (pl. vargánya, piruló galóca, sötét trombitagomba, tinórúfélék, stb)
só, bors, babérlevél
Tetszés szerint lehet darált-reszelt sárgarépát is hozzáadni,
A paprikát megsütjük, a héját lehúzzuk, alaposan lecsöpögtetjük, majd ledaráljuk. Hogyan sütjük? ITT megtalálod.
A hagymát megtisztítjuk, apró kockára vágjuk és az olajban, lassú tűzönk, gyakran kevergetve üvegesre dinsztejük.
A gombát megtisztítjuk, majd apróra kockázzuk. Ha valaki nem szereti darabosan, az darálja le.
A hagymára öntjük a gombát, a paprikát, a paradicsomlevet, beleszórunk 7-8 babérlevelet, tetszés szerint borst (lehet egészben vagy őrölve), sózzuk, lefedjük és lassú tűzön, gyakran kevergetve 1,5-2 órát főzzük. Vigyázzunk, a forró massza gyakran kilő az edényből, komoly égési sérüléseket okozhat. Én gyakran 160 C fokos sütőbe tolom a lábost és ott készítem el.
Sterilizált üvegekbe szedjük, ököllel ütögetve az üveget, hogy ne kerüljön légbuborék bele, szorosan lezárjuk, takarók közé tesszük, ott hagyjuk kihűlni.
Nem használunk tartósítószert, a helyesen sterilizált üvegekben hűvös kamrában gond nélkül eláll 1-2 évet is. Ha megkezdjük az üveget, utána hűtőben tároljuk.
Nagyon szeretem, ha sült, lecsepegtetett padlizsánt is adunk hozzá. A zöldségmennyiségeken ízlés szerint vátoztathatunk
0 Hozzászólás:
Legyél te az első hozzászóló!
Hozzászólás írásához be kell jelentkezni: