Loading...

A parókia konyháján túl

A parókia konyháján túl / 2024. május 27., hétfő

Epres-morzsás sütemény cukorbetegeknek (is). Tojásmentes

 

Azon töprengtem, hogy a  hogy lehetne a szilvás-morzsás süteményt elkészíteni úgy, hogy a gyümölcs friss maradjon. A legtöbb gyümölcsöt szívfájdalom nélkül főzöm-sütöm, de a málna, az eper valahogy nem illik bele a sorba. Inkább nyersen szeretem fogyasztani őket már az áruk miatt is. Kivéve lekvárnak télire. 

Végül is hamar megoldottam, és közkinccsé teszem. Hátha más is kedvet kap.

Hozzávalók:

-tészta:
15 dkg teljes kiőrlésű tönköly búzaliszt
5 dkg finomliszt
1 evőkanál 1:4 édesítő
1 teáskanál sütőpor
1 teáskanál vaníliaaroma
1 csapott teáskanál útifűmaghéj
10 dkg margarin

............

-töltelék:
35 dkg eper
édesítő
2 evőkanál szeletelt mandula


Elkészítés: Az útifűmaghéjat 1 dl vízben megduzzasztjuk. A száraz anyagokat összekeverjük egy habverővel. A margarint állandó lisztezés közben lereszeljük. Így szép egyenletes lesz. Hozzáadjuk az útifűt, a vaníliaaromát és annyi vizet, hogy rugalmas tésztát kapjunk. Ketté osztjuk, és az egyik felét kinyújtjuk egy kis tepsi nagyságúra (18x25 cm). Rászórjuk a mandulát. 200 fokra előmelegített sütőben kisütjük. Kicsit hűtjük, majd szétmorzsoljuk, és szárítjuk egy kicsit. A másik felét is kinyújtjuk, és kisütjük. Amikor már langyos, akkor ráterítjük a szeletekre vágott epret, melyet összekevertünk előtte egy kis édesítővel. Meghintjük a morzsával, és várunk egy fél órát, amíg kicsit megszívja magát, hogy könnyebb legyen szeletelni., de nem könnyebb, de sebaj. Az íze mindenért kárpótolt. 
Természetesen cukorral és finom liszttel is elkészíthető, mint a szilvás-morzsás, de minket nem zavar az édesítő íze. Meg lehet szokni. Én nem érzem keserűnek. A sütemény pedig nagyon, nagyon finom volt. 



Tovább az eredeti oldalra!
0 Hozzászólás:
Legyél te az első hozzászóló!
Hozzászólás írásához be kell jelentkezni: