Loading...

Erdőkóstoló

Erdőkóstoló / 2024. október 25., péntek

Ecetesen pácolt lilapereszkék és rizike olívaolajban

Nagyon finom és bármikor előkapható a hűtőből egy kis kényeztetésre. Savanyú, fűszeres lében főtt gombák, megszárítva aztán fűszeres olívaolajos fürdőbe kerülnek és ott érlelődnek picit, ha kibírjuk.     

Elkészítés: A gombát megtisztítottam, megmostam, tönköket levágtam, nagyobbakat szeleteltem, a kicsiket csak ketté vágtam. Fehérborecetből és vízből kellemesnél kicsit savanyúbb páclevet kevertem, kicsit édesítettem is, majd kóstolva, picit túlsózva sóztam, 2-3 gerezd fokhagymát, 2-3 babérlevelet, pár szem egészborsot és mustármagot is tettem még a páclébe (Ez 1-2 kis üvegnyi gombához mérten elég, ha sokkal több a gomba, akkor több fűszer kell). Annyi lé kell, hogy a gyűjtött gomba beleférjen és meg tudjon benne főni. Főzés közben összeesik a gomba, ezért jóval több lé viszont nem kell. A gombákat a páclében kb. 25 percet főztem, majd hagytam még a lében negyed órát állni. Kóstolva a gomba savanykás ízt kapott. Ezután leszűrtem és air fryerben meleg, de nem forró levegővel igyekeztem leszárítani róla a vizet. A gomba alá az air fryerben előzetesen ugyanott, forró levegővel kezelt papírtörlőket tettem. Minden vizet  nem sikerült ugyan leszárítani, de jobb lett. 

A gombát ezután visszatettem egy nem nedves, kicsi főzőedénybe és kevés olívaolajban (nem a teljes mennyiségben, ami majd az üvegekbe kell) - beletéve az olívaolajba szánt fűszereket (oregánó, fokhagyma, babérlevél, pici reszelt citromhéj) is, pár percig forraltam. Ezzel a fűszereket is hőkezeltem és egyben már az ízük is átment részben az olajba, így szinte azonnal finom lesz ez a kis összeállítás. Közben egészen pici befőttes üvegeket kerestem és csírátlanítottam őket (kifőzve vagy mikróban) és a tetőt (kifőzve). Ezután üvegekbe öntöttem a gombát azzal a kevés olajjal együtt, amiben utólag még forraltam, majd hideg olívaolajjal teljesen feltöltöttem az üvegeket (fontos, hogy jó ízű olívaolaj legyen, mert annak íze is kell a végeredményhez). Hűtőben tartom, 7 C fok alatt. Ennél még részletesebb, magyarázósabb elkészítés ITT olvasható. Egy másik hasonló finomság a grillezett gomba olívaolajban pedig ITT. Egyéb lilapereszkés receptek még IDE kattintva olvashatók.

**********************************

Aki szívesen támogatná az oldal tartalmainak létrehozását, ITT van erre lehetősége, egészen egyszerű módon is: Erdőkóstoló adományvonalKöszönet minden támogatásért, de ha valaki nem tud vagy nem szeretne, anélkül is szabadon olvashat, tanulhat a blogon ehető vadnövényekről és gombákról.

Tovább az eredeti oldalra!
0 Hozzászólás:
Legyél te az első hozzászóló!
Hozzászólás írásához be kell jelentkezni: