Csokoládétorta szőlőzselével
Hozzávalók egy 20 cm átmérőjű tortához
Mivel a torta magas, bőven elég 10-12 személynek is
A lapokhoz:
4 tojás4 kanál cukor
4 kanál olaj
4 kanál liszt
3 kanál cukrozatlan kakaópor
csipet só
1 kiskanál sütőpor
A zseléhez:
500 g feketeszőlő (vagy áfonya, szeder, ribizli, meggy stb.)
3 kanál cukor
10 g zselatinpor 3-4 kanál hideg vízbe keverve
A krémhez:
1/2 csomag csokoládéízű pudingporból és 200 ml tejből főzőtt puding
500 ml magas zsírtartalmú (32-36%) állati eredetű tejszín
250 g mascarpone
porcukor ízlés szerint (100-150 g)
15 g zselatinpor 50 ml hideg vízbe keverve
200 g magas kakaótartalmú csokoládé
3 kanál cukrozatlan kakaópor
50 g tört kakaóbab (elhagyható)
Elkészítse:
1. A piskótalapokhoz kemény habbá verjük a tojások fehérjét a sóval és a cukorral, hozzákeverjük az olajat, a tojások sárgáját, majd spatulával óvatosan kevergetve hozzáadjuk kanalanként a sütőporral elkevert lisztet és a szitált kakaóport. Sütőpapírral bélelt aljú tortaformába öntjük és 180 C fokra előmelegített, légkeveréses sütőben tűpróbáig sütjük. Ha jól kihűlt 3 lapra vágjuk. Süthetjük 3 tortaformában is, én így tettem.
2. A gyümölcsöt puhára főzzük a cukorral, szitán áttörjük. Annyi vízzel öntjük fel, hogy 400 ml gyümölcspép legyen. Felforraljuk, majd belekeverjük a hidratált zselatint. Leszűrjük és 2 fóliával bélelt 18 cm átmérőjű formába öntjük. Hidegre tesszük.
3. A hideg pudingot habosra keverjük a mascarpone-val, a tejszínnel, a kakaóporral, a porcukorral, a felolvasztott és kissé vissahűtött zselatinmasszával illetve a felolvasztott és kissé vissahűtött csokoládéval. Kiveszünk 8-10 kanálnyi krémet a burkoláshoz, a többihez meg hozzáadjuk a tört kakaóbabot. Ez akár elhagyható, de roppanós textúrát és extra csokis ízt ad a krémnek.
5. Összeállítjuk a tortát:
- egy minium 10 cm magas állítható tortagyűrűt használunk, ha nincs ilyen magas, akkor a belső oldalára széles acetát fóliát teszünk.
- az aljára helyezünk egy piskótalapot, rásimítjuk a krém 1/4-ét, ráteszünk egy gyümölcszselé lapot, majd ismét 1/4 mennyiségű krémet. Továbbá lap-krém-zselé-krém-lap.
- hideg helyen alaposan kidermesztjük
6. Díszítjük:
A félretett krémmel burkoljuk, tetszés szerint díszítjük. Itt saját készítésű fondant figurákat/díszítést használtam.
0 Hozzászólás:
Legyél te az első hozzászóló!
Hozzászólás írásához be kell jelentkezni: