Loading...

Tortázda

Tortázda / 2020. július 22., szerda

Csíkos csokitorta



Piskóta 8 szeletes tortához: 
 3 tojás 
1 csipet só
10 dkg cukor + vaníliás cukor
15 dkg liszt
3 ek. olaj
1 csapott ek. szódabikarbóna
1 ek. ecet
kakaó opcionális, nálam ez most kb. 2 ek.




Elkészítés:
A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét felverjük a cukrokkal és a sóval.
A sárgájára megy a szódabikarbóna olaj és ecet. 
Ha felhabzott a fehérjéhez keverjük, 
ezután beleszitáljuk a kakaós lisztet. 
Tortakarikába tesszük (16 cm-es átmerő), középről indulva
 a szélek felé kihúzzuk spatulával, ez segít megemelkedni.  
160 fokon tűpróbáig sütjük.
 Nálam aló-felső sütésű villanytűzhelyben sül.
 Ha jobban pirul de még nem kész, mehet rá alufólia.
Fejtetőre fordítva rácson hűtjük ki.

Krém:
1 doboz mascarpone
2 tábla jó minőségű étcsokoládé
2 dl tejszín-ehhez pocukor és 1 cs. habfix,
illetve a maradék krémhez még némi olvasztott csoki és 
2 dl meggle cukrászhab. 
Kívülre a tartás miatt nem habtejszínt használtam.

továbbá: 10 dkg vaj, 10 dkg porcukkor, 1 cs. só.

Elkészítés:
A csokit kevés tejjel megolvasztjuk és a mascarponéhez adjuk.
A tejszínt felverjük a porcukorral és fixszel, majd a
csokis alapba keverjük.
A piskótát 3 felé vágjuk, egyenletesen betöltjük és
egy éjszakára hűtőbe tesszük.
A külső díszítés előtt a puha vajat kikeverjük a porcukorral, sóval.
Ezzel kenünk egy réteget a tortára és tegyük hűtőbe.
Erre a rétegre, azért van szükség,
 hogy ne vonjon el nedvességet a piskótaa krémből, 
ezáltal pedig ne repedjen meg.
Közbe elkészítjüka külső krémet.
A kevés tejben olvasztott csokit a maradék krémhez adjuk 
és a felvert meggle egy részét kb. a fele, hozzákeverjük. 
A tortát ezzel a réteggel egyenletesen bevonjuk, elsímítjuk.
Festék vagy barkács boltban beszerezhető,
 fogas simítóval végígmegyünk rajta körben.


Az így keletkezett mélyedést feltöltjük a tejszínnel.
(Ehhez habzsákot és sima lyukú díszítőcsövet haszáltam.)
Végül ismét a sima élű simítóval dolgozzuk el.
Óvatosan simítsuk, míg a krémek szépen elhatárolódnak egymástól.
Díszítés opcionális.
Nálam most a fele kakaóporral szórt, 
másik fele csokival csorgatott lett, valamint 
szárított rízspapír és puszedli ment rá. 

Jó munkát! :)










Tovább az eredeti oldalra!
0 Hozzászólás:
Legyél te az első hozzászóló!
Hozzászólás írásához be kell jelentkezni: