Citromtorta mascarpone krémmel és tejszínnel
Hozzávalók egy 18 cm átmérőjű tortaformához- 8-10 személynek
A lapokhoz:
3 tojás
3 kanál cukor
3 kanál kókuszreszelék
2 kanál liszt
2 kanál olaj
2 kanál joghurt
1 kiskanál sütőpor
csipet só
1 citrom reszelt héja, pár csepp citromlé
A lemon curd-höz
3 egész tojás
2 tojás sárgája
150 g cukor
2 citrom héja, 3 citrom leve
Továbbá a krémhez:
5 dl tejszín
4 kanál porcukor
250 g mascarpone
9 lap zselatin (15 g)
50 g cukrozott citromhéj kockák
Citrommáz:
1 citrom leve2 dl tejszín
1 dl víz
50 g cukor
1 kanál méz (vagy invertcukor)
80 g fehér csokoládé
3 lap zselatin (5g)
pár csepp sárga ételfesték
Csokoládévirágok
100 g fehér csokoládé
piros apró cukorka
1 kanálnyi a citrommázból
Díszítéshez:
habcsók
1. Elkészítjük a lemon curd-öt: a hozzávalókat lassú tűzön, folytonos kevergetés mellett besűrítjük.
2. Megfőzzük a citrommázat: a vizet, a cukrot, a citromlevet és a mézet felforraljuk, amikor legalább 1 percet forr levesszük a tűzről, hozzáaadjuk az apróra tördelt csokoládét, majd a tejszínt, végezetül a vízbe áztatott, kicsavart zselatinlapokat. Simára keverjük, botmixerrel egyneműsítjük, majd átszűrjük. Hűtőszekrénybe tesszük.
3. Megsütjük a piskótát: a tojások habját keményre verjük a cukorral, a citromlével-héjjal és a sóval, lassúbb fordulaton belecsorgatjuk az olajat, a joghurtot, hozzáadjuk a tojások sárgáját, majd a kókuszt, a lisztet és a sütőport. Most már óvatosan keverjük tovább, spatulával, hogy ne törjön össze a hab. Sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük és 180 C fokra előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük (30-35 perc). Rácsra téve hagyjuk alalposan kihűlni, majd 2 lapra vágjuk.
4. A zselatinlapokat hideg vízbe áztatjuk legalább 10 percre, majd hozzáadjuk 1 dl forró, de nem fövő tejszínhez. Elkeverjük, átszűrjük és langyosra hűtjük. A krémhez keményre verjük a mascarponet és a 4 dl tejszínt a 4 kanál pocukorral, majd hozzávegyítjük a zselatinos kihűlt tejszínt is. Óvatosan belekeverjük a kihűlt lemon curd-öt és a cukrozott citromhéj kockákat is vigyázva, hogy a hab ne törjön össze. Lehűtjük.
5. A csokivirágokhoz gőz fölött felolvasztjuk a csokoládé 2/3-át, a melegről levesszük és hozzáadju a maradék feltördelt csokoládét, majd addig keverjük, amíg teljesen elolvad. Kis habzsákba öntjük és sütőpapírra virágokat rajzolunk vele. Hagyjuk megdermedni, a szirmok közepébe olvasztott cirtommázat öntünk, cukrokával bibét szórunk rá, majd dermedésig hűtjük.
6. Összeállítjuk a tortát. Egy tortakarika oldalalait kartonpapírral, vagy speciális fóliával megmagasítjuk.
Az aljára egy piskótalapot teszünk, beleöntjük a krémet, ráhelyezzük a legszebb lapot, figyelve, hogy a tetejére a piskóta alsó része kerüljön, az a legegyenesebb. Alaposan behűtjük.
7. Díszítés: a citrommázat fellangyosítjuk, addig, amíg tejfölszerű nem lesz, ezzel leöntjük a jól behűtött tortát. A citrommázból elveszünk 2 kanálnyit a csokoládévirágok készítéséhez, illetve a díszítéshez "ragasztóanyagnak".
8. Eltávolítjuk a tortakarikát és a magasító fóliát, majd díszítjük a tortát.
Tipp: a lapokat, a citrommázat, a habcsókot és a virágdíszeket készítsétek el egy nappal a torta összeállítása előtt
0 Hozzászólás:
Legyél te az első hozzászóló!
Hozzászólás írásához be kell jelentkezni: