Loading...

Gizi-receptjei

Gizi-receptjei / 2024. december 1., vasárnap

Citromos kuglóf mascarponéval (cukorbetegeknek)

 


Advent első vasárnapjához érkeztünk, olyan gyorsan elszaladt az idő, hogy szinte észre sem vettem.... Ebéd utáni desszertnek egy finom kuglófot sütöttem, melynek a receptjét még Aninál a "Parókia konyháján túl" blogban találtam, és rögtön megtetszett. Jól érződik rajta a citrom íze, a tésztához pedig teljes kiőrlésű lisztet, édesítéshez pedig eritritet használtam, de ízlés szerint másfajta édesítőt is használhatunk. Ez a kuglóf nem kelt tésztával készült, így ne várjuk hogy egy légiesen könnyű tésztát kapjunk sütés után. Ugyan kissé tömörebb a tészta, viszont így is nagyon finom.


 Meghitt, várakozással teli Advent vasárnapot kívánok Mindenkinek!

 


 

Hozzávalók 24 cm-es kuglófformához:

10 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt

10 dkg tönkölybúza finomliszt

1 cs sütőpor

10 dkg eritrit

csipet só

3 db tojás (nagy)

30 dkg mascarpone

15 dkg vaj

1 kk vaníliaaroma

1 citrom leve és reszelt héja

 

 

 

A kétféle lisztet keverjük össze egy csipet sóval, a reszelt citromhéjjal, és a sütőporral.

A mascarponéhoz adjuk hozzá a puha vajat és az eritritet, a vaníliaaromát, és a citromlevet, majd keverjük simára.

Ezután egyesével keverjük hozzá az egész tojásokat is úgy, hogy egy sima masszát kapjunk, majd keverjük hozzá a lisztes keveréket is.

A kuglófformát alaposan kenjük ki vajjal és lisztezzük ki, majd egyenletesen öntsük bele a masszát.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten kb. 50 perc alatt (tűpróbáig) süssük készre. (Én légkeverésnél 170 fokon, 45 percig sütöttem.)

A sütőből kivéve hagyjuk a formában hűlni, majd helyezzük rácsra és hűtsük ki teljesen.

 


Tálalás előtt ízlés szerint szórjuk meg poreritrittel, majd szeleteljük fel és úgy kínáljuk. A tészta a mascarponétól, és a vajtól nagyon finom szaftos, és jól érződik rajta a citrom íze.

 

Tovább az eredeti oldalra!
0 Hozzászólás:
Legyél te az első hozzászóló!
Hozzászólás írásához be kell jelentkezni: