Citromos kuglóf mascarponéval (cukorbetegeknek)
Advent első vasárnapjához érkeztünk, olyan gyorsan elszaladt az idő, hogy szinte észre sem vettem.... Ebéd utáni desszertnek egy finom kuglófot sütöttem, melynek a receptjét még Aninál a "Parókia konyháján túl" blogban találtam, és rögtön megtetszett. Jól érződik rajta a citrom íze, a tésztához pedig teljes kiőrlésű lisztet, édesítéshez pedig eritritet használtam, de ízlés szerint másfajta édesítőt is használhatunk. Ez a kuglóf nem kelt tésztával készült, így ne várjuk hogy egy légiesen könnyű tésztát kapjunk sütés után. Ugyan kissé tömörebb a tészta, viszont így is nagyon finom.
Meghitt, várakozással teli Advent vasárnapot kívánok Mindenkinek!
Hozzávalók 24 cm-es kuglófformához:
10 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
10 dkg tönkölybúza finomliszt
1 cs sütőpor
10 dkg eritrit
csipet só
3 db tojás (nagy)
30 dkg mascarpone
15 dkg vaj
1 kk vaníliaaroma
1 citrom leve és reszelt héja
A kétféle lisztet keverjük össze egy csipet sóval, a reszelt citromhéjjal, és a sütőporral.
A mascarponéhoz adjuk hozzá a puha vajat és az eritritet, a vaníliaaromát, és a citromlevet, majd keverjük simára.
Ezután egyesével keverjük hozzá az egész tojásokat is úgy, hogy egy sima masszát kapjunk, majd keverjük hozzá a lisztes keveréket is.
A kuglófformát alaposan kenjük ki vajjal és lisztezzük ki, majd egyenletesen öntsük bele a masszát.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten kb. 50 perc alatt (tűpróbáig) süssük készre. (Én légkeverésnél 170 fokon, 45 percig sütöttem.)
A sütőből kivéve hagyjuk a formában hűlni, majd helyezzük rácsra és hűtsük ki teljesen.
Tálalás előtt ízlés szerint szórjuk meg poreritrittel, majd szeleteljük fel és úgy kínáljuk. A tészta a mascarponétól, és a vajtól nagyon finom szaftos, és jól érződik rajta a citrom íze.
0 Hozzászólás:
Legyél te az első hozzászóló!
Hozzászólás írásához be kell jelentkezni: