Borsóleves zsenge zöldségekkel
Finom tavaszi-nyári leves a borsóleves, pláne amikor már van új, zsenge zöldség. :-)
Hozzávalók:
35 kg borsó
2 zsenge sárgarépa
1 zsenge petrezselyemgyökér
1 zsenge karalábé
1/2 zeller
2 közepes újkrumpli
petrezselyemzöld
1/2 ek. pirospaprika
1/2 ek. liszt
só, bors, ételízesítő
1/2 ek. zsír
A zöldségeket karikára, illetve kockára vágom, a zsírt felolvasztom, ráteszem a krumpli kivételével a zöldségeket, a borsót is.
Sózom, majd kb. 10 percig párolom. Ekkor megszórom a liszttel, kicsit átforgatom, lehúzom a tűzről, ráteszem a pirospaprikát, ezzel is jól elkeverem, majd felöntöm vízzel. Teszek bele kevés ételízesítőt, borsot, esetleg még sót, de óvatosan, mert az ételízesítő sós és párolásnál már sóztam. Teszek bele egy csokor petrezselyemzöldet, és a krumplit is ekkor teszem hozzá, együtt főzöm készre.
Amikor már minden zöldség és a krumpli is puha, akkor készen van, jöhet bele a vajgaluska, amit szaggatástól számítva még 2-3 percig főzök a levesben.
Vajgaluska: Kb. 3 dkg vajat egy tálban villával jól elkeverek, hozzáütök 1 tojást, és teszek bele annyi lisztet, hogy galuska sűrűségű legyen. Sózom, majd az apróra vágott petrezselyemzöldet belekeverem. A tálból kanállal galuskákat szaggatok a forró levesbe.
Addig főzöm, amíg feljönnek a leves tetejére, akkor már jó.
0 Hozzászólás:
Legyél te az első hozzászóló!
Hozzászólás írásához be kell jelentkezni: