Bodzavirágos madártej
A bodzavirág az egyik legfinomabb vadon élő fűszernövény és egyben ehető virág is. Ki ne készíteni bodzaszörpöt, bodzás limonádét vagy bodzavirágfánkot, és egyre többen bodzavirágos pezsgőitalt vagy bodzavirágbort. A bodzavirág jó teának, fűszerezhetünk vele, ecetet, balzsamecetet, kompótot és miért ne fűszerezhetnénk madártejet is. Bodzavirágos receptek ITT bőven
Elkészítés:
A bodzavirágokat a vastagabb zöld részektől megtisztítva kevés tejbe áztatjuk egy fazékban. 1 liter tejhez mérve 8-10 bodzavirág-tányért legalább, vagy többet, de nem kell ráönteni az összes 1 l tejet. A bodzavirágokkal teli tejet elkezdjük melegíteni, de nem kell főzni. Mikor kellemesen meleg, a langyosnál kicsit melegebb, félretesszük és hagyjuk még ázni a virágokat. Közben 4 - 6 tojást szétválasztunk. A tojásfehérjét csipet sóval kemény habbá verjük (én nem édesítem habgaluskákat, kell egy kis nem édes az édes vaníliás tejhez, de van, aki kevés cukorral veri fel a habot és így a habgaluskák is édesek lesznek. A maradék tejet egy szélesebb fenekű lábasban feltesszük forralni, mikor már forr beleszaggatjuk egy kiskanállal a habgaluskákat. Levesszük a hőt a lábas alatt, és a habgaluskák mindkét felét keményre főzzük. 2-3 percig főzzük legalább egy-egy oldalukat, közben figyeljük, hogy ne forrjon ki a tej. A galuskáknak teljesen át kell főniük, különben összeesnek. Ha egyszerre nem férnek a lábasba, akkor több adagban. Mikor minden galuska megfőtt, leszűrve félretesszük őket.
A tejből, amiben főztük a galuskákat leszűrjük a maradék habdarabkákat és egy másik lábasban készítjük tovább a madártejet, vagy az előző lábast el kell mosni és abban.
Leszűrjük a bodzavirágokról a langyos tejet. A tojássárgájákat 2-3 evőkanál cukorral habosra kikeverjük, majd hozzákeverjük kis adagokban a langyos bodzavirágos tejet és ezt a keveréket hozzákeverjük a melegedő többi tejhez. Fűszerezzük reszelt citromhéjjal és vaníliával, csipet sót is szoktam hozzáadni, és ízlés szerint, ha kell még édesítjük. Folyamatos keverés mellett összeforraljuk, a tojásos keveréket, közben sűrűsödik is. Több tojással sűrűbb lesz. Kiöntjük egy tálba, amiben hűtőbe lehet tenni, és a tetejére helyezzük a habgaluskákat, lefedve hagyjuk kihűlni, majd ha már nem meleg, hűtőbe tesszük és pár óra múlva vagy másnap fogyasztható. Tálaláskor díszíthető bodzavirágokkal.
Érdemes kipróbálni hasonlóképp kamillavirág fűszerezéssel is ITT több.
Köszönet minden támogatásért, de ha valaki nem tud vagy nem szeretne, anélkül is szabadon olvashat, tanulhat a blogon ehető vadnövényekről és gombákról.
0 Hozzászólás:
Legyél te az első hozzászóló!
Hozzászólás írásához be kell jelentkezni: