Loading...

Garffyka

Garffyka / 2021. június 16., szerda

Bodza üdítő és szörp

 Évekig minden évben eljátszottam, hogy szedtünk egy csomó bodzavirágot, aztán felhívtam édesanyám, hogy ugyan diktálja le - már megint - a bodzaüdítő és szörp receptjét. Na, de most már ennek vége és a fél sajtcetlire felfirkantott, biztos helyre tett, soha meg nem talált receptnek is. 

Tádám, alant az igazi, a legjobb, a legeslegfinomabb bodzaüdítő és bodzaszörp receptje! 

Az üdítőben az a jó, hogy napfénytől és melegtől függően 2-3 nap alatt elkészül és leszűrés után már iható is. Finom, nagyon bodzás, pont megfelelően citromos és édes, enyhén pezseg.

A bodzaszörp szintén megér egy misét, a bő fél kg bodzavirág minden íze, illata, aromája, zamata benne van, édes, de nem túlzottan, sűrű, mokkáskanállal nyalakodni - szigorúan csak minőségellenőrzés kóstolás céljából - csábít.

Bodzaüdítő

1 nagy üvegedény + nagy gézlap vagy többrét fogott szúnyogháló

4-5 nagyobb bodzavirág
3 l víz
30 dkg cukor
3 gr citromsó (vagy borkősav, ami van otthon)
2 nagyobb citrom - de mehet bele egy narancs is
5-10 mentalevél - választható, kihagyható, ízlés kérdése
1 mk borecet

A citromokat (és narancsot) alaposan lemosom, felaprítom vagy karikázom (héjastól, nem kell levágni), ahogy kézre esik.
A mentaleveleket leöblítem.
Az összes hozzávalót egy nagy üvegedénybe teszem, hosszú nyelű fakanállal kevergetem, amíg a cukor feloldódik.
Kétrét hajtott gézzel vagy többrét hajtott szúnyoghálóval letakarom, ezt befőző gumival rögzítem.
Az üveget kiteszem a melegre, napfényre.
Ha az idő kegyes, akkor 2-3 nap alatt "beérik" a bodzaüdítő.
Szűrőbe hajtogatott gézen (vagy többrét fogott szúnyoghálón) leszűröm, üvegekbe öntöm, a hűtőbe teszem.
3-4 nap alatt megisszuk. Gyerekpezsgő, üdítő, nagyon ínyencek karikára vágott kígyóuborkával, néhány friss mentalevéllel, cukrozott pohár szélére fogott citromkarikával kínálhatják 😊

Bodzaszörp

50-60 dkg dkg virág (lehetőleg a virág súlya legyen, ne a száráé)
50 dkg cukor
25 gr citromsó (vagy borkősav, ami van otthon)
2,5 l víz
4 citrom, héjastól, karikázva vagy aprítva (én a héja egy részét lereszeltem citrusos cukorhoz)
5-10 mentalevél - választható, kihagyható, ízlés kérdése

A citromokat (és narancsot) alaposan lemosom, felaprítom vagy karikázom (héjastól, nem kell levágni), ahogy kézre esik.
A mentaleveleket leöblítem.
Az összes hozzávalót egy nagy üvegedénybe teszem, hosszú nyelű fakanállal kevergetem, amíg a cukor feloldódik. Ezt nehezebb keverni, mint az üdítőt, hiszen kevesebb vízhez jóval több bodzavirágot teszek.
Kétrét hajtott gézzel vagy többrét hajtott szúnyoghálóval letakarom, ezt befőző gumival rögzítem.
Az üveget kiteszem a melegre, napfényre. 3-4 nap alatt "megérik" és leszűrhető.
Szűrőbe hajtogatott sűrű gézen átszűröm. Ahány liter levet kapok, annyiszor 70 dkg cukrot elkeverek benne, hidegen, oldódásig. Sterilizált üvegekbe töltöm, a hűtőben tárolom. 


És kisebb adagokban (általában 2 dl) lefagyasztom.
Az újrahasznosítás jegyében üres, kimosott mascarpones és tejfölös dobozkákban.


Édesanyám leszűrt literenként 1 kg cukrot kever a szörphöz és ő a sterilizált üvegekbe töltött, lezárt bodzaszörpöt a kamrában tárolja.
A bodzaszörp így magában tömény - de nyalakodni nagyon finom 😋 -, vízzel/szénsavas vízzel hígítva zseniális. Fagyasztom jégkockatartóban is, nyáron uborkás limonádéhoz, télen teához.
Ilyen bodzaszörp volt az alapja az idei születésnapi tortám és Katka osztályában a suli-búcsúztató torta krémjének.

Elérhető hozzávalók, kevés munka, némi türelem, nagyon finom végeredmény!
Kell ennél több?

Egészségünkre ! 😄

Tovább az eredeti oldalra!
0 Hozzászólás:
Legyél te az első hozzászóló!
Hozzászólás írásához be kell jelentkezni: