Birses túrós habos diétásabban
Nagyon régóta vágytam már egy ilyen hosszú pitesütőre. Persze megvehettem volna, de nem szeretek az internetről rendelni, boltban meg sehol sem láttam. Végül is karácsonykor kaptam meg egyik lányunktól. Nagy örömet szerzett vele. Aztán mégse próbáltam ki előbb, csak most. Egyrészt mert beteg lettem év elején. Elkaptam ezt az új covidot, 39 fokos lázzal járt, egy napig nem tudtam enni, utána is nagyon nehezen jöttem helyre. Soha életemben nem voltam még ilyen beteg. Maradt belőle egy jó adag fáradtság. Közben kezelésekre kellett volna járnom, de meg kellett szakítanom. Most kezdtem újra. A gyógytorna lement még év végén, a masszázst félbe kellett szakítani, a fizikoterápiát pedig csak nemrég tudtam elkezdeni. Egy mágneses ágyon fektetnek, ami jó az ízületeimnek, sőt az anyagcsere folyamatokat is elősegíti. Legalábbis remélem. Szóval nem igen volt erőm kísérletezgetni.
Most viszont felhasználtam azt a két birsalmát, amelyek ott árválkodtak a kamrában, és egy kis lisztcserével elkészítettem ezt a birses túrós süteményt. Alig van benne szénhidrát, és nagyon finom lett. Persze készíthető fehér liszttel és cukorral is, csak akkor nem diétás.
Hozzávalók:-tészta:
25 dkg túró
2 tojássárgája
10 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
10 dkg margarin
mokkáskanál sütőpor
csipet só
1 evőkanál édesítő
(tejföl)
-töltelék:
birsalma
5-6 tojásfehérje
édesítő
Elkészítés: A száraz anyagokat összekeverjük, elmorzsoljuk benne a margarint. A túrót áttörjük, beledolgozzuk a sárgáját, majd a tészta hozzávalóival összegyúrjuk. A margarinozott piteformába nyomkodjuk. A birsalmát nem hámozzuk meg, csak kivágjuk a sérült részeket, ha vannak. Vékonyan felszeleteljük, a tésztára rakosgatjuk, és 200 fokra előmelegített sütőben 20 percig sütjük. Közben a fehérjét felverjük habnak egy kis édesítővel, a sütés leteltével rákenjük a birsalmákra, és még addig betesszük a sütőbe 150 fokra, amíg színt kap. A pitesütő alját ki lehet emelni, de én nem tettem, mert nincs ilyen hosszú tálam. Talán majd jövő karácsonyra. 😉
0 Hozzászólás:
Legyél te az első hozzászóló!
Hozzászólás írásához be kell jelentkezni: