Loading...

Régi és új étkek, mai ízek

Régi és új étkek, mai ízek / 2023. december 11., hétfő

Bakonyi Betyárgombóc leves

bakonyi_1.jpg


Oldalunkon rendszeresen visszatérő alapanyag a gomba, szeretjük sokféleképpen sokféle ételben. Többnyire magunk szedjük, tanuljuk a gombászatot, de távol intek mindenkit ettől, aki nem ismeri a gombákat. Mi tanultuk tanfolyamon, terepgyakorlaton és nagyot lehet tévedni. A bakonyi sertésborda már az oldalon van, ennek az ételnek következik most a leves verziója. Szerintünk ez is nagyszerű étel, természetesen erdőben frissen talált laskagombát használtunk fel.


Hozzávalók:



  • 40 dkg laskagomba csíkokra vágva

  • 1 nagy fej répa kockázva

  • 1 nagyobb burgonya kockázva

  • 1 fej vöröshagyma

  • 5 dkg füstölt házi szalonna

  • 1 csokor petrezselyem

  • 1 kispohár tejföl + 2 ek keményítő

  • 2 gerezd fokhagyma

  • 50 dkg darált sertéslapocka

  • 3 ek rizs

  • 1 tk fokhagymapor

  • 1 tk frissen őrölt bors

  • 1 tk őrölt kömény

  • 1 tk füstölt pirospaprika

  • 1 tojás

  • só,bors, pirospaprika


Elsőnek a gombóchúst készítjük el, hogy legyen ideje összeérni az ízeknek. A darált húst a fokhagymaporral, rizzsel, borssal, paprikával, köménnyel, tojással, sóval összekeverjük, félre tesszük.


A  szalonnát kockázzuk zsírjára sütjük. Hozzáadjuk a kockázott vöröshagymát, reszelt fokhagymát, üvegesre pirítjuk, jöhetnek hozzá a zöldségek (krumpli, sárgarépa), majd a gomba, picit pároljuk. Hozzáadjuk a fűszerpaprikát, felöntjük 2 liter vízzel. Felforraljuk,puhára főzzük a répát, burgonyát majd vizes kézzel gombócokat formázunk és belefőzzük a levesbe. Amikor a gombócok megfőttek a keményítőt elkeverjük a tejföllel és a leveshez adjuk. Az aprított petrezselyem is ekkor kerül hozzá. Összeforraljuk és tálaljuk.


Jó étvágyat!


Tovább az eredeti oldalra!
0 Hozzászólás:
Legyél te az első hozzászóló!
Hozzászólás írásához be kell jelentkezni: