Loading...

Tortázda

Tortázda / 2020. április 18., szombat

Babka-Jeruzsálemi kalács






A tesóm végre hazalátogatott a két hetes önkéntes karantén után,


így valami finomsággal akartam várni, ugyanakkor arra is


törekedni, hogy egészséges legyen!


Ilyenkor kicsit félve állok neki, hiszen menet közben alakul,


hogy az egészségesre cserélt alapanyagok működnek-e.


Arra az elkészítés előtt jöttem rá, hogy száraz éleztőből kellett


volna készülnie, már előző nap összeállítva a tésztát és éjszaka hűtőben


 keleszteni, így arra jutottam, biztosra megyek és friss élesztőt használok.


Ha kipróbálom a fenti variációt, azért beszámolok róla! 


A második megállapatásom az volt, hogy csoki is kell hozzá, amit sajnos 


nem vettem, ezért Dia-Wellnes mogyorókrém került bele.


A fahéjasnál úgy döntöttem, hogy szintén megy bele 


némi mogyorókrém,hogy krémesebb, gazdagabb legyen!


A diót rusztikusabb formában szórtam a töltelékre, ezért nem zárt


annyira össze a tészta, de nem bántunk! :D






Hozzávalók:


50 dkg -50-es Dia-Wellness liszt


1,5 ek. 1:4 DW édesítő


1 tk. himalája só


3 egész tojás


15 dkg puha l.mentes vaj


20 g friss élesztő


bő 1 dl langyos l. mentes tej




Krém:


csokis:


1/2 doboz Dia-Wellnes mogyorókrém


6 dkg l.mentes vaj


1 púpozott ek. cukrozatlan kakaópor


2 ek. 1:4 DW. édesítő


egy jó csipet só


durvára tört dió




fahéjas:


1/2 doboz Dia-Wellness mogyorókrém


6 dkg  l. mentes vaj


2 tk. fahéj


2 ek. 1:4 DW édesítő


egy jó csipet só


durvára tört dió




A végére a sziruphoz:


12 dkg 1:2 édesítő


kb. 1-1,5 dl víz


A  fahéjasnál tehetünk a szirupba öntés előtt fahéjat


de citrom vagy narancs héjjal és kevél lével is gazdagíthatjuk.


továbbá:


vaj a vekni forma kikenéséhez




Elkészítés:




A lisztet edénybe szitáljuk.


Én egyből a robotgép üstjébe mértem.


A közepébe tesszük a morzsolt élesztőt, a tejet.


A lisztre szórjuk a sót, majd beleütjük a tojásokat is,


végül pedig a vajat is hozzáadjuk.


Robotgép dagasztó karjával összeállítjuk és


 jó 5 percig dagasztjuk kis fokozaton.


Utána még kézzel is dagasztjuk egy picit.


Kevés liszttel megszórjuk és konyharuhával letakarva,


húzat mentes helyen egy órát kelesztjük.










A krémekhez a puha vajat (ha kell picit ráolvasztunk mikróban)


  kikeverjük a többi hozzávalóval.




A megkelt tésztát ketté vesszük.


Kinyújtjuk, kb. 30x40 cm-esre.


Megkenjük a krémmel, és megszórjuk a dióval.






A hosszabb oldalánál kezdve szorosan feltekerjük és


középen egy éles késsel félbevágjuk.


A vágott felükkel felfelé, középről indulva


összefonjuk őket.


Ügyeljünk rá, hogy mindig a vágott fele legyen felül!


Ha megvagyunk, mehetnek a kivajazott vekni formába


és egy órát letakarva ismét kelni hagyjuk.








A szirupot a cukorból, vízből elkészítjük és


hagyjuk kihűlni.


A megkelt kalácsokat, 190 C°-on, 30 perc alatt készre sütjük.


Még melegen meglocsoljuk a sziruppal.


Hűlés után szeleteljük.




Ha csak csokisat késztítenénk és van otthon cukormentes 


vagy magas kakaótartalmú,


70 %-os csokink, akkor abból 15-20 dkg -ra van szükségünk,


valamint


2 ek. kakaóporra, szintén csipet sóra és a 12 dkg vajra.


A csokit a vajjal, vízgőz felett felolvasztjuk és a


többi alapanyaggal összekeverjük. 


Ha nem mentesen készítjük, akkor minden alapanyagot


cseráljünk normál alapanyagra.


A tésztánál a kristálycukor menniysége úgy 10 dkg, 


a tölteléknél 6 dkg porcukor, 


a szirupnál pedig 25 dkg kristálycukor lesz.









































Tovább az eredeti oldalra!
0 Hozzászólás:
Legyél te az első hozzászóló!
Hozzászólás írásához be kell jelentkezni: