Almás-tökös pite
Amikor töklevest főztem, a megmaradt fél tökről a gyümölcskosárban lévő hat almára vándorolt a tekintetem, aminek pite lett volna a sorsa, de keveseltem tölteléknek. Ekkor villant be az ötlet, hogy hozzáreszelem a tököt, így elegendő lehet. Kíváncsi voltam a végeredményre- kellemes meglepetés volt, teljesen almáspite megjelenése és íze volt.
Hozzávalók:
A tésztához:
- 45 dkg liszt
- 1 csipet só
- 10 dkg cukor
- 1 csomag sütőpor
- 12 dkg margarin
- 10 dkg zsír
- 2 kicsi tojás
- 1 evőkanál joghurt/tejföl
A töltelékhez:
- 6 közepes alma
- 50 dkg tök (tisztán mérve)
- 20 dkg cukor
- 1 teáskanál fahéj
- 4 evőkanál gríz
Így készült:
A tésztához összegyúrtam a hozzávalókat: előbb a lisztet, cukrot, sót, sütőport elvegyítettem, elmorzsoltam a margarinnal és zsírral, majd a tojásokkal és joghurttal összegyúrtam.
Miközben a tészta pihen, az almát lereszeltem, kicsavartam. A tököt is lereszeltem- ezt elmulasztottam kicsavarni, sok levet engedett összekeverve a cukorral. A töltelék minden hozzávalóját összekevertem.
A tésztát két részre osztottam, mindkettőt tepsi méretűre nyújtottam.
Az egyiket kiknet tepsibe tettem, rákanalaztam-simogattam a tölteléket, a másik lappal befedtem. Villával megszurkáltam.
190 fokos sütőbe tettem, szép pirosra sütöttem.
Kisülés után porcukorral szórtam.
Teljesen almáspite íze volt, és, bár tartottam tőle, az alsó lapot sem áztatta meg a lucskos töltelék. Legközelebb a tököt is kicsavarom. S közben azon agyaltam, milyen lenne, ha csak reszelt tök kerülne a lapok köz, cukrosan-fahéjasan?
0 Hozzászólás:
Legyél te az első hozzászóló!
Hozzászólás írásához be kell jelentkezni: