Loading...

Gerdi süti

Gerdi süti / 2023. július 26., szerda

Almás-tökös pite

Amikor töklevest főztem, a megmaradt fél tökről a gyümölcskosárban lévő hat almára vándorolt a tekintetem, aminek pite lett volna a sorsa, de keveseltem tölteléknek. Ekkor villant be az ötlet, hogy hozzáreszelem a tököt, így elegendő lehet. Kíváncsi voltam a végeredményre- kellemes meglepetés volt, teljesen almáspite megjelenése és íze volt.


 Hozzávalók:

A tésztához:

  • 45 dkg liszt
  • 1 csipet só
  • 10 dkg cukor
  • 1 csomag sütőpor
  • 12 dkg margarin
  • 10 dkg zsír
  • 2 kicsi  tojás
  • 1 evőkanál joghurt/tejföl
A töltelékhez:
  • 6 közepes alma
  • 50 dkg tök (tisztán mérve)
  • 20 dkg cukor
  • 1 teáskanál fahéj
  • 4 evőkanál gríz
Így készült:
A tésztához összegyúrtam a hozzávalókat: előbb a lisztet, cukrot, sót, sütőport elvegyítettem, elmorzsoltam a margarinnal és zsírral, majd a tojásokkal és joghurttal összegyúrtam. 
Miközben a tészta pihen, az almát lereszeltem, kicsavartam. A tököt is lereszeltem- ezt elmulasztottam kicsavarni, sok levet engedett összekeverve a cukorral. A töltelék minden hozzávalóját összekevertem.
A tésztát két részre osztottam, mindkettőt tepsi méretűre nyújtottam. 
Az egyiket kiknet tepsibe tettem, rákanalaztam-simogattam a tölteléket, a másik lappal befedtem. Villával megszurkáltam.
190 fokos sütőbe tettem, szép pirosra sütöttem.
Kisülés után porcukorral szórtam.


Teljesen almáspite íze volt, és, bár tartottam tőle, az alsó lapot sem áztatta meg a lucskos töltelék. Legközelebb a tököt is kicsavarom. S közben azon agyaltam, milyen lenne, ha csak reszelt tök kerülne a lapok köz, cukrosan-fahéjasan? 


Tovább az eredeti oldalra!
0 Hozzászólás:
Legyél te az első hozzászóló!
Hozzászólás írásához be kell jelentkezni: