Ajándékok házilag 21. Polvorones, az andalúzok omlós mandulás süteménye
Minden évben karácsonykor megsütöm a szokásos ünnepi repertoárom, hiszen nincs karácsony zserbó, mézeskalács vagy mandulás hókifli nélkül! Ez persze nem jelenti azt, hogy ne próbálnék ki ilyenkor új recepteket is. Keresgélni a legritkább esetben kell, hiszen a téma rendszerint megtalál, akár akarom, akár nem. Az idén úgy alakult, hogy polvoronest csináltam, amit Kati barátnőm imád, és ezért mindig vagyonokért vásárolja. Megelégeltem, hogy feleslegesen költ ennyit egy amúgy olcsó sütire, ezért úgy döntöttem inkább sütök neki én.
A polvorones andalúz aprósütemény, melynek gyökerei a 16. századra eredeztethetők vissza, és sokban hasonlít a magyar hókiflire. Több helyen is készítik, de igazán Estepa városa híres róla. Ez a süti karácsony előtt hegyekben áll a spanyol élelmiszerboltokban és cukrászdákban, egyesével selyempapírba csomagolva úgy, ahogy itthon a szaloncukor. Sok változata van, készülhet mandulaliszt nélkül, ezt a változatot mantecadosnak hívják, és ízesítik kakaóval, citrommal, de kókusszal is.
A polvorones hagyományosan disznózsírral készül, bár most már akad vajas vagy oliva olajas változata is. Általában nagy híve vagyok a vajas kekszeknek, de hidd el, ebben az esetben nem árt a tradícióknál maradni, hiszen az állaga csak így lesz megfelelően omlós. A kekszeid akkor sikerültek jól, ha szinte már a kezedben szétesnek. Ahhoz azonban, hogy ennyire omlós legyen, két dologra is ügyelni kell. Egyrészt a hozzávalókat egyetlen másodperccel se gyúrd tovább, mint hogy összeállnának, sőt, az a jó, ha még morzsás kissé, amikor abbahagyod, másrészt semmiképp se süsd túl a sütit! Ahogy megszilárdul a külseje, azonnal húzd ki a sütőből, ne várd meg, míg elkezd barnulni!
Ebben a változatban elősütöttem a lisztet és a mandulát, így intenzívebb aromájú lett a végeredmény. A mandula pirítását nem érdemes kihagyni, de a liszt elősütése nem kötelező munkafázis.
A kekszek jól záródó dobozban hetekig elállnak. Nem kell őket hűteni, gyorsan elkészülnek, és a legtöbb ehető ajándékkal ellentétben, leszámítva a mandulalisztet, olcsó alapanyagokból készülnek. Csomagold őket egyesével selyempapírba, és már adhatod is szeretteidnek!
Ha tetszett a poszt, ide kattintva követheted Házisáfrány kalandjait a facebookon is vagy kövess az instagramon!
Nu, és akkor a recept.
50 db 2 cm magas, pogácsa méretű kekszhez
800 g finomliszt
400 g zsír
375 g porcukor
200 g darált mandula
2 tk fahéj
- Melegítsd a sütőt 230 fokosra és tedd bele egy lapos tepsin a lisztet. Várd meg, míg elkezd pirulni, ekkor keverd át. Ismételd meg a műveletet 2-3-szor, míg az egész liszt fehér helyett bézs színű nem lesz. Vedd ki, tedd félre, és pirítsd ugyanígy a mandulát.
- Tegyél minden hozzávalót egy tálba és gyúrd össze kézzel pont addig, míg össze nem áll. Ahogy látod, hogy alakul, azonnal hagyd abba a gyúrást! Tedd a tésztát frissentartó fóliában legalább 2 órára hűtőszekrénybe.
- Vedd ki a tésztát és melegítsd a sütőt 180 fokosra.
- Több részletben nyújtsd a tésztát 2 cm vastagra és szaggass belőle karikákat.
- Tedd a karikákat sütőpapírra és süsd őket 10-12 percig, míg kivilágosodnak, átsül a belsejük, de még nem kezdenek el barnulni.
- Várd meg, míg kihűlnek, majd forgasd őket porcukorba, és csomagold őket egyesével zsírpapírba és már ajándékozhatod is!
0 Hozzászólás:
Legyél te az első hozzászóló!
Hozzászólás írásához be kell jelentkezni: