A hazai erdei szedrek, a hamvas szeder és a földi szeder
Két szederfajunk él vadon, az egyik a hamvas szeder (Rubus caesius), a másik a földi szeder (Rubus fruticosus). A hamvas szeder az ártéri erdők jellemző szederfaja, a földi szeder a hegy- és dombvidéki erdőkben szeret jobban. Legjellemzőbb különbség a terméseik között látható.
hamvas szeder |
A hamvas szeder termése puha, hamvas, kékes színű, nem túl állékony, a terméshéj vékony. Nem biztos, hogy épségben hazaér, érdemes dobozokba szedni, mert hazáig biztosan levet enged. A földi szeder termése éretten fényes sötétlila, keményebb, vastagabb terméshéjjal. Haza lehet vinni leszedve is, kevéssé esik szét, kevéssé engedi a levet. Persze, ha sokat szedünk egymásra, akkor erre sincs garancia.
földi szeder |
Mindkét fajból ugyanaz készíthető, bár én elsősorban a földi szedret használom, az él a közelemben. Szedres receptek bejegyzések ITT találhatók. Finomak süteménybe, lekvárnak, italoknak, a levelükből pedig többféle tea is készíthető. Simán megszárítva kellemes a teájuk, ez a szárított szederlevél adja a legtöbb gyümölcstea-keverék alapját. Szederlevélből készítették viszont a Planta vagy Plantaroma teát is, amit sokan nagyon kedveltek. Ma már nem gyártják, de elkészíthető házilag. ITT az is megtalálható.
földi szeder |
**********************************
Aki szívesen támogatná az oldal tartalmainak létrehozását, ITT van erre lehetősége, egészen egyszerű módon is: Erdőkóstoló adományvonal
Köszönet minden támogatásért, de ha valaki nem tud vagy nem szeretne, anélkül is szabadon olvashat, tanulhat a blogon ehető vadnövényekről és gombákról.
Köszönet minden támogatásért, de ha valaki nem tud vagy nem szeretne, anélkül is szabadon olvashat, tanulhat a blogon ehető vadnövényekről és gombákról.
0 Hozzászólás:
Legyél te az első hozzászóló!
Hozzászólás írásához be kell jelentkezni: