Pop cake anniversary cake for a kpop lover
Hozzávalók egy 22 cm átmérőjű tortához
I. A 2 joconde lapokhoz:
4 db tojás
95 g mandulaliszt
95 g porcukor
20 g liszt
20 g ghí (tisztított vaj) olvasztva, langyosan
3 db tojásfehérje
csipet só
II. A karamell mouse-hoz:
400 ml dulce de leche Recept ITT
200 ml habtejszín
10 g zselatinlap
csipet só
III. A fehércsokoládé mouse-hoz:
350 g mascarpone
150 g fehér csokoládé
400 ml habtejszín
100 g porcukor
20 g zselatinlap
IV. A bevonókrémhez:
150 g puha vaj
150 g mascarpone
150 g porcukor
rózsaszín ételfesték
V. A tükörzseléhez:
150 g cukor
50 g kukoricaszirup (invertcukor szirup) vagy méz
200 ml tejszím
100 g fehér csokoládé
10 g lapzselatin
fekete ételfesték
VI. A sütinyalókákhoz:
recept ITT
Továbbá 50 g pirított mandulaforgács (elhagyható)
I. A lapok elkészítése:
1. A mandulalisztet és a porcukrot átszitájuk, majd a 4 egész tojással alaposan kihabosítjuk.
2. A tojásfehérjét keményre (de nem törősre) verjük a sóval, majd óvatosan összekeverjük a mandulás tojáshabbal, hozzáaadjuk a vajat és a lisztet is.
3. A 180 C fokra előmelegített sütőben 10-12 perc alatt alsó/felső légkeveréssel 2 lapot sütünk 2 tortkarikába öntve. A lapok vékonyak, rugalmasak, könnyen kezelhetőek.
II. A karamell mouse készítése:
A dulce de leche réteghez a zselatinpokat hideg vízbe áztatjuk legalább 10 percre, majd felolvasztjuk a felforrósított tejszínben, jól összekeverjük, átszűrjük, majd a kész karamellizált cukrozott sűrített tejhez (dulce de leche) keverjük. Ne felejtsük ki a sót sem!
III. A fehércsokoládé mousse:
A zselatinpokat hideg vízbe áztatjuk legalább 10 percre, majd felolvasztjuk a felforrósított tejszínben, jól összekeverjük, átszűrjük, beletördeljük a csokoládét, azt is olvadásig keverjük. A mascarponet kihabosítjuk a porcukorral, majd a zselatinos-csokoládés tejszínnel.
IV. A bevonókrém:
Alaposan összehabosítjuk a hozzávalókat és lehűtjük.
V. A tükörmáz elkészítése
A zselatinlapokat hideg vízbe áztatjuk. A cukrot a mézzel (vagy a kukoricasziruppal) és a vízzel összefőzzük, hozzáaadjuk a tejszínt, pár percig tovább forraljuk, a tűzről levesszük, hozzákeverjük a csokoládékockákat, majd ha ez elolvadt, a puha, kicsavart zselatinlapokat és a festéket. Használjunk jó minőségű gél vagy por állagú ételfestéket. Botmxerrel egyneművé turmixoljuk vigyázva, hogy ne kerüljön bele légbuborék, szitán átszűrjük, majd lehűtjük.
Összeállítjuk a tortát, ehhez egy tortakarikát használjunk.
Egy joconde lap köré tortakarikát helyezünk, beleöntjük a langyosra hűlt karamellmouse-t, meghintjük pörkölt mandulaforgáccsal, majd hidegre tesszük. Közben elkészítjük a fehércsokoládé mouse-t, amit ráöntünk a karamell rétegre, ráhelyezzük a második tésztalapot és az egészet egy éjszakára hűtőbe tesszük.Másnap levesszük a tortakarikát és bevonjuk a kihabosított mascarpone krémmel, további 1-2 órára visszatesszük hűlni.
Felolvasztjuk a tükörzselét, amíg tejfölszerűen folyós ( kb 35 fok C) és a hideg tortára csorgatjuk. Nem biztos, hogy az egész mennyiségre szükségünk lesz. A maradékot 1-2 hétig zárt edényben hidegen eltarthatjuk.
A sütinyalókákkal díszítjük.
Tippek:
A tükörzselét, a lapokat, a bevonókrémet és a sütinyalókákat el lehet készíteni 2-3 nappal az összállítás és a tálalás előtt.
A felszeletelt torta fotóját Melinda készítette.
0 Hozzászólás:
Legyél te az első hozzászóló!
Hozzászólás írásához be kell jelentkezni: