Loading...

Egyszerű Egészség

Egyszerű Egészség / 2022. november 4., péntek

Hogyan javítja az egészséged a TÖK? (+1 recept!)

Alább olvashattok a sütőtökről! Ezek a jótékony hatásai és a poszt végén (a vonal alatt) egy szuper #recept is található! 



313438228_839423750600608_5132171556525533366_n.jpg

1. JAVÍTJA A SZEM EGÉSZSÉGÉT

Az A-vitamin javítja a látást, megvédi a szaruhártyát, mérsékli az öregedéssel járó pupillaelváltozást, a szürkehályogot, az antioxidánsok pedig megvédik a retina sejtjeit.

EGY CSÉSZE FŐZÖTT KONZERV SÜTŐTÖK A NAPI AJÁNLOTT A-VITAMIN-BEVITEL TÖBB MINT 100%-ÁT TARTALMAZZA.


2. SERKENTI AZ IMMUNRENDSZER MŰKÖDÉSÉT

A sütőtök A-, C- és E-vitaminokban, karotinokban, vasban, magnéziumban és egyéb tápanyagokban gazdag. Az A-vitamin, a béta-karotin, a C-vitamin, az ásványi anyagok serkentik az immunrendszert, csakúgy, mint a sütőtök magjában található cink.


3. SEGÍTI AZ EMÉSZTÉST

A sütőtök rostban gazdag, amely segíti a táplálék megfelelő megemésztését, valamint a fontos tápanyagok felszívódását. Fontos azonban, hogy ne túlérett vagy éretlen tököt fogyasszunk. A nyers sütőtöklé semlegesíti a gyomor savasodását.

NAPONTA HÁROMSZOR ÉRDEMES MÉZZEL ÍZESÍTETT SÜTŐTÖKLEVET FOGYASZTANI.


4. SEGÍTI A FOGYÁST

A sütőtök kalóriában szegény, a benne lévő rost hosszan tartó teltségérzetet biztosít, csökkenti az étvágyat.


5. FIATALOSABBÁ TESZI A BŐRT

A sütőtök magas A-vitamin-tartalma késlelteti az öregedést, és segíti a fiatalos bőr fenntartását. A béta-karotin csökkenti a nap által okozott bőrkárosodásokat. Az E- és C-vitamin-tartalma is egészségesebbé teszi a bőrt. A B5-vitamin és a pantoténsav csökkenti az öregedés egyes jeleit (pl. a foltokat a bőrön).

A SÜTŐTÖK LEVÉVEL HELYILEG IS LEHET KEZELNI A BŐRT.


6. CSÖKKENTI A GYULLADÁST

A sütőtök élénk narancs színét adó karotinok gyulladáscsökkentő hatásúak. (A gyulladás olyan krónikus betegséghez vezethet, mint a rák, a szívbetegség, a 2-es típusú diabétesz, a köszvény.) A béta-karotin az érelmeszesedést is megelőzi, az alfa-karotin pedig lelassítja az öregedést, és elejét veszi a daganatok kialakulásának, növekedésének. Az E-vitamin megvéd bizonyos rákbetegségekkel szemben, valamint az Alzheimer-kór kialakulásának kockázatát is csökkenti.

MÁR FÉL CSÉSZE SÜTŐTÖK IS FEDEZI A NAPI AJÁNLOTT ALFA-, ÉS BÉTA-KAROTIN-BEVITEL TÖBB MINT 100%-ÁT.


7. TERHES NŐK SZÁMÁRA AJÁNLOTT

A sütőtök és a pirított sütőtökmag számtalan, a magzati fejlődést segítő tápanyaggal van tele. A terhesség alatt előforduló hasi görcsöket is enyhíti. Vastartalmánál fogva megelőzi a vérszegénységet, oxigént szállít a magzathoz, és csökkenti a koraszülés kockázatát. Mindazonáltal mértékkel kell fogyasztani, mert a túl nagy mennyiség hasi kellemetlenségeket okozhat.


8. KIVÁLÓ TESTEDZÉS UTÁNI ÉTEL

A sütőtök, a tök és az édesburgonya fogyasztása remek választás edzés után. Ezek a keményítőben és tápanyagokban gazdag ételek szénhidrátot szolgáltatnak, és a gyümölcsökkel ellentétben először az izomglikogént töltik fel, és csak utána a májglikogént.

EGY CSÉSZE FŐZÖTT SÜTŐTÖK, DE AKÁR EGY SÜTŐTÖKÖS SMOOTHIE IS ELEGENDŐ KÁLIUMOT AD AHHOZ, HOGY VISSZAÁLLÍTSA A SZERVEZET ELEKTROLITEGYENSÚLYÁT EGY-EGY KEMÉNYEBB EDZÉS UTÁN.



9. CSÖKKENTI A MAGAS VÉRNYOMÁST

A sütőtök magas káliumtartalma segíti a vérnyomás szabályozását, a C-vitamin pedig csökkenti a vérnyomást. Az A-vitamin segíti a szív, a tüdő és a vesék megfelelő működését. Magas rosttartalma szinten tartja a koleszterint, csökkentve a szívbetegségek és a stroke kockázatát.

EGY CSÉSZE FŐTT SÜTŐTÖK A NAPI AJÁNLOTT C-VITAMIN-SZÜKSÉGLET 20%-ÁT FEDEZI.


10. FOKOZZA A TERMÉKENYSÉGET

A sütőtökben és a magban lévő B-komplex-vitaminok, valamint az E-vitamin növelik a termékenységet, nőknél és férfiaknál egyaránt. Az ómega-3 zsírsav serkenti a nemi szervek vérkeringését, szabályozza a termékenységi hormonokat, és csökkenti a stresszt.

A SÜTŐTÖK KÖNNYEDÉN BEILLESZTHETŐ AZ ÉTRENDÜNKBE: LEVESEKHEZ, SZÓSZOKHOZ, MÁRTÁSOKHOZ, RAGUHOZ ÉS HUMUSZHOZ PÜRÉ FORMÁJÁBAN.

Joghurttal, zabpehellyel, smoothie-val, péksüteményekkel fogyasztva is kiváló. Az olajat és a vajat is helyettesítheti főzés során.


_____________________________________


RECEPT:




  • 1 közönséges tök



  • kapor






  • 1 TK ecet



  • 2 csapott EK finomliszt



  • 175 g tejföl



  • 3 evőkanál fűszerpaprika







  1. A főzőtököt lereszeljük, vízben ecettel, kaporral, sóval, ételízesítővel feltesszük főni.



  2. Mikor már majdnem puha a tök, elkészítjük a habarást (liszt, őrölt paprika, tejföl, víz), és besűrítjük vele a levest.



  3. Ha kell, utánasózunk, és teszünk még bele ecetet.



  4. Tálalásnál felkarikázott házi füstölt kolbit teszünk mellé.



Tovább az eredeti oldalra!
0 Hozzászólás:
Legyél te az első hozzászóló!
Hozzászólás írásához be kell jelentkezni: