Loading...

Paprikás krumpli blog

Paprikás krumpli blog / 2025. január 13., hétfő

Töltött káposzta

Télen "kötelező" töltött káposztát főzni, finom hordós káposztával, és  füstölt hússal a töltelékben. :-) 





Hozzávalók:

1 közepes fej édes káposzta
1 kg hordós káposzta


60 dkg sertéscomb
20 dkg füstölt tarja
10 dkg húsos füstölt szalonna

20 dkg rizs 
 
1 nagy fej hagyma
1 tojás
3 ek. zsír
6 nagy gerezd fokhagyma
1  ek. pirospaprika
1-2 erős paprika

bors
A káposzta torzsáját kivágom,  leforrázom, hagyom állni a forró vízben, amíg leválnak a levelei. 

Elkészítem a tölteléket. 

A sertéscombot  a füstölt hússal, a füstölt szalonnával, a fokhagymával és az erős paprikával  együtt ledarálom, hozzáteszem a megmosott rizst, elkeverem.  

A hagymát kockára vágom, a zsíron megpirítom, lehúzom a tűzről, belekeverem a pirospaprikát, így öntöm a húshoz. Teszek bele 1 tojást, sózom, borsozom. Kicsit erősebben kell fűszerezni, mert a rizs sok ízt magába szív, amikor fő. 

A káposztát leveleire szedem, a vastag erét kivágom, megtöltöm, feltekerem, két végét benyomom. Egy nagy fazék aljára rakok hordós káposztát, erre pakolom sorban a töltelékeket. Nem kell túl szorosan. Amikor egy sor megvan, ismét szálas savanyú káposzta jön, majd az újabb töltelékek. Tetejére szálas káposzta kerül.

Felöntöm annyi  vízzel, hogy ellepje, teszek bele sót, így teszem fel főni. Forrástól számítva kb. 1 órán át kell főnie, kevés vizet öntök még hozzá közben, mert a rizs sokat beszív. 

Tálaláskor szálas káposztát teszek mellé és tejfölöllel locsoljuk meg. 

Tovább az eredeti oldalra!
0 Hozzászólás:
Legyél te az első hozzászóló!
Hozzászólás írásához be kell jelentkezni: