Loading...

Olgis kipróbált receptjei

Olgis kipróbált receptjei / 2025. január 13., hétfő

Karobpor, a Szentjános kenyérfa terméséből készül!

 


Rendszeresen használom, sütemények készítésénél, kakaó pótlására.

"Lassítja az öregedést, zsírtartalma alacsony, tele van A-,
és B-vitaminnal, nagyon magas a kálcium tartalma, koffein-, glutén-, és
laktózmentes, nincs benne koleszterin, nátriumtartalma alacsony.



Mi
ez a csodaszer?

A karob, vagy szentjánoskenyér maga a csoda. Számos jótékony tulajdonsággal
rendelkezik elsősorban cukorbetegek számára, de mindazoknak is ajánlott, akik
helyettesíteni szeretnék a cukrot.


A karob a szentjánoskenyérfa terméséből származik, a szegények eledelének
tartották évezredek óta.


Ennek a fának a sokoldalú felhasználását már a Bibliai időkben felfedezték
akkor még nedvét használták édesítésre és erjesztett italok készítésére.
Legendák szólnak termésének tápláló hatásáról, egy történet szerint Keresztelő
Szent János ennek a termésnek köszönhette életét a sivatagi bolyongásai során.


A karob köztudottan antioxidáns hatású, védi a beleket az izgató
anyagoktól, emellett gazdag vitaminokban ( A és B vitamin), kalciumban és
ásványi anyagokban.


Termése magjainak pépes belseje tele van kálciummal, fontos rostokkal és
rengeteg pektinnel! A pektin egy natúr méregtelenítő, hatása egyedülálló!
Kivonja a szervezetből az egészségre igen káros nehézfémeket, valamint
hozzájárul a bőr nedvességtartalmának fenntartásához, ezáltal megóvja a bőr
rugalmasságát, amivel határozottan késleltethető az öregedés!


A karob glutén- és laktózmentes, nem tartalmaz koleszterint és
nátriumszegény. A karobot így nyugodtan fogyaszthatják gyermekek, várandós és
szoptató anyukák, idősek, lisztérzékenyek, tejcukorra és kakaóra érzékenyek,
csontritkulásban, szív- és keringési betegségekben szenvedők, valamint
köszvényes betegek is.


A Szentjánoskenyérfa a Földközi-tenger környékéről származik és
hazánkban nem él meg, mert meleg igényét a mi éghajlatunk nem elégíti ki.
A fa barna termése magokat tartalmaz, a magok pedig édes ehető pépet. A karob
lisztet (ismertebb nevén a szentjánoskenyér-lisztet pedig a szárított magokból
készítik. Ez a por küllemre és ízre is hasonlít a kakaóporhoz. 

 Régen
édesítőként használták, valamint gyomorbántalmak kezelésére is nagyon hatékony,
amellett, hogy immunerősítő bomba."


Forrás: egeszsegter.hu

Tovább az eredeti oldalra!
0 Hozzászólás:
Legyél te az első hozzászóló!
Hozzászólás írásához be kell jelentkezni: