Loading...

A parókia konyháján túl

A parókia konyháján túl / 2024. december 19., csütörtök

Díszített mézeskalács játékra

 

Mézeskalácsot se terveztem sütni idén (se), nemhogy még díszítsem. Viszont Olgis blogjátékot hirdetett, és ő is mindig részt vesz nálam, így a kocka el volt vetve. Illetve nem vetettem el az ötletet, és meg is született a nagy mű. A tésztához Rotaru Gulyás Eszter receptjét használtam, de csak a harmadát. A jobb oldalsávban egész évben fenn van a vele készült interjú és a recept is. Gyönyörű darabok.Olyan szépek, hogy még csak meg se irigylem, mert hasonlót se tudok készíteni. Most is egyszerűbb után kutattam a neten, amikor megláttam egy csokisat. Ez kell nekem! Mivel úgyse akarom az egészet díszíteni, minek keverjem ki a tojásfehérjét, amivel díszíteni szoktak. Így aztán nekiláttam. Ilyenek lettek. Majd folytatom, a csokit csak fel kell olvasztani, a fehérjével meg nem lehet várni. Szóval nagyon jó módszer. Ebből az adagból három nagy tepsi mézeskalács lett. 

Hozzávalók:



33 dkg finomliszt
1 teáskanál szódabikarbóna
1 teáskanál mézessütemény fűszerkeverék
10 dkg porcukor
10 dkg Rama sütőmargarin
0,8 dl méz
1 tojás

-mák, dió, dekorcukor

Elkészítés:

A száraz hozzávalókat összekeverjük, bele morzsoljuk a margarint. Majd hozzáöntjük a mézet, és bele törjük a tojást. Jól összegyúrjuk, akkor az igazi, ha keményebb tésztát kapunk.



Sokban függ a tészta állaga a liszt fajtájától, így ne féljünk utólag még hozzá gyúrni lisztet. A legjobb a receptben, hogy a tésztának nem kell pihennie, azonnal nyújthatjuk és szaggathatjuk is a sütőformákkal. 180°-on sütjük szép aranybarnára. Elég karácsony előtt két nappal megsütni, mert ha dobozban tartjuk, két nap alatt visszapuhul.-írja Eszter.




Még Szentendrén vettük ezt a csuhéból készült betlehemest. Nagyon örülök neki, mert van ugyan már kettő, de az egyikből elveszett a kis Jézus. Biztos lehetne pótolni, de mindig csak karácsonykor kerül elő, amikor már nem tudok csuhét szerezni.

Tovább az eredeti oldalra!
0 Hozzászólás:
Legyél te az első hozzászóló!
Hozzászólás írásához be kell jelentkezni: