CVIII. Ez az öt dolog kell a jó mezőgazdasághoz
Onnan indultunk, hogy mit enne meg a fogyasztó, de aztán beszéltünk arról, mi kell(ene) ahhoz, hogy jól működjön a mezőgazdaság – na és persze az agrár-felsőoktatás. A Szent István Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi Karának professor emeritusa, Dr. Fehér István mesélt rengeteget.
|/|/|/|/|/|/|/|/|/|/_
Köszönöm, ha támogatsz Patreonon!
http://bit.ly/szertarpatreon
|/|/|/|/|/|/|/|/|/|/_
01:20 Milyen kihívásokkal nézünk szembe, ha egy új terméket tennénk a fogyasztó asztalára?
02:35 Visszatekintés a negyvenes-ötvenes évekre. A kötelező beszolgáltatás.
06:40 Amikor a mezőgazdaság előtt még nagy jövő állt. Az erőltetett szövetkezetesítés. A szövetkezetek aranykora: pozitív társadalmi hatások.
10:34 Az agrárkarrier és a kitörési lehetőségek. Az NDK-s fiatalok meghatározó málnaszörpje.
13:45 Kik mentek régen mezőgazdasági iskolákba?
15:57 Mi kell egy jó mezőgazdasághoz?
16:40 A föld és a munkaerő.
19:20 Kockázati tényezők Magyarországon. A tőke szerepe a mezőgazdasági termelésben. A sharing economy (közösségi gazdaság) a jövő?
21:51 A bankok szerepe. Csak agrárbankot ne?
23:48 A tudás és az innováció. Magyar, amerikai és francia összevetések. Egyetemi képzések és gyakornoki programok itthon és külföldön.
26:19 A XX. század három (négy) nagy innovációja. A digitalizáció.
28:09 Az agrárinnováció korlátja: a méret. Mi a gond az őstermelői státusszal?
29:20 A piachoz való hozzáférés. Koncentrált kereskedelem vs. fregmentált mezőgazdaság.
31:33 El kell szakadni az érzelmi alapú gazdálkodástól!
32:35 A fogyasztók egyes csoportjai.
34:20 Miért a rovarfogyasztást toljuk, miért nem a vegetáriánus életmódot?
36:37 Miért nem inkább más állatok felé nézünk? A gigantikus léptékű nyúltenyésztés. A szocializmus vívmányai: a háztáji és a nagyüzem együttműködése. Retró vidékfejlesztés: A mezőgazdasági termelés a nem mezőgazdasági területeken.
39:38 Miért hozunk be Magyarországra sertéshúst?
42:13 Amerikai diák: “Mit tanácsol professzor úr, hogy vegyek élelmiszert?”
44:01 Akkor rovart miért is együnk?
46:20 Gondolatkísérlet: Hogy vitték volna át központilag a szocializmusban a rovarevést?
49:00 Az európai és a fejlődő országokbeli húsfogyasztás helyzete. Miért pont Európában foglalkozunk ezzel, amikor nem mi éhezünk?
51:56 Elképesztő esettanulmány egy cseresznyetermesztőtől.
54:40 A külföldi gyakorlatok, a hibridpulyka és a mai hallgatók lehetőségei.
57:11 Mennyire volt egyszerű nyugat-európai nyelvet tanulni a szocializmusban? Amikor a Belügyminisztérium belenyúl a pályázatokba.
01:01:40 A kulturális sokk anatómiája hallgatóként és Fulbright-professzorként.
01:08:00 Hallgatók a mai magyar agrár-felsőoktatásban. Miért menjen ma agrárra valaki? A gyakornoki helyek és az egyetemek kapcsolata.
01:12:57 Milyen reformokra lenne szükség az egyetemeken?
Itt találsz meg...
...Facebookon: http://bit.ly/rblc_fb
...Youtubeon: http://bit.ly/rblc_yt
...Instagramon: http://bit.ly/rblc_ig
...Twitteren: http://bit.ly/rblc_tw
...Tumblr-ön: http://bit.ly/rblc_tb
0 Hozzászólás:
Legyél te az első hozzászóló!
Hozzászólás írásához be kell jelentkezni: