zCast: Egymillió tálca étel egynegyede a kukában végzi - hogyan lehet fenntartható a közétkeztetés?
Bölcsődék, óvodák, iskolák, kórházak, börtönök - naponta több mint egymillió ember kapja közétkeztetésben a reggelijét és ebédjét, közvetetten pedig ennek sokszorosa azoknak a száma, akiknek valakije menzán eszik.
Miközben azonban rengeteget beszélünk arról, hogyan tudunk a saját fogyasztásunkkal segíteni a bolygó fenntarthatóságán, annál kevesebbet beszélünk arról, hogy a közétkeztetésben hogyan zajlanak ezek a folyamatok.
A zCast legfrissebb epizódjában Dávid-Dobos Zsófia és Páger Zsolt, a Közétkeztetők és Élelmezésvezetők Országos Szövetségének (KÖZSZÖV) vezetői voltak Fait Federika vendégei, akikkel szó volt a közétkeztetés környezeti lábnyomáról, svédasztalos megoldásokról és húsmentes péntekekről. Az adásból viszont az is kiderül, hogyan működik a növényi alapú étkezés a mindennapokban és mik a legnagyobb kihívásai az átállásnak, valamint ismét adtunk házi feladatot.
A műsort a hazai energiaszektorban elsőként ESG tanúsítványt szerzett ALTEO támogatja.
A házi feladat: https://www.netflix.com/hu/title/81133260
Iratkozz fel a zCast csatornájára!
• Spotify: http://tiny.cc/zCastSpotify
• Apple Podcasts: http://tiny.cc/zCastApple
• Google Podcasts: http://tiny.cc/zCastGoogle
Vagy hallgasd meg a HVG többi podcastját!
• Spotify: http://tiny.cc/HVGpodcastokSpotify
• Apple Podcasts: http://tiny.cc/HVGpodcastokApple
• Google Podcasts: http://tiny.cc/HVGpodcastokGoogle
• SoundCloud: http://tiny.cc/HVGpodcastokSC
Tartalom:
• 0:00: Tartalomjegyzék
• 0:50: Vegán táplálkozás, jó zsaru kontra rossz zsaru
• 2:16: Mi a legnehezebb a vegán átállásban?
• 3:27: Mi igaz abból, hogy „hiánybetegségeket okoz” és „úgysem lesz hatással a világra”?
• 5:19: Hogyan pótolhatóak a tápanyagok?
• 6:05: Mik a legnehezebben pótolható állati eredetű csemegék?
• 6:57: Miért olcsóbb a húsos étrend a vegánnál? Hogyan lehet ezt meghekkelni?
• 8:55: Mi a jó kommunikáció, neadjisten meggyőzés kulcsa a növényi étrenddel kapcsolatban?
• 11:55: A zCast vendége Dávid-Dobos Zsófia és Páger Zsolt, a Közétkeztetők és Élelmezésvezetők Országos Szövetségének (KÖZSZÖV) vezetői
• 12:10: Mennyi embert érint a közétkeztetés – és ebből kifolyólag miért kell fenntarthatósági kérdésről is beszélnünk?
• 14:17: A 200 ezer tonna élelmiszerből, ami a közétkeztetésben megfordul évente, mennyi végzi hulladékként?
• 14:53: Hogyan lehet ezt csökkenteni?
• 15:59: Hogy működik és miben segít a „svédasztalos” koncepció?
• 24:57: Mennyire sikeres a „húsmentes péntek” a közétkeztetésben?
• 33:38: Hogyan lehetne átalakítani a közétkeztetési törvényeket, hogy fenntarthatóbb legyen az étkezési szabályozás?
• 35:00: Mennyire szabad „kísérletezni” ennyi ember kiszolgálásánál? Hogyan újulhat meg a menza?
• 40:30: Milyen fenntarthatósági kísérleteket követel még meg a közétkeztetés a 21. században?
• 50:42: Hogyan lehet kiterjeszteni ezeket a projekteket?
• 53:55: Mit tudnak eltanulni az otthoni fogyasztásban az emberek?
• 59:07: Házi feladat!
0 Hozzászólás:
Legyél te az első hozzászóló!
Hozzászólás írásához be kell jelentkezni: