Kösz, jól #2: "A baktériumainkat etetjük és ők etetnek minket"
Wellbeing podcastunk első epizódjában a tudatos táplálkozás felé indultunk el, a második részben pedig a legapróbb, élő részletekig megyünk le: a mikrobiomhoz, azaz a bennünk, illetve velünk együttélő élőlények és a velük ápolt kapcsolatunkhoz.
De hogyan működik ez az egész? Miben hasonlítunk mi magunk is egy virágoskerthez és miért fontos, hogy közel legyünk a természethez? Hogyan hat ki a bélrendszerünk az egész szervezetünkre és miért lehet kulcs a nyers zöldség, vagy akár a koplalás az egészségünkhöz?
Bánhalmi Kata ezekről a kérdésekről beszélgetett Dr. Schwab Richárd gasztroenterológussal és Dr. Tkacsik Márta elméleti matematikussal, a Patikakert Ökogazdaság alapítójával.
Habyt - a személyreszabott vitaminok neked címezve: www.habyt.hu
50%-os kedvezménykupon az első rendelésből: hvgpodcast
Iratkozz fel a HVG Podcastok csatornájára Spotify-on, Apple Podcasts-on, Google Podcasts-on vagy hallgassa adásainkat és iratkozzon fel YouTube-csatornánkra itt: https://www.youtube.com/@HVGonline
A HVG podcastjait most már külön-külön is megtalálod - csak keress rá a műsor címére podcastapplikációd keresőjében és hallgasd meg a Fülke, a zCast, a Mérlegen, a Vasfüggöny, a Kösz, jól és az Elvitelre adásait!
• 1:43: Mi az a mikrobiom és mi a kapcsolata az egészségünkkel?
• 3:25: Hogyan kapcsolódik ehhez a környezetünk?
• 6:12: Mi okozhatja a mikrobiom egyensúlyának felborulását?
• 7:18: Milyen betegségek alapja a felborult élet (miatt felborult mikrobiom)?
• 9:17: Miért kell ezzel foglalkozni?
• 10:32: Táplálék vagy élelmiszer? Mi a különbség, miért fontos, mit viszünk be?
• 13:56: Miért kezdett el Márta ezzel foglalkozni?
• 16:12: Hogyan jelez a szervezetünk, hogy valami nem oké?
• 18:17: Mi hiányzik, hogy foglalkozzunk ezzel? Miért fontos, hogy magunknak készítsük az élelmet – és milyet?
• 28:59: Nyers zöldség? Ennyire fontos?
• 30:24: Mihez elég ennyi élelem?
• 31:02: Hogyan definiáljuk azt, hogy változatos táplálkozás?
• 32:33: Divat vagy alap a bio?
• 34:36: Mindenkinek más a bélflórája, vagy ugyanúgy működünk?
• 36:19: Kevesebb evés, koplalás, intermittent fasting: a szakember szerint jó, de mit okoz bennünk?
• 41:13: Hogyan érdemes koplalni?
• 45:15: Mennyi idő alatt szokik hozzá a szervezet – mind koplaláshoz, mind bármilyen új étrendhez?
• 48:29: Mi az a három dolog, amit el kell engedni? Mi van az alkohollal?
• 1:00:16: (Anyagi) befektetés a tudatos táplálkozás? Milyen szabályozási megoldással lehetne sarkallni az egészséges étkezés elterjedését?
• 1:06:38: Mi a küldetésük?
• 1:13:18: Ahogy van fogorvosunk, nőgyógyászunk, bőrgyógyászunk – legyen dietetikusunk is?
• 1:14:24: Mi az összefüggés a lélek és a mikrobiom között?
0 Hozzászólás:
Legyél te az első hozzászóló!
Hozzászólás írásához be kell jelentkezni: