Loading...

hvg.hu podcastok

A balatoni borászok télen érnek rá igazán vendéget fogadni – Földi Bálint a Mérlegenben
hvg.hu podcastok / 2024. november 26., kedd

A balatoni borászok télen érnek rá igazán vendéget fogadni – Földi Bálint a Mérlegenben

A Mérlegen mostani adásában annak jártunk utána, tényleg világhírű-e a magyar bor és miért olyan nehéz külföldre exportálni a hazai italokat. Ehhez Földi Bálint borászt hívtuk vendégül, aki felidézte azt is, mi volt az a pillanat, amikor eldöntötte, hogy főállásban bort szeretne készíteni és a palackjain látható címkék mögötti családi történetet is elmesélte.
Beszéltünk arról is, miért fontos a hordómosásnál kezdeni a munkát, tényleg olyan idilli-e pincét vezetni, mint azt a filmeken látjuk, de arra is kitérünk, mire érdemes figyelni az étteremben, amikor bort rendelünk.
Váltsd velünk valóra! – a műsort a Raiffeisen Bank támogatja.
Iratkozz fel a Mérlegen csatornájára!
Spotify: http://tiny.cc/MerlegenSpotify
Apple Podcasts: http://tiny.cc/MerlegenApple
Hallgasd meg a HVG többi podcastját!
Spotify: http://tiny.cc/HVGpodcastokSpotify
Apple Podcasts: http://tiny.cc/HVGpodcastokApple
SoundCloud: http://tiny.cc/HVGpodcastokSC
Tartalom:
00:00 Intro
00:30 Mi kéne ahhoz, hogy ne akarj többet mekizni?
05:56 #WomenInMaleFields
12:44 A stúdióban Földi Bálint borász
12:50 Mit jelent az, hogy valaki nem tipikus vállalkozó?
13:42 Az első találkozás a borász szakmával
15:40 Mennyire szükséges vállalkozói tanulmányokat folytatni ahhoz, hogy valaki sikeres vállalkozó legyen?
16:45 Mi volt az a pillanat, amikor eldöntötte, hogy borászkodásból akar élni?
18:56 Mennyi idő telt el az ötlet megszületésétől az első saját palackig?
20:28 Máshogy készül a bor Új-Zélandon, mint nálunk?
23:56 Mennyiből lehet pincét nyitni és mik voltak a legnagyobb kezdeti kihívások?
27:16 Hogy jutottak el a piacra lépésig?
30:41 Milyen volt az idei szüret, hány palack bor készült?
31:57 Mi alapján dől el, hogy melyik bor milyen fogyasztói körnek készül?
33:21 Milyen ütemben tud növekedni egy hazai borászat?
35:15 Könnyebb-e manapság bort értékesíteni Magyarországon, mint 10 éve?
35:53 Hogyan lehet meggyőzni a vevőket, hogy a magyar bort válasszák?
36:41 Kell-e külön marketingre költeni, vagy elegendő a kapcsolatokra építeni?
38:21 Milyen a magyar bor megítélése világszinten, mennyire tud terjeszkedni egy magyar borászat?
42:27 Miért csökken az előállított mennyiség?
43:43 Milyen viszonteladónál látná legszívesebben a borait?
45:12 Hogyan hat a klímaváltozás a magyar borászatokra?
47:46 A szezonális balatoni turizmus azt is jelenti, hogy kevesebb bor fogy?
51:36 Egy borász mindennapjai
53:58 Mire figyeljünk, amikor az étteremben kibontanak nekünk egy üveg bort?
55:59 Mekkora teret kap a kreativitás a borászatban?
59:52 A borok címkéinek története
1:02:23 Célok a közeljövőben
1:04:20 Jó tanács azoknak, akik vállalkozást szeretnének indítani

0 Hozzászólás:
Legyél te az első hozzászóló!
Hozzászólás írásához be kell jelentkezni: