Loading...

Házunk táján - családi magazin

 A bakonybéli bencések ételeiről és életmódjáról két szakácskönyvből olvashatunk. A kötetekről a szerkesztővel, Saly Noémivel beszélgetünk.
Házunk táján - családi magazin / 2024. május 16., csütörtök

A bakonybéli bencések ételeiről és életmódjáról két szakácskönyvből olvashatunk. A kötetekről a szerkesztővel, Saly Noémivel beszélgetünk.

Az évszakokkal, egyházi ünnepekkel, böjti időszakokkal összhangban táplálkozni egészséges. Ez tükröződik a szerzetesrendek konyháiból származó recepteskönyvekben. Nem sok van belőlük. A csíksomlyói ferencesek és a csornai premontreiek után a bakonybéli bencések tárták nyilvánosság elé életvezetésük étkekben tükröződő fogásait.
A Bakonybéles a böjti, a Bakonybélszín az ünnepi ételek gyűjteménye. Konyhájuk évezredes rend alapján, de a mai ízlésnek, igényeknek megfelelően működik. A Ferenciek terén a Magyar Katolikus Rádió sátrában a köteteket szerkesztő Saly Noémi művelődéstörténésszel beszélgetünk a két szakácskönyvről.
A Szent Mauriciusz Monostor konyhástestvére, Toókos János testvér telefonon mondja el többek között konyhába kerülése történetét.
| Szerkesztő: Szabó Csilla

0 Hozzászólás:
Legyél te az első hozzászóló!
Hozzászólás írásához be kell jelentkezni: