Milyen ízeket hoz az új év? Csemegézés 2025 étkezési trendjeiből
Milyen ízeket hoz az új év? Csemegézés 2025 étkezési trendjeiből szaszifanni2025. 01. 20., h - 14:37 Egy csipet szerencsével az is lehet, hogy az idei étkezési trendek támogatni fogják egészséges étkezéssel kapcsolatos céljainkat. Lessük meg, hogy milyen ízeket hoz nekünk 2025! Őrületes ízekAhogy az öltözködésben, úgy az étkezésben is minden évben felüti a fejét egy újabb trend vagy hóbort, amely a mai, internettel átszőtt, globalizált világunkban a futótűznél is gyorsabban tud terjedni. Szemléletes példa erre a tavalyi év „dubai csokoládé” őrülete. A pisztáciapasztával és ropogós kadayif tésztával töltött, arannyal díszített csokoládészelet nem a boltok polcairól hódította meg a világot. 2021-ben mutatta be feltalálója ezt a különleges csokit, és azóta több nemzetközi díjat is nyert. Hiába az újdonság, és hiába a díjak, a világ csak azután kapta fel a fejét rá, miután az online influenszerek videóikban kóstolgatni kezdték, és megpróbálták otthoni körülmények között elkészíteni azt. A kóstolós és csokikészítős videók a világhálón szinte vírusként terjedtek, hatásukra indult meg az ostrom a dubai csokiért és annak alapanyagaiért. A luxusédesség körüli felhajtás még mindig tart, karácsonykor például dubai csokis bejglit is lehetett kapni. Jó eséllyel idén nyáron a dubai csokis fagylalt lesz az egyik legnagyobb sláger.Az online térből idén is bekopognak majd a konyhánkba újabb trendek, egyes előrejelzések szerint ilyen lesz például a káoszsüti, a gazdagon megtöltött szendvics vagy a meggy és a savanyú uborka szokatlan étel- és italtársításokban, az pedig csak rajtunk múlik, ajtót nyitunk-e nekik.Miként az öltözködésben létezik elegancia, úgy az étkezésben is van ízletesség. Egyik sem megy ki a divatból, ám minden kor más-más elvárást támaszt feléjük. 2025-ben ez a kritérium a kreativitás és az egészség lesz, s olyan trendek sülnek ki várhatóan belőle, mint a newstalgia hullám, a mocktail divat vagy különböző egészségtámogató étrendek.NewstalgiaEz a trend a régi, megszokott ételek kreatív újrafelfedezéséről szól, vagyis úgy nosztalgiázik a múlt ízei között, hogy közben valami újat (angolul az új „new”) hoz létre. Gyerekkorunk legjobb ételeit és italait hozza vissza egy kis modern csavarral. Ezekben a newstalgikus ételekben és italokban minden generáció örömét tudja lelni, s várhatóan ez alapozza meg a trend sikerét is. Kotorjuk csak elő a fiók aljából nagyanyánk receptes füzetét, hiszen annál trendibb szakácskönyvet idén keresve sem találhatunk majd. Még egy mocktailt?A mocktail ‒ akárcsak a koktél ‒ kevert ital, finom, kreatív üdítő teljesen alkoholmentes alapanyagokból. Ez az alkoholmentes üdítő újraértelmezi, mit jelent koccintani, szórakozni és társaságban italozni. Mocktailok széles választéka kedvez a józan életmód évről évre növekvő hívei számára. Bár az alkoholmentes italkínálat között is vannak idejétmúlt elegyek, mint a cukros és édesített üdítők, amelyek csupán édes élvezetet kínálnak. Egy igazán jó mocktail összetett ízvilággal kényeztet, és nyugtató élményt nyújt. Az ízek friss gyümölcsök és házi szörpök megfelelő elegyítésével, míg a nyugtató hatás gyógynövények hozzáadásával érhető el. Az idei év nagy kedvencei lesznek például a kombuchaalapú mockatailek.Egészségesre enni magunkatMár a tavalyi évben is megfigyelhettük, hogy egyre több szó esett az étkezés és az egészség kapcsolatáról, s ebből a kapcsolatból is a bél egészségéről. A Vasárnap hasábjain is foglalkoztunk a mikrobiommal, a rostfogyasztás fontosságával vagy az időszakos böjttel. Ez a trend tovább folytatódik 2025-ben is. Ahogy tudósaink fedezik fel az emberi test működése és az étkezésünk minősége közti összefüggéseket, úgy jelennek meg az újabb táplálkozási ajánlások és különféle étrendek is. 2025-ben várhatóan többet hallunk majd a gyulladáscsökkentő étrendről, a női menstruációs ciklust követő, ún. ciklusszinkron étkezési módról vagy a kognitív képességek csökkenését megelőző agyserkentő étrendről.Az életmódváltás lesz 2025 legdivatosabb diétája, nem egy néhány napos, hetes fogyókúra, hanem a tartós váltás egy 365 napos egészséges étkezésre. A diétáktól megszokhattuk, hogy tiltólistát adnak. 2025 ehhez képest nem tiltólistákkal kínál majd meg bennünket, hanem egészségmegőrző ételek tömkelegével kényeztet el. Újra divatba jön minden gyümölcs, zöldség, a hüvelyesek és a magvak, akárcsak a halak és hínárfélék is.Ízekben gazdag, egészséges ételekkel és italokkal lesz trendi 2025-ben táplálni magunkat, ízlés szerint őrült internetes trendekkel megspékelve. Újra divatba jön a házi koszt és nagyanyáink étkei, s a newstalgia jegyében nem is kínálhatjuk idén divatosabb itallal vendégünket, mint egy pohár friss szódával felfuttatott, rozmaringgal fűszerezett házi bodzaszörppel. A Vasárnap idei évfolyamában folytatódik étkezési tanácsadói rovatom. Tovább írjuk az egészséges étkezés receptjét, amelyet önök is ízesíthetnek kérdéseikkel, témafelvetéseikkel. Kíváncsian várom kérdéseiket, visszajelzéseiket az etkezes@vasarnap.sk email címre. A cikk eredetileg a Vasárnap családi magazin 2025. január 7-ei számában jelent meg.
0 Hozzászólás:
Legyél te az első hozzászóló!
Hozzászólás írásához be kell jelentkezni: