Loading...

Maradok a pénzemnél

Maradok a pénzemnél / 2024. november 22., péntek

Nagy pisztáciakrém teszt

A pisztáciakrém igazi különlegesség: ez a gazdag, selymes, édeskés krém egyre több rajongóra talál hazánkban is, ám a boltban kapható verziók nem mindig egyformán ízletesek és minőségiek. Vajon valóban a pisztácia a főszereplő, vagy sokszor más hozzávalókkal egészítik ki az ízhatást? Kóstolás közben édesebbre, sósabbra, krémesebbre vagy netán ropogósabbra vágyunk? Cikkünkben összeszedtük, hogy az országosan elérhető pisztáciakrémek közül melyik milyen élményt nyújt, hogy könnyebb legyen megtalálni az igazi kedvencet.


 


ossz_46.JPG


PISZTÁCIAKRÉM, PISZTÁCIAVAJ


A pisztáciavaj és pisztáciakrém készítése során a pisztáciát különféle módokon feldolgozzák, hogy egy gazdag, krémes állagú, ízletes készítményt kapjanak, amely tökéletes desszertekhez, szendvicsekhez, vagy önmagában fogyasztva. A pisztáciavaj alapja legtöbbször csak tiszta pisztácia és egy kevés só, míg a pisztáciakrémeknél már gyakran hozzáadnak egyéb összetevőket is.


Hogyan készül a pisztáciavaj?


A tiszta pisztáciavajhoz: A pisztácia héját eltávolítják, majd a magokat pörkölhetik, hogy intenzívebb ízük legyen, bár nyers pisztáciából is készülhet. A pisztáciát erős aprítógépben addig őrlik, amíg természetes olajaik felszabadulnak, és krémes, vajszerű állagot érnek el. Esetenként sót adnak hozzá az ízesítéshez.


A pisztáciakrémek általában gazdagabb, édesebb ízprofilúak, és gyakran tartalmaznak további összetevőket:


Édesítők: Cukor, méz, vagy akár édesített sűrített tej az édesség fokozására.


Olajok: Gyakran adnak hozzá extra olajokat, például mandula-, napraforgó- vagy szőlőmagolajat, hogy simább és krémesebb állagú legyen.


Tejpor vagy tej: Néhány recept tejport vagy tejfehérjét is tartalmaz a gazdagabb íz érdekében.


Kakaóvaj: Némelyik krémhez kakaóvajat adnak, így a végeredmény egy lágyabb, selymesebb állagú, gyakran „praliné” jellegű krém lesz.


 


A VAKTESZT MENETE


A vaktesztet a Magyar Ár-Érték Arány Kutató Egyesület tagjai és laikus fogyasztók végezték, összesen 15-en.


A teszthez az országos élelmiszerláncoknál vásároltunk be, márkás és sajátmárkás termékeket.


A teszten részt vettek a 100%-os és az édesített pisztáciakrémek is. 


 


ÉRTÉKELÉSI SZEMPONTOK


Illat: A természetes pisztáciaillatot kerestük. A pörkölést is figyelembe vettük az értékelésnél: ha a pörkölés illata erősebb volt a pisztáciáénál, az kevesebb pontot kapott.


Állag: A pisztáciakrémek alapvetően sűrűbbek. A túl lágy vagy nagyon kemény állag kisebb pontszámot kapott. A teszten voltak homogén és darabosabb krémek, ezt nem vettük figyelembe. A természetes olajok kiválása miatt sem vontunk le pontot, csak akkor, ha hosszú idő után sem keveredett el az olaj. 


Íz: A jellegzetes pisztácia ízt vártuk el. A 100%-os krémeknél arra figyeltünk, hogy a pörkölés mennyire módosítja a pisztácia természetes ízét. Az édesített krémeknél pedig az édesség mértékét és a pörkölést is figyeltük. 


 


A NAGY PISZTÁCIAKRÉM VAKTESZT EREDMÉNYE


 


10. Crema di Pistacchio 40%, egységár: 22 053 Ft/kg, Pontszám: 6,6/10 pont


Édes pisztáciaillat. Sokáig kellett kavargatni, hogy az olaj feloldódjon, hígabb, homogén állag. Kóstoláskor az enyhébb pisztáciaaroma mellett nagyon édes ízt éreztünk.


azienda.JPG


 


9. Scyavuru pisztáciakrém 45%, egységár: 16 495 Ft/kg, Pontszám: 6,8/10 pont


Enyhe, édeskés pisztáciaillat. Sűrűbb, töményebb, homogén állag. Kóstoláskor nagyon édes ízt éreztünk először, aztán a natúr pisztácia enyhébb aromája következett.


scyavuru.JPG


 


8. Grapoila Pisztáciakrém, egységár: 19 750 Ft/kg, Pontszám: 6,9/10 pont


Enyhe intenzitású pisztácia illat. Nagyon sűrű, kissé tömörebb állag a kelleténél. Apró pisztáciadarabkák találhatók benne. A pisztácia íze megfelelő, de a kóstolás előtti kevergetés ellenére így is nagyon olajos maradt ízében is.


grapoila.JPG


 


7. Gandola Vert pisztáciakrém, egységár: 9 167 Ft/kg, Pontszám: 7,1/10 pont


Enyhe pisztáciakrém-illat. Sűrű, krémes állag. Erőteljes cukros íz, amit enyhe intenzitással követ a pisztácia zamata.


gandola.JPG


 


6. nuts & berries Pisztáciakrém 100%, egységár: 31 267 Ft/kg, Pontszám: 7,2/10 pont


Enyhe pisztáciaillat. Kissé hígabb, krémes, nem homogén állag.  A pörkölés erőteljesebb a kelleténél, emiatt a pisztácia természetes íze kisebb intenzitással érezhető.


nuts_berries.JPG


 


5. Crem'or pisztáciakrém 20%, egységár: 11 750 Ft/kg, Pontszám: 7,3/10 pont


Közepes intenzitású pisztáciaillat. Nagyon sűrű, krémes, homogén állag. Kóstoláskor nagyon intenzív cukros ízt éreztünk először némi pisztáciával, és kissé torkot maró utóízt.


policom_cremor.JPG


 


4. Valentine's 100% Gourmet pisztáciakrém, egységár: 24 950 Ft/kg, Pontszám: 7,5/10 pont


Intenzív pörkölt pisztáciaillat. Nagyon sűrű, töményebb állag. Nem homogén állag, apró darálású pisztáciadarabkák vannak benne. Az erős pörkölés a színén is látszik: a legsötétebb, inkább barna színű krém. Kóstoláskor az erős pörkölés mellett a pisztácia zamata enyhébben érezhető.


valentines.JPG


 


3. Fibelle Pisztáciakrém 100%, egységár: 15 960 Ft/kg, Pontszám: 7,6/10 pont


Megfelelő pisztáciaillat. Az átlagnál kissé hígabb, krémes állag. Nem homogén, apró pisztáciaőrlemény található benne. Közepes intenzitású pisztáciaízt és erősebb pörkölést éreztünk.


fibelle.JPG


 


2. Nébar Pisztáciakrém 100%, egységár: 27 722 Ft/kg, Pontszám: 8,1/10 pont


Intenzív pörkölésű pisztáciaillat. Nagyon sűrű, krémes, nem homogén állag: apró pisztáciaőrlemény található benne. Jóleső pörkölt pisztáciaíz.


nebar.JPG


 


1. Mendula pisztáciakrém 100%, egységár: 24 994 Ft/kg, Pontszám: 8,4/10 pont


Kellemes, enyhén pörkölt pisztáciaillat. Megfelelően sűrű, krémes állag, nem homogén: apró darálású pisztáciaőrlemény található benne. A kiváló alapanyagnak köszönhetően intenzív és finom, krémes pisztáciaízt éreztünk, amit az enyhe pörkölés még inkább kiemel.


mendula.JPG


 


ÖSSZEGZÉS


 


A tesztgyőztes Mendula pisztáciakrém 100% az AUCHAN, DM és a Kifli.hu üzleteiben kapható.


psizt.png


 


Tovább az eredeti oldalra!
0 Hozzászólás:
Legyél te az első hozzászóló!
Hozzászólás írásához be kell jelentkezni: