Loading...

Maradok a pénzemnél

Maradok a pénzemnél / 2024. október 29., kedd

Nagy erdei gyümölcsös joghurt teszt

ossz2_28.JPGAz erdei gyümölcsös joghurtok különleges helyet foglalnak el a hűtőpolcokon, hiszen egyszerre ígérnek frissességet, egészséges gyümölcsöket és finom, krémes textúrát. De melyik márka nyújtja a legjobb ízt, állagot és minőséget? Ebben a cikkben bemutatjuk, hogyan teljesítettek a különböző erdei gyümölcsös joghurtok egy alapos vakteszt során, ahol az íz, állag, illat is mérlegre került. Ha szereted az erdei gyümölcsök zamatát és szívesen fogyasztod joghurt formájában, ne hagyd ki ezt a tesztet!


 ossz2_28.JPG


A MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV JOGHURTRA VONATKOZÓ IRÁNYELVEI (1-3/51-1 SZÁMÚ ELŐÍRÁS)


1.1.1. Ízesített tejkészítmények


Olyan készítmények, amelyeket tejből, ízesítőanyagok, továbbá színezékek és egyéb adalékanyagok hozzáadásával állítottak elő. Az ízesített késztermékben a tejhányad legalább 70% (m/m) legyen. Állományuk folyékony, zselírozott vagy szilárd lehet. A termék nem tartalmazhat olyan összetevőt, amely a tej komponenseinek helyettesítésére szolgál.


2.1.1. Élőflórás savanyú tejek és tejszínek (natúr)


Olyan termékek, amelyeket megfelelően előkészített és hőkezelt tejből, tejszínből, és egyéb meghatározott összetevőkből vagy azok egy részéből speciális mikrobatenyészetek, illetve probiotikus mikrobatörzsek hozzáadásával, savanyítással (pH-csökkentés) és alvasztással állítottak elő, és a minőségmegőrzési időtartamuk lejártáig meghatározott mennyiségben tartalmazzák a kultúrából származó élő, aktív mikroorganizmusokat.


2.1.2. Élőflórás, ízesített savanyú tej- és tejszínkészítmények


Olyan termékek, amelyeket megfelelően előkészített és hőkezelt tejből, tejszínből, és egyéb meghatározott összetevőkből vagy azok egy részéből állítottak elő úgy, hogy a tejeredetű termékhányad legalább 70% (m/m) legyen. A végtermék a minőségmegőrzési időtartamának lejártáig meghatározott arányú mennyiségben kell, hogy tartalmazza a kultúrából származó élő, aktív mikroorganizmusokat.  Ha ízesítésre gyümölcsöt használnak, annak hányada (az erős ízű, savas gyümölcsök kivételével) a végtermékben legalább 4% (m/m) legyen.


2.2. Felhasználható összetevők


Tej, tejsűrítmény, vagy ezek keveréke, tejszín, vaj, tejpor, víz, étkezési só, savópor, tejfehérjekoncentrátum, savófehérje-koncentrátum, étkezési kazeinátok, prebiotikumok és meghatározott mikrobatenyészetek.


 


A JOGHURTOKON HASZNÁLT KIFEJEZÉSEK MAGYARÁZATA


Homogénezés: a tej, a tejszín zsírgolyócskáinak elaprózása, esetenként ezekből halmazok képzése.


Hőkezelés: a tej, a tejszín, illetve a tejtermék melegítésével, hevítésével kapcsolatos művelet, amelynek célja a mikroorganizmusok számának csökkentése, elpusztítása. (Pasztőrözés: a magas hőmérsékleten végzett pillanathevítés is, amelynek során a tejet, tejszínt, illetve a tejterméket 100 °C alatti hőmérsékleten olyan hőmérséklet-idő kombinációval kezelik, amelynek eredményeként a hőkezelés után a foszfatáz- és a peroxidázpróba egyaránt negatív eredményt mutat.)


Ízesítőanyag: gyümölcs-, zöldségkészítmények, fűszerek, növényi kivonatok, cukor, méz, egyéb élelmiszerek, aromák, amelyeket a termékek jellegzetes ízének elérése érdekében adnak a termékhez.


 


A JOGHURT TÖRTÉNETE


A joghurt szó a törököktől, a joghurt maga pedig közép-ázsiai nomádoktól vagy utazóktól származik. A joghurt hosszabb eltarthatósága, és jótékony egészségügyi hatása miatt több ezer éve a gasztronómia része, igazán elterjedni viszont csak a huszadik században tudott.


A legtöbb forrás szerint a joghurt a közép-ázsiai régióban terjedt el először, az elképzelések szerint a joghurt fermentációját elősegítő baktériumtörzsek valamilyen állat beléből kerülhettek a tejbe. Sok helyen ugyanis állatok kikészített belső szerveit használták tárolásra, és az abban esetlegesen megtapadó bacilusok indíthatták be a fermentációt.


Egy másik elmélet szerint a leölt, előzőleg tejet fogyasztó állat gyomrában végbemenő változásokat látta meg a neolitikus ember.


Nem ennyire tudományos elképzelés, de pontosan ugyanennyi alapja van annak, hogy egy közép-ázsiai nomád fedezte föl az italt, amikor a kecskebőrben szállított teje állt össze joghurttá.


 


A TESZT MENETE


A vaktesztet a Magyar Ár-Érték Arány Kutató Egyesület tagjai és laikus fogyasztók végezték, összesen 15-en.


A teszthez az országos élelmiszerláncoknál vásároltunk be, márkás és sajátmárkás termékeket.


A hűtőből kivéve egyesével kóstoltuk a termékeket.


 


ÉRTÉKELÉSI SZEMPONTJAINK


Illat: a természetes gyümölcs és/vagy savanykás joghurt jegyeket kerestük és pontoztuk magasabbra.


Állag: véleményünk szerint a kicsit sűrűbb állag emlékeztet a házi joghurtra. A folyós-híg termékek állagát lepontoztuk.


Íz: csak a gyümölcsök és natúr joghurt ízeit szerettük volna érezni. Ezek hiánya vagy ezek mellé csatlakozó nem odavaló ízjegyeket alacsonyabb pontszámmal díjaztuk. A túlzott édességet sem pontoztuk magasra.


 


A NAGY ERDEI GYÜMÖLCSÖS JOGHURT VAKTESZT EREDMÉNYE


 


16. TESCO Forest Fruit yogurt, egységár: 993 Ft/kg, Pontszám: 6,8/10 pont


Nagyon enyhe, savanykás illat. Krémes, sűrűbb állag, apró gyümölcsdarabokkal. Nagyon enyhe gyümölcsíz, összeségében inkább savanykás aroma.


tesco_24.JPG


 


16. Danone Oikos Édes Kettes piros gyümölcsös csokidarabokkal, egységár: 2 836 Ft/kg, Pontszám: 6,8/10 pont


Enyhe joghurt- és gyümölcsös illat. Nagyon lágy, folyós állag, a gyümölcsös rész inkább zselés, kocsonyás, gyümölcsdarabok nincsenek benne. Ízében inkább az édes, gyümölcsaromás jelleg a domináns.


oikos_edes2.JPG


 


14. Zott Jogobella Erdei gyümölcsös sovány joghurt 0%, egységár: 1 127 Ft/kg, Pontszám: 7,0/10 pont


Gyümölcsös, aromás illat. Az állaga közepesen lágy, nagyon apró gyümölcsdarabokkal. A joghurt savanykás íze kevésbé érezhető, inkább az erős édesítőszeres íz a dominánsabb.


zott_jogo_0.JPG


 


14. Zott Jogobella Erdei gyümölcsös joghurt laktózmentes, egységár: 1 633 Ft/kg, Pontszám: 7,0/10 pont


Gyümölcsös, aromás illat. Az állaga közepesen lágy, nagyon apró gyümölcsdarabokkal. A joghurt savanykás íze kevésbé érezhető, inkább az édes, enyhén gyümölcsös íz az erősebb.


zott_jogo_lm.JPG


 


12. Danone Activia vegyes gyümölcsös joghurt, egységár: 1 352 Ft/kg, Pontszám: 7,1/10 pont


Savanykás joghurtillat. Közepesen sűrű, krémes állag, nagyobb gyümölcsdarabokkal. A savanykás gyümölcs- és joghurtíz a legerősebb.


activia.JPG


 


12. Cserpes Sajtműhely Erdei gyümölcsös joghurt, egységár: 1 916 Ft/kg, Pontszám: 7,1/10 pont


Savanykás joghurtillat. Réteges joghurt, a felső, natúr rész nagyon lágy és folyós, az alsó, gyümölcsös réteg nagyon apró darabos. Az apró gyümölcsdarabok íze kevésbé érezhető, inkább a joghurt íze a domináns.


cserpes.JPG


 


10. LIDL Milbona Mixed Berries yoghurt, egységár: 1 116 Ft/kg, Pontszám: 7,2/10 pont


Enyhe, savanykás illat. Lágyabb, krémes állag, kisebb méretű gyümölcsdarabokkal. Kóstoláskor leginkább a savanykás joghurt íze érezhető, a gyümölcsök íze kevésbé.


milbona_5.JPG


 


10. LIDL Pilos Erdei gyümölcsös krémjoghurt, egységár: 998 Ft/kg, Pontszám: 7,2/10 pont


Savanykás joghurt- és enyhe gyümölcsös illat. Lágyabb állag, apró gyümölcsdarabokkal. Enyhén savanykás íz, inkább az édesebb, gyümölcsös íz érezhető.


pilos_400.JPG


 


9. Nádudvari réteges krémjoghurt erdei gyümölcsökkel 0%, egységár: 2 217 Ft/kg, Pontszám: 7,4/10 pont


Savanykás joghurtillat. Lágyabb állag, apró gyümölcsdarabokkal. Kóstoláskor a joghurt savanykás íze a legerősebb, utóízben az erdei gyümölcsök íze is érezhető.


nadudvari_0.JPG


 


8. LIDL Pilos Erdei gyümölcs joghurt gyümölcsdarabokkal, egységár: 993 Ft/kg, Pontszám: 7,5/10 pont


Savanykás és gyümölcsös illat. Lágyabb, de megfelelő állag, kisebb gyümölcsdarabokkal. Kóstoláskor megfelelő savanykás és édeskés gyümölcsíz érezhető.


pilos_2.JPG


 


7. PENNY Milkeria Erdei gyümölcsös joghurt, egységár: 918 Ft/kg, Pontszám: 7,6/10 pont


Megfelelő, gyümölcsös illat. Lágyabb, folyósabb állag. Ízében a bogyós gyümölcsök érezhetők legjobban.


milkeria_1.JPG


 


6. LIDL Milbona Forest Fruits Dessert, egységár: 998 Ft/kg, Pontszám: 7,7/10 pont


Megfelelő, savanykás joghurtillat. Lágyabb, folyósabb állag, kisebb méretű gyümölcsdarabokkal. Harmonikus édes és savanykás íz, megfelelő édességgel.


milbona_500.JPG


 


5. ALDI Milfina Premium Joghurt Erdei gyümölcsös, egységár: 1 325 Ft/kg, Pontszám: 7,9/10 pont


Pirosgyümölcsös illat. Az állaga kellemesen krémes. Ízében leginkább a gyümölcsös, édes a legjellemzőbb, utóízben a savanykás joghurt enyhén érezhető.


milfina_2.JPG


 


4. Zott Jogobella Erdei gyümölcsös joghurt, egységár: 1 248 Ft/kg, Pontszám: 8,0/10 pont


Gyümölcsös, savanykás illat. Krémes állag, változó nagyságú gyümölcsdarabokkal. Megfelelően savanykás, gyümölcsös íz.


zott_jogo.JPG


 


3. Nádudvari réteges krémjoghurt erdei gyümölcsökkel, egységár: 2 217 Ft/kg, Pontszám: 8,1/10 pont


Savanykás joghurtillat. A rétegek egyforma mennyiségűek, krémes állag, apró gyümölcsdarabokkal. Kellemes, savanykás, joghurtos íz, megfelelő gyümölcsös zamattal.


nadudvari_4.JPG


 


2. PENNY Sissy Erdei gyümölcsös joghurt gyümölcsdarabokkal, egységár: 1167 Ft/kg, Pontszám: 8,3/10 pont


Megfelelően savanykás joghurtillat. Lágyabb, krémes állag. A kellemes, erdei gyümölcsös íz mellett a natúr joghurt savanykás zamata is megjelenik.


sissy_150.JPG


 


1. PENNY Sissy Erdei gyümölcsös réteges joghurt, egységár: 1 460 Ft/kg, Pontszám: 8,4/10 pont


Kellemes, friss, savanykás joghurtillat. Réteges joghurt, a felső, natúr rész krémes, az alsó réteg gyümölcsdarabos, zselés állagú. Kóstoláskor a friss, savanykás joghurt és az édesebb, bogyósgyümölcsös réteg harmonikus zamata érezhető, jól eltalált gyümölcsmennyiséggel. 


sissy_5.JPG


 


ÖSSZEGZÉS


 


A tesztgyőztes PENNY Sissy Erdei gyümölcsös réteges joghurt a PENNY üzleteiben kapható.


(A cikkben szereplő árak a teszteléskor zajlott árak szerint lettek feltüntetve.)


 erdei2.png


Tovább az eredeti oldalra!
0 Hozzászólás:
Legyél te az első hozzászóló!
Hozzászólás írásához be kell jelentkezni: