Loading...

Maradok a pénzemnél

Maradok a pénzemnél / 2024. június 14., péntek

Nagy csípős grillkolbász teszt

Grillkolbász nélkül nehéz elképzelni egy kiadós kerti sütögetést. A natúrabb változatok mellett a csípős ízek kedvelőinek is igen széles a bolti kínálat, megnéztük, hogy melyik lesz az, amit mi is „csípünk”. Jöjjön a 19-féle csípős grillkolbász vaktesztje!


 


ossz2_12.JPG


A GRILLKOLBÁSZOKRÓL


A Magyar Élelmiszerkönyv nem szabályozza/említi külön a grillkolbászokat, így a sütnivaló kolbászok kategóriájába tartoznak ezek a kolbászok is.  A rendelet megfogalmazásában minden sütnivaló kolbász sóval tartósított nyers termék, fogyasztása előtt sütés szükséges.


A hústartalom a késztermékre vonatkoztatva legalább 50%, zsírtartalmuk legfeljebb 35,0 % (m/m), a nátrium-klorid tartalom legfeljebb 3,5 % (m/m).


A fő összetevők a tesztelt termékek alapján:


- sertéshús (egyes esetekben marhahús is lehet),


- sertésszalonna vagy zsír,


- fűszerek, köztük édes és csípős paprikaőrlemény, fokhagyma, bors,


- adalékok.


 


A GRILLEZÉSRŐL


Az étel nyílt lángon sütése, a grillezés ősibb, mint maga az emberiség. A Homo erectus azzal vált ki az állatok sorából, hogy képes volt tüzet gyújtani és azt ellenőrzött módon használni. Ezzel egyúttal lerakta a modern gasztronómia alapjait is. Ez a fajta konyhai technológia mindenütt a világon ismert és elterjedt. 


Nagyjából 30 000 évvel ezelőtt fedezte fel az emberiség a faszénkészítés módját és ez teremtette meg a grillezésnek a modern konyhatechnikában, a mai napig lényegi változtatás nélkül használt módját. Napjainkban 3 technológiailag meghatározott módja van: a hagyományos grillezés, a broiling, és a roasting


A hagyományos – Magyarországon is elterjedt – grillezéskor a hőforrás (faszén, gáz stb.) az étel alatt helyezkedik el és a felszálló forró levegőt használjuk sütésre. A magyar nép ősi eszköze a vasból készült rostély, mely lábakon álló négyszögletes vasrács, és az alá kapart parázs süti meg a húst.


A faszén lényegesen jobban kezelhető és szabályozható eszköz, mint a nyílt láng. A faszenes grillezés fizikájának megértéséhez ismerni kell a kéményhatás mechanizmusát: a láng és a forró szén felmelegíti a környezete levegőjét, a forró levegő felfelé igyekszik, ha felszítjuk a tüzet, a forró levegő áramlása is felgyorsul, ha lefojtjuk lassul – ezt az áramlást nevezik huzatnak, aminek erőssége egyenesen arányos a felszabadított hő intenzitásával.


A grillezés eszközei között a hagyományos faszenes grillek mellett megjelentek a gáz- és az elektromos grillek is.


 


A TESZT MENETE


A vaktesztet a Magyar Ár-Érték Arány Kutató Egyesület tagjai és laikus fogyasztók végezték, összesen 15-en.


A teszthez az országos élelmiszerláncoknál vásároltunk be, márkás és sajátmárkás termékeket.


A grillkolbászokat finoman irdaltuk, de csak annyira, hogy a szaft ne távozzon a belsejükből sütés alatt. Bár ezzel nem mondunk újat, inkább csak ráerősítünk az ismert tényre, hogy hosszú grillkolbászokat mindenképp vágjuk be kb. 1 centinként, mert ha nem, akkor a hő hatására a serpenyőbe téve, azonnal végigszakad hosszában a bél, ami nem néz ki jól tálaláskor. 


A kolbászokat az egyenletes sütés érdekében - illetve, hogy a faszén ne adjon mindent felülíró és feljavító ízt -, indukciós tűzhelyen, serpenyőben sütöttük ki. Átlagosan 10 perc alatt megsültek a kolbászok, figyeltünk arra, hogy minden oldala egyenletesen süljön át és ne égjen oda.


A grillkolbászokat még melegen 2-3 perc hűlés után kóstoltuk meg.


 


AZ ÉRTÉKELÉS SZEMPONTJAI


Illat: mivel sütöttük a kolbászokat, így gazdag pörk-illataromák keletkeztek, ehhez szükség volt a sütést végző személy nagy odafigyelésére. Illatban ezen túl díjaztuk a felismerhető paprika- és más fűszerillatot.


Állag: frissen kóstolva elvártuk, hogy a bél még ropogós legyen és ne rágós. A kolbász belseje szerintünk lehet rugalmas, de a masszívabb grillkolbászoknak is sok kedvelője van. Tehát inkább a textúrát vizsgáltuk, hogy ne legyenek benne kisebb mócsingok, ne legyen rágós.


Íz: a fő ízeket a külső rétegen keletkező pörkanyagok és a fűszerek adják. A sózás nagyon befolyásoló tényező, és persze, ezzel nem mondtunk újat. Fontos volt, hogy a paprika jellegzetes és természetes zamata felismerhető legyen. A kevésbé fűszeres kolbászok nem kaphattak magas ízpontszámot, de a túl sósnál is vontunk le pontot.


 


A NAGY CSÍPŐS GRILLKOLBÁSZ VAKTESZT EREDMÉNYE


 


19. TESCO Grill Master Sausage Mix Pikáns, egységár: 4 698 Ft/kg, Pontszám: 7,2/10 pont


Enyhe, pirospaprikás illat. Vékony kolbász, de mégis nagyobb lyukú darálóval készültek az összetevők. Kellemes, pirospaprikás íz, megfelelő sómennyiséggel.


tesco_grillmaster_mix.JPG


 


17. SPAR BBQ Csípős grillkolbász, egységár: 3 700 Ft/kg, Pontszám: 7,4/10 pont


Natúr sültkolbás illat. Vékony grillkolbász, az összetevők vegyes méretűen daráltak. Megfelelően paprikás, enyhén csípős natúrabb ízű grillkolbász.


spar_13.JPG


 


17. LIDL Grill Meister Sertés grillkolbász csípős, egységár: 4 330 Ft/kg, Pontszám: 7,4/10 pont


Kellemes sültkolbász-illat. Vékony kolbász, de nagyobb darálásúak az összetevők. Jóleső és inkább a sült kolbász natúr íze érezhető. Enyhén csípős.


grillmester.JPG


 


14. Kaiser pikáns grillkolbász, egységár: 4 732 Ft/kg, Pontszám: 7,5/10 pont


Kellemesen paprikás sültkolbász illat. Vékony grillkolbász, az összetevők vegyes méretűen daráltak. A fő ízt a pirospaprika adja és közepesen csípős.


kaiser_2.JPG


 


14. Landhof mexican griller, egységár: 4 995 Ft/kg, Pontszám: 7,5/10 pont


Enyhe, pirospaprikás illat. Apró darálású állag. Paprikás, borsos, nagyon enyhén csípős griller.


landhof_mex.JPG


 


14. ALDI BBQ Grill stixx csípős chilis griller, egységár: 3 748 Ft/kg, Pontszám: 7,5/10 pont


Kellemes sültkolbász illat. Megfelelően sós, enyhébb fűszerezésű, picit csípős grillkolbász.


aldi_grill_stixx.JPG


 


13. Wiesbauer Grill specialitás csípős, egységár: 4 663 Ft/kg, Pontszám: 7,6/10 pont


Kellemes sültkolbász illat. Apróbb darálású, megfelelő állag, látható chilipaprika darabokkal. Megfelelően sós, enyhébben fűszeres és csípős kolbász.


wiesbauer_1.JPG


 


12. Nádudvari Chef exclusive grillkolbász chilis, egységár: 3 997 Ft/kg, Pontszám: 7,7/10 pont


Kellemes, natúr sültkolbász illat. Apró darálású összetevők. Harmonikus, paprikás, borsos fűszerezés. Közepesen csípős, megfelelően sós.


nadudvari_2.JPG


 


7. SPAR BBQ Jalapenos grillkolbász, egységár: 4 248 Ft/kg, Pontszám: 7,9/10 pont


Fűszeres, paprikás, finom illat. Apró darálású összetevők. A pirospaprika íze mellett megjelennek a zöldfűszerek, bors- és chiliíz.


spar_jalap.JPG


 


7. ALDI BBQ sertés grillkolbász Magyaros-csípős, egységár: 3 746 Ft/kg, Pontszám: 7,9/10 pont


Jó illatú, natúr sült kolbász. Közepes darálású összetevőkkel. Jó fűszerezésű, kellemesen csípős, megfelelően sós grillkolbász.
privat_magyaros-csipos.JPG


 


7. Privát Hús grillkolbász magyaros-csípős, egységár: 3 746 Ft/kg, Pontszám: 7,9/10 pont


Jó illatú, natúr sült kolbász. Közepes darálású összetevőkkel. Jó fűszerezésű, kellemesen csípős, megfelelően sós grillkolbász.


privat_2.JPG


 


7. ALDI BBQ Pikáns griller, egységár: 3 996 Ft/kg, Pontszám: 7,9/10 pont


Borsos, fűszeres illat. Apró darálású, megfelelő állag. Enyhén füstös, borsos és picit csípős griller.


aldi_pikans_griller.JPG


 


7. PENNY Grill & Chill Grillkolbász Magyaros-csípős, egységár: 3 746 Ft/kg, Pontszám: 7,9/10 pont


Jó illatú, natúr sült kolbász. Közepes darálású összetevőkkel. Jó fűszerezésű, kellemesen csípős, megfelelően sós grillkolbász.


pys.JPG


 


6. ALDI BBQ Sertés grillkolbász Jalapeno paprikás-chilis, egységár: 3 330 Ft/kg, Pontszám: 8,0/10 pont


Az illatában is érezhető a jalapeno paprika. Vékony kolbász, látható méretű jalapenopaprika-darabokkal és fűszerekkel. Kellően csípős, megfelelően sós, és a fő ízt a jalapeno paprika adja.


aldi_4.JPG


 


5. ALDI BBQ Pikáns grillkolbász, egységár: 3 248 Ft/kg, Pontszám: 8,1/10 pont


Intenzíven paprikás illat. Nagyon vékony átmérőjű kolbász. Az ízében vegyesen érezhetőek a pirospaprika, a picit savanykás, pepperonira emlékeztető íz és a chilipaprika közepesen csípős íze.


aldi_pikans_2x200.JPG


 


3. Sancho sütnivaló sertéskolbász csípős, egységár: 4 330 Ft/kg, Pontszám: 8,2/10 pont


Jól érezhető az illatában is a pepperoni paprika. Apró darálású, vékony grillkolbász. Megfelelően sós, elég csípős és jól érezhető benne a pepperoni paprikán túl a bors és a pirospaprika íze is.


sancho_mex.JPG


 


3. AUCHAN  Csípős marha grillkolbász, egységár: 5 596 Ft/kg, Pontszám: 8,2/10 pont


Kellemes, az illatában is érezhető marhahúsos grillkolbász. Vékony kolbász, apró darálású összetevőkkel. Kellően borsos, pirospaprikás és jólesően csípős grillkolbász.


auchan_13.JPG


 


2. Pap Kolbászműhely Grill pakk csípős, egységár: 3 398 Ft/kg, Pontszám: 8,4/10 pont


Kiváló sültkolbász illat. Apróbb darálású összetevők. Házias jellegű, kellemesen csípős sültkolbász íz.


kolbaszmuhely_grill_pakk.JPG


 


1. Bogádi grillező Csípős grillkolbász, egységár: 3 748 Ft/kg, Pontszám: 8,7/10 pont


Finom, pirospaprikás sültkolbász illat. Jó állagú, kellően húsos, fűszeres összetevők és chilipaprika-darabok láthatók a kolbászban. A főízt a sült kolbász saját íze, a pirospaprika, bors és a közepesen csípős chilipaprika adja.


bogadi.JPG


 


ÖSSZEGZÉS


 


A tesztgyőztes Bogádi grillező Csípős grillkolbász az AUCHAN és az PENNY MARKET üzleteiben kapható.


grillk.png


Tovább az eredeti oldalra!
0 Hozzászólás:
Legyél te az első hozzászóló!
Hozzászólás írásához be kell jelentkezni: