Barangoló Család / 2024. január 26., péntek
Két különleges kirándulás Szicília északi részén
Kóstolás és esti séta CastelbuonobanHalászfalvak nyomában az északi parton
Ágival azért is jó kirándulni, mert olyan helyeket mutat meg, amelyeknek még a létezéséről sem tudtam. Pl. ha magam szervezte utazással el is jutottam volna valahogy Cefalú-ba, egészen biztosan nem került volna a figyelmem középpontjába Castelbuono, ez a kedves kis hegyvidéki városka, mely autóval mindössze kb. 30 percnyire helyezkedik el Cefalútól. Ági azonban már járt itt, és mindenképpen ajánlotta, hogy egyik délután, este kanyarodjunk el erre, mert van mit nézni és van mit kóstolni.
Kóstolni, igen, mert Castelbuono a PANETTONE, az egyik leghíresebb olasz édesség, az "olasz kuglóf" hazája. Itt gyártják a világon is mindenhol elhíresült Fiasconaro család panettonejat, amit természetesen több ízben meg lehet kóstolni az üzlet előtt. Ha kérsz, a család finom fügekaktusz likőrjéből is kapsz néhány kortyot. Az üzletben pedig minden ízben és csomagolásban kapható a panettone. Szicília híres szülötte, Domenico Dolce (a Dolce&Gabbana márka alapítója) "megtámogatta" a Fiasconaro családot azzal, hogy csodálatos mintákat tervezett a panettone dobozoknak. Ezek ikonikus darabok, ikonikus árakkal, de egy biztos: ha ilyet veszel, nem kerül ki egyhamar a lomtalanításkor, mert eszmei értéke is van a valódi értéke mellett. Mi egyszerűen, hagyományosan csomagolt panettonet hoztunk haza a családnak, ami még adventben elfogyott.
A városkában sétálva egyébként csodás fotókat készítettem a hétköznapi életről. Ezek az emberek nem rohannak. Itt van IDŐ. Van idő megélni az időt, az életet. Számomra ez az egyik legvonzóbb tulajdonsága a szicíliai létezésnek.
|
Fent a lakás, lent az üzlet - mindez egy középkori várra néz. Az olaszok tudnak élni! |
|
A kis városka egyik fő tere... |
|
... és kútja. |
|
Idős bácsik dalos klubja. |
|
Egy borbélyüzlet munka közben. Fodrászatot alig, borbélyt rengeteget láttunk. |
|
Hopp, egy Michelin csillagos étterem! |
Castelbuono vára kívülről csodaszép, belülről a kiállítást csak a rendkívül érdeklődőknek ajánlanám. Mi nem mentünk be, csak sétáltunk a városban, és szívtuk magunkba a hangulatot, amit áraszt magából.
|
Castelbuono vára |
|
Utcai hangulat |
|
A templom főoltára az 1400-as évekből. |
|
Eredeti falfestmény az egyik mellékoltáron. |
----------------------------------------------
Következő napunkon az északi parti halászfalvakat vettük célba.
Végigautóztunk a tengerpart mentén egészen Aspráig, útközben meg-megállva a legszebb helyeken. Időt nem sajnálva fotóztunk, sétáltunk a csodálatos parti szakaszokon.
|
Egy partmenti erőd volt az első állomásunk. |
|
Séta egy strandon. November 30, rövidujjúban. |
|
Porticello kikötője felé haladva. |
|
Egy igazi halászfalu, valódi halászattal. Innen viszik a friss tengergyümölcseit a palermoi piacokra. |
|
Porticello kikötőjében éttermek sora várja a frissen kifogott halakat enni kívánó ínyenceket, ez a lépcső két étterem között húzódik. Az éttermekben mást nem is árulnak. |
|
Punta Saint' Elia |
|
Punta Saint' Elia |
|
A "háromszög alakú szikla" |
|
November 30. Bougainvillea bokrok minden mennyiségben. |
|
Aspra főterén nagyon megfogott ez a szép családszobor. |
|
Aspra is halászfalu volt, de ma már Porticello a halászat központja. |
A nap második felében Asprában az Acciuga Múzeumba voltunk hivatalosak. Michelangelo várt minket, illetve aztán mi vártunk őrá, de ez Szicíliában természetes. :) Ági ismeri a tulajdonost - ő Michelangelo - aki már több csoportját körbevezette a világon teljesen egyedi múzeumában. Miután végigjártuk a mintegy másfél órás vezetést, megállapítottuk, hogy ez a múzeum nem csak a szerdelláról szól. Sőt, bár van köze a halászathoz és a halfeldolgozáshoz, de nagy egészében nézve inkább szól Aspráról és a családról, illetve arról, ami nekik fontos, nekik értékes. Mindenesetre egy élmény, életre szóló élmény ez a múzeum, viszont nyitottan kell hozzáállni, itt nem azt kapod, amit általában egy múzeumban megszoktál és a tematika is teremről teremre változik...
|
Bejárat |
|
Ő az acciuga - az európai szardella (ajóka néven is megtaláltam) |
|
A múzeum egy régi halfeldolgozó üzem területén található. Az udvara elképesztő hangulatú. |
|
Ez a bácsi a múzeum előtti garázsban dolgozik, hobbijából már önálló múzeumot alakított ki: eldobott sorsjegyekből hajtogat csodákat. |
|
Ez a kép eldobott sorosjegyekből van 3d-ben összerakva. |
|
A bácsi a hobbijának él, 3 termet jártunk végig és csak mesélt... |
|
Ez pedig már Michelangelo, a szerdella múzeum előtti Betlehetmnél magyaráz. :) |
|
A múzeum belső terének egy apró részlete. |
|
Robit befogták halászni! :) |
|
Itt egy szobrászművésszel beszélgetünk. Mondom, hogy nem hagyományos múzeumi keretek között zajlott ez a látogatás! |
|
A tengerből kifogott különlegességek. |
|
Ez egy mozi. Igen, még filmet is kaptunk, röviden. |
|
Egy film, amiben Michelangelo statisztaként szerepelt. |
|
Michelangelo feleségével a boltban. Családias vezetés volt! |
TOVÁBBI CIKKEIM SZICÍLIÁRÓL:
Szeretnél havonta friss, tartalmas információkat kapni barangolásainkról, kirándulásötleteinkről, múzeumlátogatásainkról, jó szállásokról? Iratkozz fel hírmagazinunkra:
BARANGOLÓ HÍRMAGAZIN FELIRATKOZÁS
Tovább az eredeti oldalra!
0 Hozzászólás:
Legyél te az első hozzászóló!
Hozzászólás írásához be kell jelentkezni: