Gasztrokalandok a Káli-medencében
Mit csinál két nagy utazó, ha már nem akar messzire utazni a babavárás miatt, de itthon is tartalmasan akarja tölteni a szabadságát? Gasztrotúrát szervez a Balaton északi partján! A Káli-medence a kissé Toscanára emlékeztető dimbes-dombos tájképpel gasztronómiai szempontból is ígéretesnek bizonyult.
Egy kis összefoglaló arról, hogy az egy hét alatt milyen helyeket próbáltunk, amiket bárkinek szívesen ajánlunk és végül azt is eláruljuk, hogy melyik hely lett a kedvencünk, ahol a legjobbat ettük az egy hetes túra alatt. A tesztelt és ajánlott helyeket természetesen a folyamatosan frissülő gasztro térképünkön is megtalálhatjátok :)
Éttermek
Pörc - Bisztró és Delikát, Balatonkenese
Ezen a helyen mindenféle "disznóságokra" bukkansz, vegaként viszont némileg nehezebb dolgod lesz. Tavalyi évhez képest a hely a költözésből adódóan jóval nagyobb lett, így kevésbé kell izgulni, hogy találsz-e asztalt. Visszatérő vendégekként már nagyon vártuk az idei felhozatalt. A mostani étlap a tavalyihoz képest kicsit talán rövidebb, de így is találtunk kedvünkre való fogásokat. Friss, ízletes húsok, kolbászok, hamburgerek az étlapon, bent a delikáteszben pedig fellelhetőek kolbászok, tepertő, ha esetleg magaddal is vinnél még valamit. A köretek sajnos külcsínben többet ígérnek a tartalomnál (az egészben sült krumpli a tejföl ellenére is száraz, a savanyított köret értelmezhetetlenül kevés), de az igyekezetet értékeljük. A húsok minősége pedig bőven kárpótol: secpörc alatt befaltuk a finomságokat.
Kővirág, Köveskál
Talán a legismertebb éttermek egyike a Káli-medencében. Hétvégén vacsoraidőben már nem is egyszerű asztalt kapni, ha nem foglaltál előre. Az étlap folyamatosan változik, akár egyik napról a másikra is találunk benne változtatásokat egy héten belül. A hét során ez volt az egyetlen hely, ahová visszatértünk, ennek oka pedig az isteni finom répás rizottó volt kecskesajttal. Ez az étel Zsana és Ábel dobogójának is az élén végzett. Persze már önmagában a túrógombóc miatt is érdemes betérni, annyira légies és finom, hogy ha csak egy ételt kóstolsz meg, akkor az ez legyen.
Mi a Kő, Köveskál
Szintén Köveskálon és nem kevésbé ismert, mint fentebbi társa. Hangulatos kerthelyiség, ahol akkor is szívesen látnak, ha csak egyetlen pohár borra térsz be. A borokra nagy hangsúlyt fektetnek, a kínálat ugyan nem nagy, de a legjobb helyi borokat sorakoztatják fel (erről még részletesebben a Pálffy pincénél írunk). Az ételek ízvilága kifinomult magyaros vonal, egy-egy kisebb csavarral. A kelkáposztás, krumplis köret Zsana kedvence volt sokáig, pedig nem is szereti a kelkáposztát. Ábel szarvasraguja telt, intenzíven húsos ízvilágot adott - a köretből azonban sajnos hiányzott valamilyen íz, ami ezt ellensúlyozni tudta volna így kissé fullasztó lett volna a húsíz a vörösbor nélkül. A maracuja habbal szervírozott brownie-t pedig mindenképp érdemes kóstolni, ha még marad hely desszertnek. (Mi trükkösen nem ettünk előételt ;))
Neked Főztem Gasztrokocsma, Zánka
Zánka Köveskál felőli végén, pazar panoráma mellett élvezheted az ízletes fogásokat. Az intenzív erőleves után már éreztük, hogy ezt a vacsorát innen már nehéz lesz elrontani. A főfogásként tesztelt kacsacomb, édesburgonya pürével és grillezett őszibarackkal sokáig vezette Ábel toplistáját és végül meg is maradt a dobogón. Egyedüli hátránya az volt, hogy a köret kizárólag édes ízeket tartalmazott és hiányzott belőle valami savanykás frissesség.
Zsana kecskesajttal sült padlizsánja mellé ugyanakkor olyan finom salátát párosítottak, hogy azóta gyakran elkészítjük otthon is: a paradicsom, aszalt paradicsom, szárzeller és kapribogyó négyese nagyon jól eltalált kvartett, csak gratulálni tudunk hozzá!
Mákvirág Borház-Vendéglő, Révfülöp
Még nem tartozik a felkapott éttermek közé és ízvilágában is kell egy kicsit finomodni, de az ötletek már jók és ár-érték arányban nagyon jó az étterem. Zsana ossobuco-t választott, amihez gombával töltött, paradicsomos raviolit szervíroztak. Az ossobuco (=keresztbe vágott csontos lábszárhús, ami a benne levő velőscsont miatt igencsak zamatos lesz) sajnos hiánycikk a hazai éttermek felhozatalában, pedig nagyon hálás és nehezen elrontható alapanyag. Tökéletesre sütött husit kaptunk, de a paradicsomszószon lehetett érezni a konzerv ízét, ez kicsit elvett az étel élvezeti értékéből. Az ihletet azért meghozta, pár hétre rá mi is elkészítettük otthon a Metro-ban vásárolt húsból az ossobuco-t.
Ábel egy csülökre tette le a voksát, ami savanyú káposztával és tormahabbal érkezett. A sok domináns íz mellett itt is egy kellemesen hűsítő ízvilág hiányzott a tányérról, a torma sajnos nem volt elég domináns, a káposzta meg elég savanykás. Az alapanyagok és a koncepció jók, messze kiemelkedik a környék átlagából - de egy kicsi extra még hiányzik, ahhoz, hogy a fogások tökéletesek legyenek.
Büfék
Rév Büfé, Révfülöp
Lángos, lángos, lángos...mert e nélkül nem létezik strandolás és nyár, valahogy hozzátartozik a nyári hangulathoz. Kedvenc lángosos helyünk Szentendrén egy kis sikátorban van, ha arra járunk szinte biztos pont, hogy ott fogunk ebédelni. Máshol már nem egyszerű az ember dolga, hogy jó lángost találjon, főként nem a strandok közelében. Egy ajánlás alapján próbáltuk ki a Rév Büfé lángosát és nagyon nem okozott csalódást: nagyon finom tejföllel és sajttal bőven megrakott klasszikust fogyaszthattunk el. Az olajban tocsogó lángost pedig mindenki felejtse el, itt nem fog vele találkozni: egyetlen szalvétával fogyasztottuk el ketten a remekművet -és a zsírpapír is alig lett foltos.
Kánya Zoli Halsütője, Balatonszepezd
Lehet enni finom sült halat a Balaton mellett és nemcsak hekket? Fogas kérdés... de a válasz egy finom fogas Kánya Zolinál. A kínálatban találsz olyan finomságokat, mint süllő és fogas, de egy halgyrosra is leteheted a voksod. Egy biztos, itt nem az olajban tocsogó sült halra kell számítanod - bár természetesen az ára is több a hekknél. (Ha nem tetszik, keresd a többi "hekk-mestert"!) Ha pedig úgy érzed, hogy ilyen strandos, halas étel mellé passzolna egy kis buborékos ital, válaszd a Tikkadt szöcskét, a "magyar kólát". Mi itt futottunk bele először, és kellemes csalódást okozott.
Dodó Langalló, Pécsely
Gondoltuk eszünk valami kis könnyű ételt az egész heti nagy kajálások után, de a nevével ellentétben langallót (azaz kenyérlángost) azt pont nem találtunk a kínálatban. A tulajjal kicsit értetlenül is néztünk egymásra - mert hát az ember mégsem nyit gyrosost "Pizzéria" néven, nem? (Vagy talán egy volt tűzoltóé lehet a hely és a "Lángálló" feliratról leesett az ékezet?) Mindenesetre egyéb klasszikus magyaros fogásokat annál inkább találtunk: zsíroskenyér, húsos szendvicsek és volt finom (vega) házi lecsó is. A hely maga olyan, mintha beülnél ebédelni a nagymamád kertjébe, igazi kis családi büfé, kellemes áron. Kenyérlángost azt ne keress.
Kávézó, fagyizó, pékség, borászat
Katica Pékség, Balatonkenese
Zsanának kedvence a hely, mert amikor a családdal több éven át Kenesén nyaraltak mindig itt szerezték be a reggelire való kalácsot, rétest. Most is a rétes miatt tértünk be, mint mindig, ha erre járunk, mert mindig kell egy falat nosztalgia. A túrós és meggyes rétes is kihagyhatatlan, de ha csak egyet kell választani a meggyes mellé tesszük le a voksunkat.
Kő Fagyi?, Mindszentkálla
Ötletesen kialakított parasztházban nyalogathatod a finom házifagylaltot. Kis családi fagyizó, szerencsére nem 50 tételből álló kínálattal - és ami van, az garantáltan finom. Gyümölcs fagyik esetében az alapanyag a környékről érkezik és azt dolgozzák fel. Amit ne hagyj ki az az irsai olivér szőlőfagyi, igazi különlegesség - érdemes megkóstolni!
Várkávézó, Szigliget
Igazi olasz minőségű fagyi és kávé: Ábel állítása szerint élete legfinomabb eszpresszóját fogyasztotta el itt, ami nagy szó ahhoz képest hogy évente megyünk Olaszországba. Térj be, ha egy kis plusz energiára van szükséged a hegy megmászása előtt (a vár csak hadd várjon) vagy épp a vár meghódítása után (már persze ha nem sietsz haza - mert a vonat nem vár). Nézelődj a hangulatos teraszon, udvaron ha pedig ízlett a kávé (és van otthon egy jó kávéőrlőd + eszpresszógéped) meg is veheted a boltban és otthon is élvezheted. A pisztácia fagyit pedig semmiképpen ne hagyd ki, az íze akár Szicíliában.
Búzalelke Pékség, Kisapáti
Kis pici pékség, nem túl hosszú nyitva tartással. Ha korán kelő típus vagy, reggel 7-kor ne erre gyere reggelit vásárolni. Gyere később egy jó tízóraira és kóstold meg a finomságokat. Ilyen például a kardamomos tekercs - amit Zsana nagyon várt, hogy megkóstoljon, mert Pesten az Artizánban igazi kardamomos tekercs rajongó. Itt a Búzalelkében a tekercs nem töltött, hanem erőteljesen fűszerezett, nekünk nagyon ízlett, igaz nagy kardamom rajongók vagyunk, de a briós is igazán ízletes.
Nagyi Kertje Teaház, Aszófő
Panoráma, régies stílussal kombinálva. A teraszon kovácsoltvas székek és asztalok, igazi romantikus hangulatban, kilátással a Balatonra élvezheted a finom süteményeket és kávét. Sütinél készülj fel, hogy nem franciás adag lesz - ne kérj rögtön kettőt! Ebédnek is megteszi, de szerencsére a nagy adagok ellenére nem a margarinos-étbevonós-növényihabos szörnyűségekkel várnak.
Pálffy Pince, Köveskál
Hangulatos borterasz, kerthelyiség, természetesen a pincészet saját boraival. Rajtunk kívül épp nem volt senki, amikor voltunk, talán az éppen árnyékban is 30 fok miatt...így privát kerthelyiségben kortyolgattuk a borokat.
Két dolog miatt kellett csupán "csalódnunk" a Káli-medencében:
- Sajnos - hogy őszinték legyünk - a helyi borok minősége messze elmarad Toscanától! Egy 5 eurós palackos olasz bor kenterbe veri az összes káli bort, amiket kóstoltunk (pedig némelyikért decinként is elkérnek 5 eurót). Hiába hallgattunk a pincérek ajánlataira az éttermekben, leginkább csalódás ért bennünket. A helyi gasztronómia "szerencsére" messze megelőzte a borfelhozatalt, és bár itt is törekednek a helyi termékek bemutatására, az még nem éri el a kívánt színvonalat.
- A másik csalódás a helyi kisboltok felhozatala, ami a 80-as éveket idézte. Szezon előtt (június elején) a falvakban péksütemény és gyümölcs-zöldség is alig volt. Hétvégére viszont hirtelen megjelentek a friss kenyerek, kakaós csigák, eprek és barackok...
Egy hét után úgy éreztük, hogy rengeteget ettünk és Zsana növekvő pocakja ezt alá is támasztja :) Az éttermek között elég erős volt a verseny, mert szerencsére már nem így kell keresni a jó helyeket a Balaton mellett sem.
...és akkor a várva várt eredményhirdetés:
Az élmezőny mindkettőnknél sokszor változott, de csak sikerült megegyeznünk végül: 2019 legjobb étterme a Káli medencében a Kővirág lett, nem véletlen hogy egyedül ezt látogattuk meg kétszer is vacsorázni.
Ígérjük, visszatérünk még! :)
0 Hozzászólás:
Legyél te az első hozzászóló!
Hozzászólás írásához be kell jelentkezni: