Loading...

Kultitasting blog

Kultitasting blog / 2022. április 11., hétfő

Gasztro kalandok Észak-Portugáliában

Olasz pasta
és pizza, spanyol paella és tapasok, de vajon mit tud a nyugati szomszéd? Van
valami, ami rögtön beugrik róluk? Már nem először látogattunk el hozzájuk, így
nekünk igen. A híres sütijük a pastel de nata, amiről biztosan állíthatjuk,
hogy egyetlen portugál utazás sem lehet teljes nélküle. De nézzük, miket
érdemes még kipróbálni a híres sütin kívül.



Hogy mit és
hol kóstolj, ahhoz pedig természetesen a tippeket megtalálod a gasztro
térképünkön
, ha szorgalmasan böngészed Portugáliát. Itt csak azokat a
helyeket jelöljük amit nyugodt szívvel ajánlunk, mert mi is visszatérnénk.



Tőkehalas
fasírt (Bolinhos de bacalhau)


A sózott és
szárított tőkehal a portugálok nemzeti kincse. Minden szupermarketben látunk
egy pultot, ahol szépen sorakoznak a kiterített, szárított nagy halak. Ha nem
vennéd észre akkor kövesd a halszagot, az orrod odavezet majd
😊. Tőkehalas fogásokkal tényleg minden étterem/kifőzde
étlapján találkozunk, számtalan változatban készítik – ez az ő “rántott húsuk”.
Egyik legnépszerűbb a talán tőkehalas fasírtnak fordítható étel: kis falatkák,
amiket legtöbbször előételnek szolgálnak fel - vagy a tapasok között (portugálul
petiscos) találjuk meg. A sok-sok tőkehal mellett kerül bele tört krumpli,
hagyma, tojás és petrezselyem… majd olajban sütik ki.


Tőkehalas
fogásokat pedig érdemes a főételek között is keresni. Sokkal ízletesebb, mint a
szintén népszerű szardínia és mivel az utóbbinak nincs is szezonja egész évben,
így nagy eséllyel fagyasztott verziót kapnánk.


               Itt ettük a legjobbat: Kurika -
Espinho



Prego, avagy a portugál steak szendvics (Prego no Pao)


Egyszerű és
ízletes steak szendvics, minket még Madeirán hódított meg, a története egészen
a 18. századig nyúlik vissza. Sima fehér zsemlebuciba egy szaftos steak husi
kerül, majd jöhetnek mellé még az extrák. Kerülhet bele sajt, sonka, tükörtojás,
szószok, saláták, zöldségek. Ami elmaradhatatlan az a hús és a kenyér, ami a
szendvics lelkét adja: egyszerűségében rejlik a nagyszerűsége. Ideális
választás egy gyors ebédre városnézés közben – sokkal jobb, mint a McDonalds.
Mi is pont Portóban séta közben raktuk le mellé a voksunkat.


Portóban itt ettük: Pregar - Portó



Pica pau


Jellegzetes
portugál egytálétel, amit leginkább egy jó szaftos magyar pörkölthöz tudnánk hasonlítani,
csak teljesen más fűszerezéssel. Apróra vágott marhahús és kolbász darabok egy
paradicsomos, fokhagymás, fűszeres, sörrel megbolondított testes szószban. Hús a
marha mellett kerülhet bele más is, mi pont egy sertés és marha kombinációt kóstoltunk.
Fontos, hogy kérj hozzá kenyeret, hogy az utolsó csepp ízletes szaftot is ki
tudd tunkolni.




Amarantéban
egy igazán pici, négy asztalos helyen (Taberna do Miranda) kóstoltuk, ahová rajtunk
kívül inkább a helyiek tértek be elfogyasztani a hétköznapi ebédjüket. (Ez
amúgy mindig jó jel
😊). Tipikusan olyan étel, amit nem
kell drága helyen kóstolni, hanem pont megfelel egy kis helyi lokál, csak ne
felejts el egy sört is rendelni hozzá. Ők igazi “meccsnézős” kajának tartják,
fel is bukkan a tapasok (vagy ahogy portugálul mondják: petiscos) között.



Caldo
Verde (vagyis krumplileves portugál módra)


Népszerű
portugál leves. Mi azt mondtuk rá elsőre, hogy krumplileves - ami nem is állt
messze a valóságtól. Krumpli, olívaolaj és kelkáposzta kerül bele, némi fűszer
és kész is. A tetejére mehet sült chorizo vagy bármi más. Semmi különleges, pont
mint nálunk egy egyszerű, hétköznapi krumplileves. Amarantéban kóstoltuk a már
említett Taberna do Miranda napi ajánlatában.


 


Polip és
mindenféle tengeri herkentyű


Tenger
mellett nekünk adja magát, hogy friss tengeri herkentyűt kell enni - amennyit
csak bírunk. A frissen kifogott tengeri cuccok íze verhetetlen. Szerencsére a
portugálok is előszeretettel esznek polipot és mindenféle módon készítik is
Zsana és Olívia nagy örömére - mert már nemcsak egy, hanem két polip-rajongó is
van a családban. Amikor megkérdeztük Olíviát mi tetszett a legjobban
Portugáliában, a polip volt a második helyezett.




A polip és
tintahal (ellentétben egy garnélával) tipikusan az a herkentyű, ami fagyasztott
verzióban köszönővizsonyban sincs a friss változattal. Ha szeretnél ilyet
kóstolni, akkor tenger mellett semmiképpen ne hagyd ki! Hatalmas, gusztábbnál
gusztább polipcsápokat kaptunk a hét során.


    Itt ettük a
legjobbat: Veladouro, Pinhao


 



Pastel
de Nata


Portugália pastel
de nata nélkül, mint Olaszország pizza nélkül (vagy a Dallas Bobby nélkül
😊). Egy portugál utazás sem lehet teljes
nélküle. Úgy haza menni, hogy nem kóstoltad tényleg olyan, mintha
Olaszországban nem ennél pizzát.


Mi sem
hagytuk ki ezúttal sem
😊 Ha utazás akkor az nálunk =
gasztrotúra. Mindent is meg kell kóstolni, ami helyi specialitás. Utazás alatt is
igyekszünk egészségesen enni, de nem a kalóriákat fogjuk számolgatni. Sokkal
többet sétálunk, túrázunk nap közben és nem kell lemondani a helyi édességekről
sem. Portugáliában adja magát a pastel de nata.




De mit is
tud ez az első ránézésre nem túl dekoratív, igencsak egyszerűnek tűnő sütemény,
amit Világevő csak “a világ egyik legfinomabb sütijének” nevez?


Apró tésztakosárkába
töltött vaníliás krém. Ennyi? Igen, de a roppanós leveles tészta és a
belsejében remegős krém olyan zseniális kontrasztot alkot, hogy ha egyszer
kóstoltad és magával ragadott akkor utána már nem tudsz elmenni mellette. Ha
mindezt van szerencséd még langyosan egy igazán jó cukrászdában kóstolni, akkor
nagy eséllyel függő leszel. Séta közben minden kirakatban lesből fognak támadni
rád, hogy “vegyél már észre”.




Ez volt a
harmadik utunk Portugáliába, így jól tudtuk, hogy mire készüljünk. Jó előre be
is jelöltük a jobbnak ígérkező helyeket, hogy még véletlenül se menjünk el
mellettük. Sokak szerint a legfinomabb a Belémben kapható változat. Igen,
tökéletes, de szerintünk ahogy végigkóstoltunk sok verziót állítjuk, hogy
Lisszabonban és Portóban is vannak helyek, ahol legalább olyan finom. Ha kisebb
városban nem sikerül jót találni, akkor pedig végszükség esetére a Lidlben is
kapható. Közeli helyettesítő termék és nem rosszabb, mint amit az átlag
cukrászdákban, kávézókban találtunk. Jesszus, ilyen sokat teszteltünk
😊


A gasztro
térképünkön természetesen minden szerintünk isteni pastel de natat áruló helyet
akkurátusan jelöltünk, hogy Ti se maradjatok feledhetetlen kulináris élmény
nélkül
😉


 


Mandulás
tart kosárka (Tarte de Amendoa)


A
Duoro-völgyben hazafelé menet megálltunk sütizni Peso da Réguaban. Egy igazi útszéli
kis sütiző, tömve helyi nyugdíjasokkal - de figyeltünk ám, hogy mit esznek! A
legtöbbjük egy mandulával sűrűn megrakott kis kosárkát falatozott. Naná, hogy
mi is megkóstoltuk, mikor még a ház specialitása feliratot is kifigyeltük mellette.
Mi is ez a kis kosárka? Egy nagyon egyszerű roppanós kosárkába töltött lágy vajas
krém, amit egy karamellizált mandulás réteg fed be. Egyszerre könnyű és
roppanós sütemény, jól csúszik egy kávé mellé. Utólag azt is kiderítettük, hogy
Észak-Portugáliában a sok szőlő és olajfaültetvény között mandulafák is bőven megbújnak,
a legjellemzőbb gyümölcs a Duoro-völgyben. Ha már adott a sok mandula akkor
pedig használják is, és ez egyet jelent ezzel az isteni finom mandulás süteménnyel.


Két nap
teljesen random sütiválasztás után rájöttünk, hogy az összes portugál süti
jellemzője, hogy masszívan tele van tojássárgájával és cukorral és soknak
nagyon hasonló íze van. Ez délebbre nem tűnt fel, ott valahogy mások is
megbújtak a kínálatban (mint az iszonyatosan finom Pao de Deus és a Jesuita). De
amit még érdemes kóstolni, ha erre járunk, az alábbiak:


Kókuszos
kosárkák


Elsőre ezt
is találomra választottuk - egyszerűen jól nézett ki és látszott, hogy
kókuszos. Méretre mint a pastel de nata, de a lágy krém helyett kicsit tömörebb
kókuszos, tojásos töltelék volt brnnr. Roppanós tészta a tetején szintén pirult,
ropogós kókuszos töltelékkel. Ma napig nem sikerült kideríteni, hogy mi is ez
pontosan. Ha valami olyat látsz, ami első ránézésre pastel de nata, de kókusz
van a tetején, akkor nagy eséllyel ez lesz az. Nekünk nagyon bejött, kóstoljátok
meg!


               Itt ettük a legjobbat: Pastelaria
Ramos - Aveiro



Pastel
de Santa Clara


Hosszúkás, vékony vagy kosárka alakú sütemény. A
tészta, mint egy rétesnél, sok kis roppanós lapocska, a töltelék pedig egy kicsit
roppanós mandulás tojásos krém. 

Tovább az eredeti oldalra!
0 Hozzászólás:
Legyél te az első hozzászóló!
Hozzászólás írásához be kell jelentkezni: