Loading...

Mindenütt jóóó

Mindenütt jóóó / 2024. szeptember 8., vasárnap

Festival Vinarium: Bogračfest Lendava

Vinárium Fesztivál: Bográcsfeszt Lendva





Lendava
Lendva

Lendava (magyarul: Lendva) a Muravidék és a szlovéniai magyarok központi települése Szlovéniában, a Pomurska régióban található. A település a Lendva-patak partjára, a város fölé magasodó Vár-, és Szőlőhegy nyugati lábához települt.
Lendva a bogrács (Bograč) fővárosa.


 


Bograč
Bogrács

A bográcsnak nevezett étel kialakulása a X. századi nomádokhoz köthető, akik Magyarországon és a térségben telepedtek le és földműveléssel foglalkoztak. Élelmezésükhöz a tenyésztett vagy vadászott állatok húsát használták fel - sertéshúst, marhahúst, szarvashúst és néha egy-egy darab lóhúst. A víz elszennyeződött, pont amikor Szent István ünnepére mindenfelől összejöttek. Mindenki hozta, amije otthon volt; krumplit, némi húst és bort. Az összes húst egy nagy üstbe dobták, és víz helyett bort öntöttek rá. Így a mai napig egy igazi bográcsban háromféle hús, friss és szárított paprika, krumpli és házi bor van. Ezt az ételt a tűz fölött lógó edény után bogračnak (bográcsnak) nevezték el, és így hívják ma is. Az étel magyar változatai a bográcsgulyás, a pincepörkölt és a pusztapörkölt.




Festival Vinarium: Bogračfest Lendava
Vinárium Fesztivál: Bográcsfeszt Lendva

Lendvában, a bogrács fővárosában már több mint egy évtizede évről-évre megrendezik a legnagyobb szlovéniai bográcsfőző versenyt, az úgynevezett Bográcsfesztet.

A hagyományossá vált gasztronómiai rendezvény látogatók ezreit vonzza Lendva főutcájára, akik részesei lehetnek a csapatok egész napos sürgés-forgásának. A fakanalat ragadó versenyző csapatok a legízletesebb bogrács elkészítésére törekszenek. Az ételeket egy szakmai zsűri értékeli. A legfinomabb bográcsot főző csapat tagjait az év bográcsmesterének kiáltják ki. A zsűri nem csak az egytálételt pontozza, hanem a legszebben díszített versenyhellyel rendelkező csapatot is, akik különdíjban részesülnek.

A nap folyamán változatos gasztronómiai kínálat, szórakoztató programok várják a látogatókat. Az eredményhirdetést élő koncertek követik, ahol fellépnek a környék, illetve a határon túlról érkező zenészek is. 













VIDEÓ!!!


Guinness record
Guinness rekord

Lendván főzték és szolgálták fel a világon a legnagyobb mennyiségű bográcsot, melynek köszönhetően Lendva bekerült a Guinness Rekordok Könyvébe. 2022 áprilisában ünnepelték meg a Guinness oklevél átvételét. A 2021-es Vinárium Fesztivál keretében készítették el és főzték meg az eddig ismert legnagyobb mennyiségű bográcsot. A főzőcsapatban hivatásos szakácsok, az önkormányzat és a helyi közösségek tagjai, valamint tűzoltók vettek részt. Hat szakács és 20 segítője 16 óra alatt végzett a főzéssel, amiből csak a 400 kiló hagyma pirítása több mint három órát vett igénybe. A bogrács súlya 1801 kg lett, ami az eredetileg tervezett mennyiséget több mint 300 kilogrammal meghaladta. Az ételt szétosztották a rendezvény látogatói között, akik több mint 3500 adagot kaptak ebből a híres lendvai specialitásból.

Kép forrása: Facebook, készítője: mediaspeed.net


Lendavski bograč
Lendvai bogrács recept


Hozzávalók

10 személyre
- 70 dkg marhahús (oldalas vagy lapocka)
- 70 dkg vadhús (szarvas vagy őz)
- 70 dkg sertéslapocka
- 1,5-2 kg hagyma
- fokhagyma
- 5 dkg szalonna
- 10 dkg sertészsír
- 5 dkg őrölt pirospaprika
- 50 dkg friss paprika (zöld és piros)
- 1,5 kg burgonya
- 4 dl száraz fehérbor
- só, szemes bors és őrölt bors, babérlevél, csípős magyar paprika

 


Elkészítés


A zsiradékban aranyszínűre pirítjuk a finomra vágott
hagymát, hozzáadjuk a fokhagymát, hogy illatos legyen, és a nagy darabokra (3-4
dkg darabokra) vágott szarvast. Pirítjuk, majd pároljuk egy kicsit.


Amikor a szaft elpárolgott, beleszórjuk az őrölt
pirospaprikát, enyhén megpirítjuk, és felöntjük vízzel. Addig pároljuk, amíg a
vadhús félig megpuhul.


Ezután hozzáadjuk a szintén feldarabolt marhahúst, majd egy
idő után a sertéslapockát és a kis kockákra vágott friss paprikát. Sóval,
borssal és babérlevéllel fűszerezzük.


Amikor a hús háromnegyed részben megfőtt, rátesszük a
meghámozott, felkockázott burgonyát. Annyi vizet öntünk hozzá, hogy a burgonyát
ellepje. Lefedjük a bográcsot.


Lassan pároljuk, úgy, hogy nem keverjük gyakran az ételt,
mert a burgonyának egészben kell maradnia. Lassan főzzük, amíg megpuhul.


A vége előtt felöntjük a bográcsot a borral, és újra felforraljuk,
hogy az alkohol elpárologjon.


Az elkészült ételt egyenesen a bográcsból, mély
cseréptálakban tálaljuk. Különösen ízletes, ha házi készítésű pereccel (vagy
kenyérrel) kínáljuk.



 


Cím: Kranjčeva ulica 4, 9220 Lendava, Szlovénia
Honlap: Home - Lendava online (lendava-online.net) és Lendava Vabi (lendava-lendva.si)
E-mail: lendavaonline@gmail.com, tic@ztr.si
Telefonszám: +386 (0)2 578 83 90

 


Ha
tetszett a bejegyzés, köszönöm, ha megosztod a linket másokkal is. A cikket
viszont légy szíves, ne másold!


Ha máskor is szeretnél velünk utazni, inspirációért kövess
minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, a blog youtube csatornáján vagy a TikTokon,
ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!


 


LINKEK / FORRÁSOK
Lendva MAGYARul: Lendva – Wikipédia (wikipedia.org)
Muravidék MAGYARul: https://www.muravidek.re/hu/

Tovább az eredeti oldalra!
0 Hozzászólás:
Legyél te az első hozzászóló!
Hozzászólás írásához be kell jelentkezni: