Már a garnélarák is szerepel a nyomtatott tengeri gyümölcsök között
A korábban a beszédes MeaTech néven ismert, ma szintén beszédes nevű Steakholder Foods a 3D nyomtatással készülő élelmiszerek egyik élharcosa. A gasztronómiát a közeli jövőben forradalmasíthatja a technológia, és az izraeli vállalat a maga részéről mindent meg is tesz érte.
A fenntartható fejlődéssel, környezetvédelemmel párhuzamos tendencia lényege, hogy növényi eredetű, vagy állatok megölése (és fájdalom) nélkül állatból kinyert anyagokból készülnek húspótló ételek. Nyomtattak már marhasteakhez, tonhalhoz hasonló ízű ételeket, a legfrissebb nóvum pedig a garnélarák (a legkisebb ehető rákfajta).
A Steakholder Foods ugyanis elsőként a világon növényi alapú rákocskákat printelt. A tengerigyümölcs-hasonmás a jól ismert állat eredeti textúrájának és ízének pontos utánzásával készült.
A fogást a vállalat saját fejlesztésű Droplet gépén nyomtatták. A gépet eleve halak és más tengeri élőlények (tehát a helyettesítőik) printelésére találták ki. A kivitelezéshez a garnélarák ízét imitáló tintát használtak. A tintát szintén s vállalatnál dolgozták ki.
A rákkal tovább bővült a Steakholder Foods portfoliója. Ezek a termékek vagy növényi eredetűek, vagy növényi és tenyésztett organizmusok hibridjei. Szakemberek a méretezésükön (skálázáson) dolgoznak gőzerővel, hogy minél szélesebb rétegek számára tegyék elérhetővé, megfizethetővé.
Fontos területről van szó – a garnélapiac évente több mint hatvanmilliárd dollár bevételt generál, és a tendencia pozitív, jó ideje tart, és hosszú évekig eltarthat még a (folyamatos) növekedés. 2023-ban 7,6 millió tonna garnélát halásztak, és a Steakholder Foods mindenképpen eleget akar tenni az igényeknek. Előbb-utóbb nemcsak kiváló minőséget garantálnak, hanem egyre nagyobb mennyiséget is. A gyártásra persze nagyon oda kell figyelniük, hogy valóban komoly alternatívát jelentsenek.
Januárban nem ez volt az első bejelentésük, nyomtatóik eladására is komolyan számítanak. Úgy érzik, eljött az idő.
0 Hozzászólás:
Legyél te az első hozzászóló!
Hozzászólás írásához be kell jelentkezni: