Szalonnás-tojásos fokhagymaleves.
A húsvéti bőséges ebédek, és vacsorák után, bizony nagyon jólesett ez az egyszerű fokhagymaleves, melyet még ízletesebbé tett az elősütött császárszalonna, és a sűrítéshez használt csorgatott tojás. Az egész levesfőzés pedig nem tartott röpke egy óránál tovább és már tálalhattam is. Tálaláskor kínálhatunk a leveshez pl. pirított zsemlekockát, krutont, vagy éppen egy-egy szelet kenyeret, de magában elkanalazgatva is nagyon finom, és jól érződik a fokhagyma íze. Én rozskenyeret pirítottam, és azzal tálaltam.
Hozzávalók:
6-8 nagyobb gerezd fokhagyma
20 dkg császárszalonna
3 db tojás (nagy)
só (ízlés szerint)
1 tk ételízesítő
őrölt feketebors (ízlés szerint)
2 tk pirospaprika
1 ek étolaj
1-1,5 l víz
A fokhagymát pucoljuk meg, majd vékonyan szeleteljük fel. A császárszalonnát vágjuk fel kisebb kockákra. A tojásokat üssük fel egy tányérba, és villával kicsit keverjük el.
Az olajat öntsük egy edénybe, adjuk hozzá a felkockázott szalonnát, majd süssük pár percig, hogy színt kapjon.
Ezután adjuk hozzá a felszeletelt fokhagymát és kevergetve futtassuk meg, majd szórjuk meg a pirospaprikával, alaposan keverjük össze, és öntsük fel a vízzel. (arra figyeljünk, nehogy a pirospaprika megégjen, mert keserű lesz)
Ezután ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg az ételízesítővel, és főzzük kb. 30 percig. (közben kóstoljuk, és ha szükséges ízesítsünk utána)
Ezután a forrásban lévő levesbe, állandó keverés mellett, csorgassuk bele a tojást, majd a hőfokot mérsékelve, főzzük tovább pár percig, majd zárjuk el a gázt.
Ameddig a leves fől, készítsünk hozzá pl. pirítóst, pirított zsemlekockát, vagy éppen sajtos krutont. Én rozskenyeret pirítottam hozzá.
Tálaláskor szedjük a levest tányérba, és pirítóssal, vagy pirított zsemlekockával kínáljuk. Nagyon jól érződik a fokhagyma íze, és az elősütött szalonnával nagyon finom a leves, melyet a tojás kissé sűrűbbé tesz.
0 Hozzászólás:
Legyél te az első hozzászóló!
Hozzászólás írásához be kell jelentkezni: