Sokkettes bableves
⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜
Hozzávalók:
3 0 0 g t a r k a b a b
3 0 0 g f e h é r b a b
5 0 0 g s e r t é s c o m b
4 0 0 g f ü s t ö l t s e r t é s t a r j a
2 t o j á s
k b . 2 0 0 g l i s z t
s ó
2 e v ő k a n á l m a n g a l i c a z s í r
3 v ö r ö s h a g y m a
f r i s s e n ő r ö l t f e k e t e b o r s
1 p a p r i k a
2 p a r a d i c s o m
6 g e r e z d f o k h a g y m a
5 b a b é r l e v é l
( c s í p ő s ) p a p r i k a k r é m
é t e l í z e s í t ő p o r
ő r ö l t p i r o s p a p r i k a
ő r ö l t f ü s t ö l t p a p r i k a
4 s á r g a r é p a
3 p e t r e z s e l y e m g y ö k é r
2 5 0 g d e b r e c e n i k o l b á s z
1 5 0 g g y u l a i k o l b á s z
⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝
A főzést megelőző este megmossuk és külön-külön hideg vízbe áztatjuk a kétféle babot. A sertéscombot és a tarját kb. 2 cm-es kockákra vágjuk. A tojásból a liszttel és 1 csapott kávéskanál sóval kemény tésztát gyúrunk, lisztezett tálcára borsónyi darabokra csipkedjük, és éjszakára szétterítve szikkadni hagyjuk.
Másnap nagyobb lábasban vagy fazékban felhevítjük a mangalicazsírt. Közben megpucoljuk és apró kockákra vágjuk a vöröshagymát, majd megdinszteljük a zsíron. Rárakjuk a sertéscombot, fehéredésig pirítjuk, közben sózzuk, borsozzuk. A paprikát és a paradicsomot megmossuk és apróra kockázzuk – a paradicsom héját előzetesen eltávolíthatjuk. A húshoz adjuk a megtisztított, zúzott fokhagymával és a babérlevéllel együtt. Pár percnyi párolás után beletesszük a tarját és a leszűrt kétféle babot, majd felöntjük 5 l vízzel. Fűszerezzük sóval, (csípős) paprikakrémmel és ételízesítő porral, felforraljuk, majd kis lángon rotyogtatjuk. Amikor már szép csendesen fő és a zsírja kiül a tetejére, meghintjük őrölt pirospaprikával és őrölt füstölt paprikával, elkeverjük. Megtisztítjuk és szűk 1/2 cm-es karikákra vágjuk a sárgarépát és a petrezselyemgyökeret. Amikor a hús és a bab félig megpuhult, a zöldségeket és a csipetkét a leveshez adjuk. Kb. 1/2 óra elteltével beletesszük a karikákra vágott debreceni és gyulai kolbászt, utánafűszerezzük, és készre főzzük. Friss fehér kenyérrel tálaljuk.
0 Hozzászólás:
Legyél te az első hozzászóló!
Hozzászólás írásához be kell jelentkezni: