Loading...

teller-cake

teller-cake / 2023. október 15., vasárnap

Ribizlis-málnás képviselőfánk

Férjem születésnapjára készült egy nagy tálca képviselőfánk, mert tudom, hogy nagyon szereti. Egy kis gyümölccsel megbolondítva - mert úgy még jobban szereti. :-) 

Péntek 13. volt a szülinapja, de szombaton ünnepeltük egy kis kerti sütögetés keretében - kihasználva még az októberi napsütést.

Szerintem senki sem hiányolta a torta formát, pillanatok alatt eltűnt egy nagy tálca képviselőfánk. :-)

Kicsit melós a dolog, de megéri a fáradtságot. :-)

Hozzávalók:

Tészta:
2,5 dl víz
100g margarin
csipet só
250g liszt
6 tojás
Vaníliás tojáskrém:
1,5 dl tej
100 dkg cukor
1 vaníliás cukor
7,5 g zselatin
2 tojássárga
15 dkg vaníliás pudingpor
2 dl tejszín
Gyümölcsszósz:
10 dkg ribizli fagyos
10 dkg málna fagyos
1 evőkanál cukor
1 evőkanál vaníliás pudingpor
Tetejére:
3,5 dl tejszínhab habbá verve
Vaníliás cukor
Habfixáló (opcionális)

A tésztához vizet a margarinnal és a sóval felolvasztom és felforralom. Ha már elolvadt a margarin és forr a keverék, hozzáöntöm a lisztet és gyors mozdulatokkal addig keverem, amíg a massza össze nem áll és elválik az edény falától. (Izzasztó munka...) Ekkor lehúzom a tűzről és robotgéppel egyenként belekeverem az egész tojásokat. Ha megvan, sütőpapírral fedett lemezre simacsöves habzsákból (ennek hiányában kanállal formázható) félgömböket nyomok. 180 fokon, gőzös sütőben (ezt úgy érem el, hogy egy kis edénybe vizet teszek a sütő aljába) 30-35 percig sütöm a golyókat, míg szép világosbarnák nem lesznek. Tilos a sütőajtót nyitogatni, mert elillan a gőz és összeesik a tészta.

A kihűlt tésztáknak óvatosan fűrészes késszel levágtam a kalapját.

A vaníliás töltelékhez a tejet a cukrokkal, a tojássárgákkal és a pudingporral simára keverem és összefőzöm. Közben a zselatint 0,5 dl hideg vízben felpuhítom, majd hozzáadom a pudingos krémhez. Hagyom a krémet teljesen kihűlni, ha ez megvan, óvatosan beleforgatom a kemény habbá vert tejszínt. Ezt a tölteléket kis csövű habzsák segítségével egyenként betöltöm a tető nélküli égetett tésztákba.

A gyümölcsszószhoz a hozzávalókból sűrű szószt főztem. Ebből tettem egy kis kanálnyit mindegyik vaníliaszósz tetejére. 

A tejszínhabot kemény habbá vertem, ezzel és a kis kalappal koronáztam meg a fánkokat. Illetve egy kis olvasztott csokival még... :-)







Tovább az eredeti oldalra!
0 Hozzászólás:
Legyél te az első hozzászóló!
Hozzászólás írásához be kell jelentkezni: