Négyzetes kakaós foszlós kalács
Napok múlva is puha kalácsa tang zhong technikának köszönhetően
Hozzávalók.
a tang zhonghoz
22g liszt
130ml víz
a tésztához
345g liszt
30g cukor
20g élesztő
6g só
30g vaj
165ml tej
1db tojás M
8g kakaópor
2ek tej
Elkészítés:
- A Tang Zhong technika egy természetes állomány javító eljárás, ősi japán technika amitől foszlósabb puhább lesz a kalács, kenyér, péksütemény ( amiben alkalmaztuk )
- Otthoni körülmények között készült pékárú állomány javítójának is nevezik
- Hogy mennyi tangzhong készüljön az a végső mennyiségtől függ mennyi liszttel dolgozunk.
- Folyadék ami lehet tej vagy víz 4-5-6 szoros lehet a liszthez viszonyítva,
- az eljárás lényege: a folyamat során a lisztben lévő keményítő zselatinizálódik, dagasztás közben a liszt több folyadékot tud felvenni és megkötni, magasabbra tud emelkedni, foszlósabb lesz jobb lesz a textúrája
- A vizet forrásig melegítettem majd a továbbra is melegedő vízbe apránként hozzáadtam a lisztet.
- Habverővel kevergetve puding állagúra főztem.
- Mindez nem tartott tovább 1-2 percnél
- Előző este is elkészíthető, hűlt állapotba kell a tésztához adni.
- Nagyobb adag is készülhet, 1-3 napig zárt tálban hűtőszekrényben eltartható.
A kalács elkészítése:
- Átszitált lisztben elkevertem a sót.
- Hozzáadtam felfutott élesztőt, (kevés langyos cukros tejben elkevertem és felfuttattam)
- tojást, cukrot, tejet, a tangzhongot
- Elkezdtem összeállítani majd a puha vajat is hozzáadtam.
- Alaposan megdagasztottam a tésztát.
- Ketté vettem, egyik feléhez hozzáadtam a 2 evőkanál tejben elkevert kakaóport.
- Mindkettő tésztát kb 1 óráig kelesztettem.
- Majd kb 40x15 cm téglalapra nyújtottam mindkettőt.
- A kettő tésztát egymásra helyeztem.
- 1x2x átgurgattam rajt a nyújtófát.
- Hosszanti oldalán kb 1/3 részt felhajtottam, majd tovább hajtottam a tésztát
- Így kaptam egy kis darab több rétegű tésztát, amit kb 30 percig pihentettem.
- Kicsit nyújtottam nyújtófával.
- 3 csíkba felvágtam.
- A csíkokat kifordítva ( rétegezés látható legyen ) hármas fonással összefontam.
- A fonat két végét a tészta alá fordítottam, ezáltal kaptam egy téglalap formát (nagyjából)
- A formában még kelesztettem, a tészta kb 90% magasságot ért el mielőtt rátoltam a tetőt.
- 180°C-ra előmelegített sütőben kb 50 perc alatt megsült
- Tetejét nem kentem le.
- Rácson hűtöttem.
Négyzetes sütőforma a Sütnifőzni Konyhafelszerelési Webáruházban |
0 Hozzászólás:
Legyél te az első hozzászóló!
Hozzászólás írásához be kell jelentkezni: