Mondjunk néhány szót a Deutz Champagne házról
A Deutz székhelye a champagne-i Ay városában található – ami a Pinot Noir első számú terroir-ja. Ezenkívül a Pinot Noirt Verzenay-ból, Mailly-ból és Mareuil sur Ay-ból szerzik be.
Annak ellenére, hogy Pinot Noir házként ismerik, a Deutz két kivételes blanc de blanc-ot is gyárt – a szüreti palackozást és az Amour de Deutz-ot. Mindkettő a Chardonnay szőlőt a Côte des Blancs legjobb helyeiről szerzi be: Avize, Mesnil sur Oger, Chouilly és Oger.
Ma a ház 216 hektárnyi szőlőültetvénnyel rendelkezik Champagne-ban, amelyből 42 hektárt saját maga birtokol. Szőlőkínálatának fennmaradó része hosszú távú termelői kapcsolatokból származik. A Deutz-nak saját présházai is vannak Ayban, Bouzyban és a Côte des Blancs-ban.
A házat 1838-ban William Deutz és Pierre-Hubert Geldermann alapította,
és azóta a Deutz és Geldermann családok egymást követő generációi vezették egészen a 20. század végéig.
A 19. században és azután Deutz csillaga folyamatosan emelkedett Európa szerte. A 20. század végére azonban hírneve hanyatlásnak indult, mivel nem tudott elég pénzt felhalmozni a folyamatos fejlődéshez.
1983-ban a családi részvényesek úgy döntöttek, hogy eladásra bocsátják a birtokot. Az a Rouzaud család vásárolta meg, aki szerte a világon elterülő egyéb szőlőbirtokokon túl a közeli Louis Roederer Champagne házat is tulajdonolja.
Jean-Claude Rouzaud
Jean-Claude Rouzaud gyorsan kinevezte Fabrice Rosset elnök-vezérigazgatónak, ami zseniális választásnak bizonyult.
Fabrice Rosset a Deutcz Champagne elnök-vezérigazgatója
Rosset megfordította a negatív trendet és sikerült nyereségessé tennie a Deutz-öt, két évtized alatt körülbelül 30 millió eurót fektetett újra a pincészetbe és az infrastruktúrába.
A minőség tovább javult Michel Davesne pincemester alatt, aki 2003-ban csatlakozott a Deutz-höz.
A termelés az 1996-os 600 000 palackról 2018-ban már közel 2,4 millióra növekedett.
A borkészítés rozsdamentes acél kádakban történik. A tölgyet teljes mértékben mellőzzük a tisztaság és a frissesség hangsúlyozása érdekében. Az alapborokat alacsony hőmérsékleten erjesztik, hogy megőrizzék az aromájukat, és minden bor malolaktikus erjedésen megy keresztül.
A spektrum egyik végén lévő Brut Classic NV három évet tölt seprőjén, míg a William Deutz cuvée akár 10 évet is a seprőn.
Három rozéja a saignée módszer helyett Pinot Noir és Chardonnay gyümölcsök és egy egyedülálló szőlőültetvényről származó kiváló minőségű csendes Pinot Noir bor keverésével készül. Davesne pincemester ezt a technikát részesíti előnyben, mert úgy gondolja, hogy megőrzi az eleganciát és a színek konzisztenciáját.
Deutz Champagne:
1838-ban alapította William Deutz és Pierre Hubert Geldermann
Székhely Ay, Champagne
Kulcsfigurák Jean-Claude Rouzaud (tulajdonos); Fabrice Rosset (elnök-vezérigazgató); Michel Davesne (pincemester)
Deutz Champagne kiegészítők, pezsgőspoharak, jeges vödrök, palackzáró dugók itt vásárolhatók >>>
0 Hozzászólás:
Legyél te az első hozzászóló!
Hozzászólás írásához be kell jelentkezni: