Mogyoróvajas torta (cukorbetegeknek)
Az idei évben is egy új recepttel készült torta kerül majd az ünnepi asztalra, melyet az eddigi évekhez hasonlóan próbaképpen már a múlt héten elkészítettem, hogy letudjuk tesztelni. A sütés nélküli torta alapja diabetikus keksszel készült, a cukormentes krémhez eritritet használtam, a tetejére pedig szintén diabetikus csokoládé, most pl. tejcsokoládé került. A torta jól vizsgázott, nagyon finom volt, így holnap újra elkészítem, hogy legyen ideje megdermedni, és az ízek jól összeérjenek az ünnepekig.
Hozzávalók 20 cm-es tortaformához:
12 dkg Gullón omlós keksz
6 dkg Vénusz margarin
A kekszet daráljuk le, vagy morzsoljuk össze, majd adjuk hozzá a felolvasztott meleg margarint, és keverjük alaposan össze. (ha túl száraznak találnánk, akkor egy löttyintésnyi tejet adjunk hozzá)
A tortaformát béleljük ki sütőpapírral, és egyenletesen lapogassuk bele a vajas kekszet, majd tegyük be a hűtőbe, hogy megdermedjen. (közben készítsük el a mogyoróvajas krémet)
Mogyoróvajas krém hozzávalói:
35 dkg mascarpone
10 dkg mogyoróvaj (cukormentes)
15 dkg Eritrit
1 tk vaníliaaroma
2 db lapzselatin + 2 ek víz
2 dl Milli habtejszín
A mascarponéhoz adjuk hozzá a mogyoróvajat, az eritritet, a vaníliaaromát, és keverjük simára. (ízlés szerint édesebbre is csinálhatjuk)
A lapzselatint áztassuk be 5 percre annyi hideg vízbe hogy ellepje.
A 2 evőkanál vizet melegítsük forráspontig, majd adjuk hozzá az előzőleg alaposan kinyomkodott zselatint, és addig keverjük hogy teljesen feloldódjon. (a vizet én a mikróba melegítettem fel)
Amikor a zselatinlap feloldódott, öntsük hozzá a mascarponekrémhez, és keverjük alaposan össze.
A habtejszínt verjük fel kemény habbá, majd több részletben, keverőkanállal keverjük hozzá a krémhez.
A tortaformát vegyük ki a hűtőből, egyenletesen kanalazzuk a kekszes alapra a mogyorókrémet, majd pár órára tegyük vissza a hűtőbe, hogy kellően megdermedjen és az ízek jól összeérjenek.
Csokoládé ganache hozzávalói:
1 tábla diabetikus tejcsokoládé
0,5 dl habtejszín
1 kk vaj
A habtejszínhez adjuk hozzá a vajat, és melegítsük forráspontig, majd öntsük rá az apróra tördelt csokoládéra és addig keverjük, hogy teljesen felolvadjon, és szép sima legyen.
A tortát vegyük ki a hűtőből és öntsük rá a csokoládékrémet, majd tegyük vissza a hűtőbe, hogy teljesen megdermedjen.
Tálalás előtt vegyük ki a tortát a hűtőből, ízlés szerint szeleteljük fel, majd úgy kínáljuk. A vékony, kekszes alap, a mogyoróvajas-habos krémmel és a csokoládéval nagyon finom, de cukorbetegként azért csakis mértékkel fogyasszuk.
0 Hozzászólás:
Legyél te az első hozzászóló!
Hozzászólás írásához be kell jelentkezni: