Meggyes lokum
Egyszer már megpróbálkoztam lokum készítésével, akkor levendulásat csináltam, most egy gyümölcsösebb ízvilágra vágytam, ami nem túl édes, így a meggyre esett a választás. A lokum gyártás nem nagy ördöngősség, viszont annál idő- és energiaigényesebb feladat.
Hozzávalók:400 g cukor
180 ml víz
1 tk citromlé
61 g keményítő
240 ml meggylé
120 ml víz
1/2 tk citromlé
A cukrot és a vizet összeolvasztjuk, hozzáadjuk a citromlevet, ezután lágy golyó állagig, kb. 15 percig alacsony lángon forraljuk. Egy cukorszirupot kapunk.
Egy másik edényben összekeverjük a keményítőt, a meggylevet és a vizet, beleöntjük a citromlevet, majd kézi habverővel kevergetve főzni kezdjük. Amikor az állaga jó sűrű lesz, apránként hozzáadjuk a szirupot. Ezután következik a neheze, ugyanis 40-45 percig kevergetnünk kell. Ez idő letelte után egy nagyon sűrű masszánk lesz, amibe belekeverhetünk tetszőleges magvakat vagy üresen is hagyhatjuk.
Kiolajozunk egy formát, sütőpapírt fektetünk az aljába, majd a papírt is megolajozzuk. Erre elegyengetjük a masszát és hűlni hagyjuk. Egy óra eltelte után lefóliázzuk a tetejét és hideg helyre tesszük.
Felkockázzuk, és porcukor-keményítő keverékébe forgatjuk őket, hogy ne ragadjanak össze.
Tipp: A víz helyett (120 ml) meggylevet is használhatunk az erősebb gyümölcsíz érdekében.
0 Hozzászólás:
Legyél te az első hozzászóló!
Hozzászólás írásához be kell jelentkezni: